HOAX: Nieuwe wet voor gebruik zonneklep in auto

De Hoax-Wijzer | 04/04/2014 | Update: 30/04/2014

Momenteel circuleert er een waarschuwing voor een nieuwe wet, die het gebruik van de zonneklep in de auto verplicht maakt bij zonnig weer. Zoniet zou de bestuurder een boete van 50 € riskeren. Het gaat hier echter om een hoax die bedoeld was als aprilgrap.

De circulerende waarschuwing luidt als volgt:

Dat is flink balen!!! € 50,- boete .....

Ik werd vanochtend aangehouden door de politie. Ik had mijn zonneklep niet naar beneden. Nu blijkt dat er een nieuwe wet is dat bij zonnig weer de klep naar beneden moet staan aan de bestuurderskant. Daardoor zouden er 2% minder ongevallen plaatsvinden. Ik wist daar niets van. Wel € 50,- armer!!!

Stuur dit bericht door want ze letten er echt op.

Er is echter geen sprake van een nieuwe wet die autobestuurders verplicht om de zonneklep naar beneden te doen bij zonnig weer. Ook voordien bevatte het verkeersreglement geen specifieke voorschriften wat betreft het verplichte gebruik van de zonneklep. Vanzelfsprekend is het wel aangeraden om gebruik te maken van de zonneklep, wanneer je als bestuurder merkt dat de zon in je ogen schijnt en hierdoor je zicht op de weg vermindert. In bepaalde gevallen zal echter ook een zonneklep hier geen hulp bieden, indien de zon té laag staat. In dat geval kan het gebruik van een zonnebril echter wel een goede hulp zijn, maar ook dat is vanzelfsprekend niet bij wet verplicht.

Het gaat hier aldus om een hoax, die op Facebook pagina van "Auto Sinnema" geplaatst werd als aprilgrap. Op 2 april plaatste de beheerder van de pagina een reactie op deze post, die luidt als volgt:

Ondanks dat we in Nederland voor alles en nog wat moeten betalen was het gisteren een datum dat het niet hoefde. Maar je weet maar nooit.....