HOAX: Dood echtpaar zit 9 jaar in kabelbaan gesloten pretpark

De Hoax-Wijzer | 26/10/2014 | Update: 27/10/2014

Een circulerend bericht beweert dat de lichamen van een dood echtpaar werden aangetroffen in het Amerikaanse pretpark Six Flags in New Orleans. Het koppel zou omgekomen zijn als gevolg van de orkaan Katrina in 2005, en hun lichamen zouden er vervolgens negen jaar zijn blijven liggen. Het gaat hier echter om een hoax: het verhaal werd gepubliceerd op een satirische nieuwssite en is dus onwaar.

Het circulerende bericht luidt als volgt:

Dood echtpaar zit 9 jaar in kabelbaan gesloten pretpark

In Six Flags New Orleans is vorige week een overleden Amerikaans echtpaar aangetroffen in een kabelbaan. Het pretpark is sinds de orkaan Katrina in augustus 2005 gesloten. Volgens de politie van New Orleans (NOPD) heeft het stel de orkaan overleefd maar zijn de twee na ongeveer een week overleden.

De kabelbaan werd vorige week afgebroken toen arbeiders de lugubere vondst deden. In de jas van de man werd een briefje aangetroffen waarin hij schreef dat de twee in de kabelbaan zaten toen het pretpark werd ontruimd, twee dagen voordat de orkaan aan land kwam.

Vervolgens hield hij een dagelijks dagboek van kleine aantekeningen bij. Dat eindigt tien dagen na de storm die een groot deel van New Orleans vernielde.

De vondst is opmerkelijk omdat sinds 2005 verschillende attracties in het park zijn afgebroken en elders weer opgebouwd.

Ook zijn er al lange tijd plannen het pretpark te herbouwen en zijn er zelfs bouwwerkzaamheden op het terrein geweest.

De NOPD meldt dat het echtpaar vast zat op het hoogste punt van de kabelbaan, dat aan twee zijden door bomen aan het zicht wordt ontrokken.

Volgens de NOPD was de aanloop naar de ontruiming van het pretpark ‘erg chaotisch’ verlopen. ‘Toch had dit natuurlijk voorkomen moeten worden.’

De familie van het echtpaar laat via een woordvoerder weten dat ze er altijd vanuit zijn gegaan dat de twee verdronken waren toen de dijken bij New Orleans doorbraken.

Het artikel werd op 22 oktober 2014 gepubliceerd op de website He Wat? en begon vervolgens te circuleren op het internet. Het gaat hier om een satirische nieuwssite, die verzonnen en aldus onware verhalen publiceert. Voorbeelden van satirische publicaties zijn artikels zoals "Kind zit 14 jaar opgesloten in toilet, leeft van eigen uitwerpselen" (wie in 14 jaar niets anders eet, kan ook geen 14 jaar uitwerpselen blijven produceren), "Teddybeer moordt Chinese kleuterklas uit" (de teddybeer zou tot leven gekomen zijn?) en "Sprekende dieren in Friesland" (die zouden stoppen met praten als ze merken dat ze afgeluisterd worden). De website is een Wordpress blog die begon te publiceren op 19 oktober 2014, en bevat artikels met onderwerpen die vaak het onmogelijke aangrenzen.

Een uitgebreide zoektocht naar andere bronnen die het verhaal van het Six Flags-pretpark bevestigen, heeft niets opgeleverd. Niettemin zou zulk nieuws, als het waargebeurd was, ongetwijfeld wel door een aantal Nederlandstalige en internationale media worden opgepikt. Op z'n minst zou je kunnen verwachten dat (lokale) Amerikaanse media er een artikel over hebben gepubliceerd, maar daar is nergens een spoor van te bekennen. De enige bron voor dit verhaal is aldus een Nederlandstalige website die voorheen geheel onbekend was, geen contactgegevens heeft behalve een e-mail adres, vraagt om korte Sci-Fi-verhalen in te zenden, en als volgt aangeeft: "Reageren? Wij haten u bij voorbaat en bannen veel". Hieruit mag duidelijk blijken dat de auteur van deze blog zijn eigen werk niet ernstig neemt, maar opzettelijk een ludieke insteek verkiest. Satirische websites zijn immers erg populair, en de voorbije jaren zijn ze sterk gestegen in aantal, hoewel de meest bekende toch nog steeds De Speld, De Raaskalderij en The Onion zijn.

Het pretpark Six Flags in New Orleans bevindt zich in een lager gelegen gedeelte van de regio, waardoor het onder water kwam te staan nadat orkaan Katrina in augustus 2005 een spoor van vernieling had nagelaten. Water en wind hadden enorm veel schade aangebracht, en vele attracties waren ook vernietigd door de invloed van het zoute zeewater. Hierdoor werd er besloten om het pretpark te sluiten voor een periode van onbepaalde duur, ook omdat het voor de ramp al problemen had om voldoende bezoekers te blijven trekken. Negen jaar later lijkt het pretpark nog steeds beelden te tonen van een post-apocalyptische wereld. Niettemin hebben er al verschillende voorstellen op tafel gelegen wat betreft de toekomst van het pretparkdomein, gaande van een nieuw pretpark tot een winkelcentrum.

Ondanks dit alles is het verhaal van het dode echtpaar bijzonder onwaarschijnlijk. In de loop van de jaren na de ramp werd al het kleinere materiaal dat kon worden gerecupereerd, zoals verlichting en veiligheidscamera's, uit het pretpark verwijderd. Sommige attracties die de ramp nog wel vrij goed hadden overleefd, zoals Batman The Ride, werden in 2007 ontmanteld en in een ander Six Flags pretpark opnieuw opgebouwd. Tussen 2010 en 2014 werd het pretpark ook gebruikt om opnames te maken voor films zoals Killer Joe (2011), Stolen (2012), Percy Jackson: Sea of Monsters (2013) en Dawn of the Planet of the Apes (2014). Kortom, het is niet juist dat afbraak- of herstellingswerken pas nu in 2014 zijn aangevangen. Indien achtergebleven mensen inderdaad waren overleden in het pretpark, zouden ze dus reeds veel eerder moeten teruggevonden zijn. Ook lijkt het onwaarschijnlijk dat het vermeende achtergebleven echtpaar gewoon in de kabelbaan, of eventueel achtbaan, zou zijn blijven zitten, zonder een poging te doen om eruit te kruipen en zichzelf te redden in de loop van de 10 dagen nadat orkaan Katrina over de regio was getrokken.

De foto die het artikel op He Wat? illustreert, is niet van de New Orleans Police Department maar wel van de FEMA (Federal Emergency Management Agency) en werd gemaakt op 14 september 2005. In dit geval werd er rechts beneden een rode pijl toegevoegd naar de plaats waar het overleden koppel hoegenaamd aangetroffen zou zijn. Deze plaats ligt echter een eind buiten het pretpark, zoals duidelijk te zien is op de kaarten van Six Flags New Orleans, en op deze plaats heeft dus helemaal geen attractie gestaan, of het nu een kabelbaan of achtbaan is. Het zal dan ook niet verbazen dat er geen foto's bestaan die de vermeende locatie van het incident van dichtbij tonen.

Hoewel er dus geen twijfel bestaat dat dit verhaal onwaar en verzonnen is, werd het na enkele dagen vooralsnog overgenomen op enkele andere websites zoals Ondertussen.nl en Fenom1aal. Ook werd het gepubliceerd op complottheorieënwebsites zoals Online het laatste nieuws en Zaplog, die immer blindelings informatie overnemen zonder enig kritisch onderzoek van de bron. Opmerkelijk is dat ook de Belgische krant Het Laatste Nieuws dit bericht aanvankelijk gepubliceerd had, om het vervolgens na enkele uren stilletjes weer te laten verdwijnen. Het artikel stond op deze link die nu dood is, maar de zoekresultaten op verschillende zoekmachines lieten nog eventjes een spoor na, zoals op Google (zie screenshot hieronder), Bing en Yahoo.

Google screenshot 26/10/2014 om 02:30 zomertijd

Bing screenshot 26/10/2014 om 02:30 zomertijd

Yahoo screenshot 26/10/2014 om 02:30 zomertijd

Bronnen:

- http://www.hewat.nl/2014/10/22/dood-echtpaar-zit-9-jaar-in-kabelbaan-gesloten-pretpark/ [bron van de hoax]

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/lijst-van-satire-websites

- http://www.hewat.nl/2014/10/19/opnieuw-melding-van-heksen-in-wekerom/ [oudste artikel van de website He Wat?]

- http://lmgtfy.com/?q=six+flags+dood+echtpaar+9+jaar+na+Katrina

- http://lmgtfy.com/?q=six+flags+new+orleans+dead+couple+9+years+after+katrina

- http://www.hewat.nl/contact/

- http://www.hewat.nl/korte-verhalen/

- http://www.hewat.nl/reageren/

- http://www.wafb.com/story/5104570/six-flags-wants-out-of-new-orleans-agreement

- http://www.dailymail.co.uk/news/article-2719832/Flooded-Hurricane-Katrina-left-abandoned-ten-years-Inside-decaying-Six-Flags-theme-park-New-Orleans.html

- http://news.yahoo.com/8-years-katrina-orleans-rebound-214656166.html

- http://www.ultimaterollercoaster.com/coasters/batman_sfno

- http://www.nola.com/movies/index.ssf/2013/08/take_5_the_six_flags_new_orlea.html

- https://www.fema.gov/media-library/assets/images/45838?id=15444

- http://ondertussen.nl/nieuws/dood-echtpaar-zit-9-jaar-lang-vast-in-kabelbaan-van-gesloten-pretpark/ [bron van de hoax]

- http://www.fenom1aal.nl/dood-echtpaar-zit-9-jaar-in-kabelbaan-gesloten-pretpark/ [bron van de hoax]

- http://www.ohln.nl/opmerkelijk-1/14478-dood-echtpaar-zit-9-jaar-in-kabelbaan-gesloten-pretpark [bron van de hoax]

- http://zaplog.nl/zaplog/article/dood_echtpaar_zit_9_jaar_in_kabelbaan_van_gesloten_pretpark [bron van de hoax]

- http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2101625/2014/10/25/Dood-koppel-zit-9-jaar-in-kabelbaan-van-gesloten-pretpark.dhtml [dode link naar verwijderd artikel]

- http://www.freezepage.com/1414283764LVKODDBUMD

- http://www.freezepage.com/1414283836BEPXPZHPKO