FRAUDE: Facebook app vertelt wie recent je profiel bezocht heeft

De Hoax-Wijzer | 04/12/2012 | Update: 16/07/2014

Er gaan reeds geruime tijd tal van verschillende Facebook applicaties de ronde, die beweren je te kunnen vertellen wie recent jouw profiel bekeken heeft. Deze zijn echter bogus en in sommige gevallen gaat het zelfs om oplichting. Dit soort Facebook apps verspreidt zich echter enorm snel, omdat je eerst een link moet delen, of omdat de app automatisch je vrienden kan taggen en hen ertoe kan aanzetten om ook op de applicatie te klikken. HOE WERKT HET? Je ziet een afbeelding verschijnen, waarin één van je Facebook vrienden getagd werd. In de afbeelding krijg je te lezen dat deze applicatie je zal vertellen wie er recent je Facebook profiel bekeken heeft. Meestal gaat het om dit soort tekst: wow! its amazing now i can check my profile visitors click here ----->>>>>>> (link)

see who's looking at your profile

No WAY, I Found Out Whos Looking at My ProfiIe.

Follow this link==> (link)

Vertaling:

Wow! Het is ongelofelijk nu zie ik mijn profiel bezoekers klik hier ----->>>>>>> (link)

ontdek wie je profiel heeft bekeken

Te GEK, Ik Ontdekte Wie Mijn Profiiel Bekijkt.Volg deze link ==> (link)

Wanneer je deze applicatie dan wil installeren, zal er worden gevraagd dat je toegang geeft tot je algemene informatie, je verjaardag, je telefoonnummers, en de locatie van jezelf en je vrienden. Verder vraagt de applicatie ook toegang to je prikbord, en de toelating om in jouw naam te posten. Alnaargelang de versie van de bogus applicatie, word je vervolgens doorverwezen naar een externe website zoals bv. http://facebook-yearly-recentss-visitor. com.

In de meeste gevallen wordt er dan gevraagd dat je enkele surveys invult, als verificatie van je identiteit. Deze surveys hebben natuurlijk niets te maken met eender welke verificatie, maar zij leveren wel geld op voor de maker van de applicatie - het gaat dus om oplichting.

Eenmaal je ook dat gedaan hebt, wordt er een foto gegenereerd, met een lijst van vrienden waarvan wordt beweerd dat ze je profiel recent bezocht hebben. Deze informatie is natuurlijk geheel bogus, en er wordt slechts een willekeurige keuze van namen uit je vriendenlijst genomen om deze lijst samen te stellen.

Inmiddels heb je deze applicatie wel toegang gegeven tot je account, en bij het creëren van de bogus afbeelding worden tal van je vrienden getagd zonder dat je dit nogmaals uitdrukkelijk wordt gevraagd. Elk van je vrienden krijgt hier melding van binnen, en al jouw vrienden én hun vrienden krijgen de desbetreffende post ook te zien op Facebook. Op deze manier kan de applicatie zich verspreiden, als het ware als een virus.

CONCLUSIE Er bestaan geen echte applicaties die je kunnen vertellen wie je Facebook profiel heeft bekeken. Eender welke applicatie die beweert van wel, is steeds bogus - een virus en/of oplichtingspraktijk. Indien je merkt dat iemand van je vrienden hier het slachtoffer van geworden is, kan je hen best een bericht sturen om ze hiervan te verwittigen. Indien je alsnog zelf op de link geklikt hebt en dus slachtoffer geworden bent, kan je best onmiddellijk de applicatie terug verwijderen via je privacy instellingen. Verdere informatie en instructies (in het Engels) vind je hier:http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Or-qR0Y300wBronnen: - http://www.dataprotectioncenter.com/antivirus/sophos/your-facebook-profile-stalkers-exposed-no-its-a-rogue-application-spreading-virally/

- http://grownupgeek.com/facebook-trackers-scam