Zwarte Lijst van bogus wedstrijden

Hier vind je een lijst van Facebook wedstrijden die bogus zijn en best geheel te vermijden zijn. We trachten deze lijst zo goed mogelijk up to date te houden, maar aangezien er dagdagelijks nieuwe bogus wedstrijden de kop opsteken, is het onmogelijk om een 100% volledige lijst aan te bieden. We vragen ook dat je probeert zulke bogus pagina's zoveel mogelijk te rapporteren aan Facebook, in een poging om paal en perk te stellen aan deze wanpraktijken.

De wedstrijden worden onderverdeeld onder soort hoax: HOAX (niemand wint een prijs), SPAM (je moet persoonlijke gegevens doorgeven waarop je nadien heel wat spam begint te ontvangen), FRAUDE (bevat frauduleuze links, je moet betalen om iets "gratis" te krijgen, of wat je ontvangt is veelal de kostprijs niet waard) en VIRUS (bevat een virus of link naar een virus).

WAT IS EEN BOGUS WEDSTRIJD?

Op Facebook doen tal van bogus "deel & win" wedstrijden de ronde, die je de meest dure prijzen beloven, maar waar uiteindelijk nooit iemand iets mee zal winnen. Bovendien stel je jezelf enkel open op potentiële spam als je jezelf lid maakt van zulke pagina's met wedstrijden. Wil je weten hoe je bogus wedstrijden kan herkennen, en waarom ze bestaan? Lees dan verder op deze link: Een bogus wedstrijd op Facebook: wat is het?

Wij trachten alle meldingen van zulke wedstrijden op onderstaande lijst te plaatsen. Er zijn echter ook andere wedstrijden op Facebook, die op zich wel legitiem zijn en waarbij de winnaar wel degelijk een geschenk ontvangt, dewelke we hier NIET zullen plaatsen. Niettemin zijn ook deze wedstrijden in strijd met het Facebook reglement, en raden we ten stelligste af van deel te nemen. Wil je weten waarom legitieme "deel & win" wedstrijden eigenlijk ook oneerlijk zijn naar de deelnemers toe? Lees dan verder op deze link: Deel & Win wedstrijden op Facebook: een inbreuk op het reglement.

HOE EEN EEN BOGUS WEDSTRIJD / PAGINA RAPPORTEREN?

Als je een bogus wedstrijd en/of pagina tegenkomt op Facebook, kan je die best rapporteren voor spam/zwendel. Dit kan je doen op een heel eenvoudige manier, aan de hand van slechts enkele muisklikken, en duurt niet langer dan enkele seconden. Overzichtelijke instructies omtrent hoe een pagina rapporteren vind je hier: Een bogus Facebook pagina rapporteren.

Zwarte Lijst van bogus wedstrijden – List page from Classic Sites