HOAX: DJ Tiësto / Tijs Michiel Verwest overleden na overdosis

De Hoax-Wijzer | 18/08/2016 | Update: 19/08/2016

Sinds augustus 2016 circuleert het bericht dat Tijs Michiel Verwest, beter bekend als de Nederlandse DJ Tiësto, overleden is na een overdosis. Het betreft hier een hoax, die wordt verspreid door een Facebookpagina die eveneens onterecht de dood van andere bekende personen aankondigt. De link die door de Facebookpagina wordt verspreid stuurt de bezoeker veelal door naar een totaal ongerelateerde website.

Het circulerende bericht luidt als volgt:

de dood van Michiel Tijs Verwest Nederlandse DJ bekend als DJ Tiesto mogelijk overdosis wordt bevest

de dood van Michiel Tijs Verwest Nederlandse DJ bekend als DJ Tiesto mogelijk overdosis wordt bevestigd.

IMGUR.COM

la mort de Michiel Tijs obtient DJ néerlandais connu comme DJ Tiesto possible surdosage est confirmé

la mort de Michiel Tijs obtient DJ néerlandais connu comme DJ Tiesto possible surdosage est confirmé.

IMGUR.COM

Het bericht dat Tijs Michiel Verwest, alias DJ Tiësto, zou zijn overleden begon zich te verspreiden op 4 augustus 2016 door de Facebookpagina Ponies, Bronies & Pegasisters. Deze pagina bestaat reeds sinds 2013 en ging aanvankelijk inderdaad over pony's en mythische paarden (pegasus, eenhoorn). De laatste post van deze aard dateert van 7 december 2015, en op dat moment zou de pagina zo'n 3000 leden geteld hebben. In juli 2016 begon de pagina plots gebruikt te worden voor spamdoeleinden, en dit d.m.v. de verspreiding van neplinks over naaktstranden (met afbeeldingen van naakte vrouwen), vermeende camerabeelden van de aanslag in Nice, en de aankondiging van het overlijden van Nicolas Cage, Dwayne Johnson, Adam Sandler en DJ Tiësto. Mogelijk werd de pagina gekaapt d.m.v. een phishing-mail, of overhandigden de oorspronkelijke beheerders de pagina aan iemand anders (al dan niet tegen betaling). Sindsdien is het aantal leden van de pagina teruggevallen tot zo'n 2600.

Er is geen enkele aanwijzing of bevestiging dat DJ Tiësto zou zijn overleden in augustus 2016, en het is niet de eerste keer dat een hoax zijn dood heeft uitgeroepen. Dit geldt eveneens voor Nicolas Cage, Dwayne Johnson en Adam Sandler. Zulke hoaxberichten worden vaak verspreid met like farming- of clickbait-doeleinden. In dit geval verwijst de circulerende link naar een obscure website genaamd "NETXZONE" over financiën, zonder enige noemenswaardige inhoud. Wellicht is het de bedoeling om geld te verdienen met de advertenties die op die website getoond worden, wat typerend is voor de clickbait-methode. Het is mogelijk dat zulke links ook schadelijk kunnen zijn, door schadelijke programma's te laten downloaden of malware op je computer te plaatsen. Het is dan ook aangeraden om niet op deze links te klikken, noch ze verder te delen. Indien je ziet dat iemand deze hoax gedeeld heeft, kan je hem of haar best waarschuwen en vragen de hoax terug te verwijderen.

Gerelateerde hoaxberichten van diezelfde Facebookpagina zien er als volgt uit: