HOAX: Viruswaarschuwing voor e-mail postcards van Hallmark

De Hoax-Wijzer | 17/12/2012 | Update: 16/07/2014

Geregeld circuleren er kettingbrieven met waarschuwingen voor computervirussen, die zich zouden verschuilen in de e-mails met onderwerp "Postcard From Hallmark". Het betreft hier echter een valse waarschuwing die enkel onnodige verwarring en paniek tracht te zaaien.

Er bestaan inmiddels verschillende versies van de misleidende kettingbrief, maar de meest courante versie die op het internet circuleert bevat volgende tekst:

Onderwerp: Waarschuwing van Kassa (Vara)

NEEM HET VOLGENDE VOORAL ZEER SERIEUS!

Stuur deze waarschuwing z.s.m. door aan al je familie, vrienden en contacten!

Wees de komende dagen zeer alert op mailen met bijlage getiteld: 'Postcard From Hallmark’, ongeacht van wie je deze ontvangt. Het bevat een virus dat een Postcard Image opent, dat de hele harde (C) schijf van je computer aantast. Dit virus kan ontvangen worden van iemand die jouw email adres in zijn / haar contactlijst heeft staan. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat je deze mail naar al je contacten stuurt.

Het is beter deze mail 25 keer te ontvangen dan het virus te ontvangen en deze te activeren.

Als je een mail ontvangt genaamd Postcard, ook wanneer dit van een bekende komt, open het niet maar neem direct maatregelen. Dit is het meest schadelijke virus ooit, zo is door CNN bekend gemaakt. Dit virus is door Microsoft gekwalificeerd als het meest vernietigende virus ooit. Het virus is gisteren door McAfee ontdekt en er bestaat momenteel helaas nog geen reparatie mogelijkheid voor. Dit virus vernietigt de nulsector van je harde schijf, het deel waar de meest wezenlijke informatie wordt opgeslagen.

Stuur deze mail door naar iedereen die je kent. Wanneer je dat doet, kan wellicht grote schade aan vele computers worden voorkomen.

Alvast bedankt voor je medewerking.Ook te lezen bij KASSA van de VARA

Deze e-mail circuleert reeds, in min of meer dezelfde vorm, sinds 2008 en zal wellicht voornamelijk opduiken rond de periode van de feestdagen. Niettemin zal deze waarschuwing niet te lezen zijn bij "KASSA van de VARA", en ook CNN, Microsoft of McAfee hebben dit bericht nooit verspreid. Het is dus zinloos om deze kettingbrief verder te verspreiden, aangezien hij enkel onnodig verwarring en paniek zaait, met als gevolg dat heel wat goed bedoelde e-cards niet worden bekeken door de bestemmeling.

VOORZICHTIGHEID GEBODEN

De hoax is wellicht ontstaan naar aanleiding van de verspreiding van een virus op een andere maar gelijkaardige wijze. In dit geval is het dan ook belangrijk om jezelf correct te informeren, en niet te vertrouwen op kettingbrieven die duidelijk werden opgesteld door iemand zonder kennis van zaken.

Voorzichtigheid is sowieso altijd geboden bij het openen van e-mails, vooral wanneer deze bijlagen bevatten en afkomstig zijn van onbekende afzenders. Dit geldt ook voor e-mails die beweren een e-card te bevatten. Enkele eenvoudige regeltjes helpen je bij het maken van een onderscheid tussen de echte en de valse e-cards:

- Controleer de verzender: is de e-card afkomstig van iemand die je kent? Als ze afkomstig zijn van een naam die je niet herkent, betreft het mogelijk een virus.

- Controleer de ontvanger: een e-card die voor jou bestemd is, zal ook duidelijk jouw effectieve naam bevatten. Wanneer je merkt dat de e-mail niet gepersonaliseerd is op jouw naam, betreft het wellicht een virus.

- Wees voorzichtig met bijlagen: een e-card wordt immers steeds op een website aangemaakt, en niet meegestuurd in bijlage. Als de e-mail een bijlage bevat, is de kans groot dat het een virus betreft.

- Controleer de link waarop je wordt gevraagd te kllikken, zodat je zeker bent dat het de echte website betreft! Dit kan je makkelijk doen via meeste e-mail websites ofl programma's, alnaargelang wat je gebruikt, door je pijltje op de link te plaatsen (zonder te klikken!). Wellicht krijg je dan een kleine popup te zien, met de zogenaamde "URL" (web adres) van de link. Als de e-card bijvoorbeeld afkomstig is van Hallmark, moet de link doorverwijzen naar hallmark.com. Is dit een andere website, betreft het hoogstwaarschijnlijk een valse website.

- Zorg ervoor dat je computer steeds goed beveiligd is met een anti-virus programma en firewall. Wanneer deze een waarschuwing geven bij het openen van een link, is de kans alsnog groot dat je te maken hebt met een valse e-card.

In onderstaande afbeelding zie je een duidelijk voorbeeld.

Dit wil dus zeker niet zeggen dat je elke e-card in je mailbox maar best automatisch verwijdert. De kans is groot dat de meeste e-cards effectief van vrienden, kennissen of familie afkomstig zijn. Als je hun naam erin terug vindt, alsook je eigen naam, met een betrouwbare link en zonder bijlage, is er wellicht geen reden tot paniek. Indien je echter toch nog zou twijfelen, kan je veiligheidshalve altijd eerst even contact opnemen met de verzender, om te vragen of de e-card wel degelijk van hem/haar afkomstig is.

Bronnen:

- http://www.virusalert.nl/?show=hoax&id=290

- http://www.virusalert.nl/?show=hoax&id=279

- http://urbanlegends.about.com/library/bl_postcard_virus.htm

- http://www.falcon-air.nl/tag/hallmark/