HOAX: FB spel "waar ben je geboren" opent de deur voor criminelen

De Hoax-Wijzer | 28/06/2013 | Update: 17/07/2014

DOE HET NIET !!!!!!!!!!

-----------------

Op het ogenblik gaat op FB de vraag rond :

WAAR BEN JE GEBOREN !! PLACE OF BIRTH!!!

------------------------------------------------------

Je moet antwoorden en op je profiel plakken. Dit is een security vraag die gesteld wordt om je FB of creditcard te gebruiken. Je opent dan zelf de deur voor criminelen.

Dus vragen als , hoe heet je huisdier (copy to profile ) hoe heet je moeder , enz enz. NIET DOEN !!!!!!!!!!!!!!!!

Momenteel (juni 2013) is het "waar ben je geboren" spel inderdaad vrij populair op Facebook. De bedoeling is dat je een status kopieert en plakt op je eigen prikbord, en daaronder je eigen geboorteplaats opgeeft. Het spel op zich is geheel onschuldig bedoeld, in tegenstelling tot wat wordt beweerd in de circulerende waarschuwing.

Volgens deze waarschuwing zou het posten van een status met de naam van je geboorteplaats, huisdier, moeder, enz... de mogelijkheid bieden voor criminelen om bij je Facebook account of bankrekening te in te breken. Het is echter geheel onmogelijk dat het posten van een status op Facebook automatisch kan functioneren als een beveiligingsvraag van je account of bankrekening. In principe gaat het dan ook niet om een "spel" maar gewoon om een tekst-status die je kopieert, en is er aldus geen sprake van het installeren van een spelletjes-applicatie of dergelijke. Het is dan ook niet vergelijkbaar met de talloze phishing-emails die in naam van banken en bedrijven worden gestuurd met de intentie om je gegevens te ontfrutselen.

In geval van daadwerkelijke phishing, zal de oplichter trachten meer informatie van je te verkrijgen, zoals je volledige naam en adres, bankrekeningnummer, geheime code en response-codes van online banking. Het is dus niet voldoende voor een fraudeur om bv. enkel je geboorteplaats te kennen, informatie die tenslotte bij tal van Facebook-profielen sowieso openbaar staat. Moest een oplichter enkel hiermee aan de slag kunnen, zou het dus veel gemakkelijker zijn om gewoon een aantal Facebook-profielen af te schuimen, in plaats van een spelletje te verzinnen waarbij de meeste mensen een status kopiëren met privacy instelling "enkel vrienden" (waardoor de oplichter die status in de meeste gevallen sowieso niet kan lezen).

Vaak is het wel zo dat verschillende websites gebruik maken van vragen die je moet instellen met een antwoord, als extra beveiliging in geval je ooit je paswoord zou verliezen. Dat zijn dan meestal vooropgestelde vragen waar je zelf een antwoord moet op geven, zoals bv. "wat is de naam van je leerkracht in het 6de jaar basisschool". Het gaat hier meestal echter wel om meerdere vragen, waardoor het niet voldoende is om het antwoord te weten op slechts één vraag, zoals bv. "wat is de naam van je huisdier".

De circulerende waarschuwing is dus slechts onnodige paniekzaaierij en bovendien misleidend. Niet deelnemen aan dit zogenaamd "spel" betekent niet noodzakelijk dat je privé-gegevens daarom wel veilig zijn. Wel spreekt het voor zich dat je de privacy instellingen van je account goed moet beheren: het is raadzaam om je profiel en posts op Facebook steeds in te stellen op "enkel vrienden", zodat je zelf controle hebt over wie je informatie wel en niet kan inkijken. Ook is het belangrijk om voorzichtig om te springen met vriendschapsverzoeken van mensen die je absoluut niet kent, je geeft op dat moment immers een geheel onbekende persoon de toegang tot je privé-gegevens. Tenslotte is het zinvol om na te denken over wat je wil plaatsen op je Facebook profiel... als het gaat om informatie die je eigenlijk liever niet deelt met anderen, plaats deze dan ook niet op het internet.

Bronnen:

- http://www.hoax-slayer.com/place-of-birth-warning.shtml

- http://www.onlinethreatalerts.com/article/2013/6/27/facebook-warning-message-do-not-play-the-place-of-birth-game/

Momenteel circuleert er op Facebook een bericht dat waarschuwt voor criminelen die misbruik maken van het spel "waar ben je geboren / place of birth". Deze waarschuwing is echter geheel onterecht en zaait onnodige paniek, want een oplichter heeft immers meer informatie nodig dan enkel dat om je bankrekening of kredietkaart te plunderen.

De waarschuwing luidt als volgt: