SEMI-HOAX: +4382090123258 als dit nummer jou belt, niet opnemen!

De Hoax-Wijzer | 5/1/2017 | Update: -

Sinds enige tijd gaat er een lijst rond met telefoonnummers waarin beweerd wordt dat als je wordt gebeld door één van deze nummers je de oproep beantwoord dat het veel geld kan gaan kosten, ook als je terugbelt.

Dit is een semi-hoax.

Het beantwoorden van een telefoonoproep kost nooit geld.

Vroeger was er wel een optie van diverse telefoonaanbieders op collect te bellen, dit hield in dat je eerst een telefoniste aan de telefoon kreeg met de melding dat iemand collect wilde bellen en of je dat accepteerde, maar deze optie wordt al enige tijd niet meer aangeboden.

Hieronder de waarschuwing over het telefoonnummer +4382090123258:

Tevens gaat er ook een waarschuwing rond met dezelfde tekst, maar dan over de volgende telefoonnummer: +06 41216011:

Op internet gaat al een behoorlijke tijd een lijst rond met telefoonnummers met de bewering dat als je wordt gebeld door een van deze telefoonnummers dat het geld gaat kosten, dit klopt niet.

Wat wel mogelijk is, is dat er gebeld wordt uit naam van bijvoorbeeld Microsoft waar je dan een (meestal Engelssprekende) persoon aan de lijn krijgt met de mededeling dat je computer besmet is met een virus of dat de instellingen van je computer niet in orde zijn en je dan eerst naar een site moet gaan om speciale software te downloaden.

Deze download bevat eigenlijk altijd malware/virussen die ervoor kunnen zorgen dat criminelen gebruik kunnen maken van je computer of dat je slachtoffer wordt van ransomware, dit is software die de bestanden op de harde schijf versleuteld en pas vrijgeeft als je een bepaald bedrag betaald aan de oplichters.

Wat ook mogelijk is, is dat oplichters vanaf buitenlandse servicenummers, deze nummers zijn vergelijkbaar met de Nederlandse 0906/0909 nummers, en dan snel ophangt in de hoop dat je terugbelt naar de dure servicenummer in het buitenland.

Dit gaat vaak om nummers uit Afrika en/of Azië.

Uitleg over de +43820 telefoonnummer:

De telefoonnummers in dit verhaal hebben hier niks mee te maken.

Telefoonnummers die beginnen met +43 820 (en ook +43 810) zijn afkomstig uit Oostenrijk en zijn zogenaamde shared-cost nummers waar het tarief maximaal 30 eurocent per minuut kan zijn en worden veel gebruikt door bedrijven.

Dit wordt ook wel eens vergeleken met de Nederlandse 088 nummer die door bedrijven worden gebruikt omdat ze als voordeel hebben dat als het bedrijf of callcenter verhuist van plaats dat ze niet een nieuwe telefoonnummer met andere netnummer hoeven aan te vragen, deze nummers zijn niet geografische nummers.

Uitleg over de +06 nummer:

Er gaat ook tevens een verhaal rond met dezelfde waarschuwing, maar dan over een telefoonnummer die begint met +06.

Dit is wel een volledige hoax.

Er bestaat geen landcode die begint met +06.

Het is wel mogelijk dat het hier gaat om een Nederlandse mobiele telefoonnummer, deze beginnen altijd met 06 (vanuit het buitenland +316)

Vermoedelijk is dit begonnen als laster richting de eigenaar van deze telefoonnummer.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bedrijfsnummer (uitleg over bedrijfsnummers, met hierin ook uitleg over de Oostenrijkse 0810 en 0820 nummers)

https://nl.wikipedia.org/wiki/06-lijn (geschiedenis van en uitleg over de 06 nummer in Nederland)