HOAX: afgezakte broek trend uit Amerikaanse gevangenissen

De Hoax-Wijzer | 10/03/2013 | Update: 16/07/2014

Op het internet gaat reeds geruime tijd een tekst de ronde die verwijst naar de huidige trend van afgezakte broeken. Deze zou afkomstig zijn uit de Amerikaanse gevangenissen, waar het een "signaal" zou geweest zijn dat iemand bereid was tot homoseksuele geslachtsgemeenschap. Dit is echter onjuist en slechts een hoax die klaarblijkelijk specifiek homoseksuele mannen tracht te viseren.

De Nederlandstalige versie van de tekst luidt als volgt:

Voor al degene die het fijn vinden om met hun broek half op hun gat te wandelen, lees de volgende uitleg.....

deze trend is afkomstig uit de amerikaanse gevangenissen, waar de gevangenen die sex wilden met andere gevangenen een manier moesten vinden om ongemerkt een signaal te geven zonder dat de cipiers het zagen en er geen consequenties zouden optreden. Zo door met een gedeelte van hun achterwerk bloot te lopen, lieten ze zien dat ze bereid waren om gepenetreerd te worden door een medegevangene.

Past u zich aan naar de homosexuele patronen misschien ??

Klik op "delen" indien u voor een beter geklede en opgevoede wereld kiest.

De kledingstijl waarbij de broek onder de taille wordt gedragen, ook wel "sagging" genoemd in het Engels, is op zich geen nieuw fenomeen. De groep Kriss Kross presenteerde zichzelf in deze stijl op de foto van hun debuutalbum "Krossed Out" in 1992, en ook andere rap artiesten zoals Ice-T en Too Short begonnen gebruik te maken deze kledingstijl, waardoor dit zich begon te verspreiden in de hip hop cultuur. Een broek die op deze manier gedragen wordt, dient men geregeld weer omhoog te trekken om te voorkomen dat deze verder afzakt, een handeling die integraal deel begon uit te maken van de manier en stijl waarop de drager wandelt en zich gedraagt. Sinds 1995 begon het zich duidelijk verder te verspreiden in de algemene tienercultuur, maar bleef het zeker niet beperkt tot enkel jongens, ook meisjes wagen zich wel eens aan deze kledingstijl.

De kledingstijl op zich kent zijn oorsprong wel degelijk in de Amerikaanse gevangenissen. Gevangenen kregen kledij die voor hen vaak niet de juiste maat was, maar eerder enkele maten te groot, waardoor de broek van het gevangenis-uniform aldus geregeld gemakkelijk afzakte. Een broeksriem was niet toegelaten, vanwege het hoge aantal zelfmoorden die hiermee werden gepleegd.

CONCLUSIE

Hoewel de kledingstijl genaamd "sagging" afkomstig is van de Amerikaanse gevangenissen, heeft de afgezakte broek niets te maken met seksuele geaardheid en/of een signaal om hun "bereidheid" tot geslachtsgemeenschap te tonen. Door jongeren met deze kledingstijl te categorizeren onder het label "homoseksueel" lijkt het eerder alsof de hoax homoseksualiteit wil stigmatiseren, door te insinueren dat het sowieso negatief zou zijn als iemand zijn homoseksuele geaardheid uit.

Persoonlijke opinie over deze kledingstijl terzijde gelaten, is het geheel zinloos om deze desinformerende hoax te delen. Het zal jongeren met hun afgezakte broeken niet van kledingstijl doen veranderen, maar het viseert echter wel de homoseksuele jongeren waar deze hoax een overduidelijke (en onterechte) label op plakt.

Bron: http://www.snopes.com/risque/homosex/sagging.asp