Toch betalen voor Facebook? De feiten op een rijtje gezet

Post date: Nov 18, 2013 1:58:38 PM

Je hoeft dus niet te vrezen dat Facebook binnenkort lidgeld zou beginnen vragen om een account te maken of open te houden. Als je kijkt op de inlogpagina van Facebook, zie je immers duidelijk de vermelding staan: "Het is gratis en dat zal het ook altijd blijven." Met andere woorden, Facebook verbindt zich ertoe om geen lidgeld te vragen voor je account, nu niet en ook in de toekomst niet.

In principe verandert er praktisch niets. Vaak gaan er hoax-berichten de ronde waarin wordt beweerd dat "vanaf deze zomer Facebook start met het heffen van lidmaatschapsgeld". Alsof dat nog niet ongeloofwaardig genoeg is, vermeldt de hoax bovendien dat jouw Facebook account gratis blijft op voorwaarde dat je het hoax-bericht kopieert op je eigen prikbord -- en dan kleurt je Facebook-icoon blauw. Hoezo, kleurt het blauw? Kijk eens goed, dat icoon ziet toch sowieso blauw?

FACEBOOK: HET IS GRATIS EN DAT ZAL HET OOK ALTIJD BLIJVEN

Plots is er weer heel wat commotie rond het idee dat men zou moeten betalen voor Facebook. Dit is het gevolg van persberichten waarin wordt aangekondigd dat men in Europa weldra zou moeten betalen om privé-berichten te sturen naar onbekende personen. Maar hoe zit het nu precies? De Hoax-Wijzer zet de feiten even voor jou op een rij!

WAAR MOET JE DAN WEL VOOR BETALEN?

In principe moet je nergens voor betalen, je kan Facebook gewoon blijven gebruiken zonder dat het jou één eurocent hoeft te kosten. Maar Facebook.com is een commercieel bedrijf en wil natuurlijk wel winst maken. Dit doet het enerzijds door advertenties op de website te plaatsen (maar die inkomsten vallen tegen, zo blijkt) en anderzijds door geld te vragen voor specifieke diensten. Gelukkig gaat het hier om diensten die je niet noodzakelijk nodig hebt om Facebook te kunnen gebruiken.

BETALEN VOOR PRIVÉ-BERICHTEN

Als je ingelogd bent op Facebook, ga eens naar je "berichten". Je zal dan zien dat er links bovenaan "Postvak IN" staat, met daarnaast "Overige".

Deze twee postvakken verschillen van elkaar op volgende wijze:

 • Telkens er een bericht in je "Postvak IN" terecht komt, krijg je hiervan notificatie. Op die manier weet je altijd meteen dat iemand je een privé-bericht gestuurd heeft.

 • Enkel berichten die worden gestuurd door je Facebook-vrienden komen terecht in het "Postvak IN".

 • Berichten die worden gestuurd naar jou door iemand die NIET in je FB-vriendenlijst staat, komen terecht in het postvak "Overige". Dit geldt ook voor berichten die jij stuurt naar Facebook-gebruikers die niet in jouw vriendenlijst staan: voor hen zal jouw bericht ook in het postvak "Overige" terecht komen.

 • Als er een nieuw bericht is in je postvak "Overige" terecht komt, krijg je hiervan GEEN notificatie van Facebook. Je weet dus vaak NIET dat je daar een nieuw bericht hebt ontvangen!

Net omdat het postvak "Overige" een beetje verstopt zit op Facebook, en Facebook nooit notificatie geeft als je daar een bericht in ontvangt, weten de meeste Facebook-gebruikers niet eens af van het bestaan ervan. In de meeste gevallen wordt het postvak "Overige" dan ook nooit bekeken of gecontroleerd. Dit heeft als gevolg dat, als je een bericht wil sturen naar iemand die niet in je FB-vriendenlijst staat, de kans enorm klein is dat hij of zij jouw bericht ooit zal lezen of opmerken.

Hier wil Facebook handig op inspelen door een nieuwe optie aan te bieden: als je wil dat de ontvanger je bericht wel degelijk opmerkt, kan je verkiezen om te betalen voor dit bericht. Als je besluit om ervoor te betalen, komt je bericht dus netjes terecht in het "Postvak IN" van de ontvanger, en krijgt hij hier wél notificatie van. Kortom, je keuzemogelijkheden zijn als volgt:

 • Je betaalt niets aan Facebook, en als je een bericht stuurt naar iemand die niet in je FB-vriendenlijst staat, is de kans klein dat hij of zij je bericht zal opmerken

 • Je betaalt wel aan Facebook, en als je een bericht stuurt naar iemand die niet in je FB-vriendenlijst staat, is de kans erg groot dat hij of zij je bericht wél zal opmerken

 • Er verandert NIETS als je een privé-bericht stuurt naar een Facebook-vriend, hij of zij zal altijd een notificatie krijgen en je dient hiervoor niets te betalen!

Al bij al ben je dus geenszins verplicht om ook maar één eurocent te betalen aan Facebook! Enkel als je absoluut zeker wil zijn dat iemand je bericht ontvangt (en die iemand is geen FB-vriend) kan je mogelijk overwegen om toch te betalen. Het bedrag zal dan afhangen van hoe populair de ontvanger is: voor een bericht naar iemand met een groot aantal Facebook-vrienden zal je dus meer moeten betalen dan voor iemand met weinig Facebook-vrienden.

WAT KAN JE DOEN?

In principe kan je hier weinig tegen beginnen, maar door gezamenlijk bewust om te gaan met Facebook kan dit probleem hopelijk wel worden geminimaliseerd.

  1. Controleer altijd je postvak "Overige" voor nieuwe berichten. Als je regelmatig op Facebook zit, probeer hier een gewoonte van te maken om dit dagelijks te doen. Als iedereen dit doet, hoeft niemand nog te betalen om ervoor te zorgen dat een bericht niet onopgemerkt toekomt.

  2. Overweeg om een gratis (en betrouwbare) browser-extensie te installeren zoals "Social Fixer", waar een directe link naar het postvak "Overige" wordt geplaatst in de linkerkolom van je startpagina.

  3. Laat andere Facebook-vrienden weten dat het postvak "Overige" bestaat, en raad hen aan om het regelmatig te controleren. Ook zij hebben misschien al heel wat oudere berichten in dat postvak zitten waar ze geen weet van hebben.

 1. Als je iemand wil contacteren die geen FB-vriend is, probeer dit te doen via een "omweg":

   1. In sommige gevallen staat het prikbord open en kan je erop reageren zonder dat je FB-vrienden hoeft te zijn. Zodoende kan je reageren op een recente post van die persoon.

   2. Kijk of die persoon lid is van een bepaalde Facebook-groep of -pagina, en daar actief op is, zodat je via die weg contact kan leggen.

   3. Kijk of die persoon een eigen website of blog heeft buiten Facebook, waar misschien een e-mail adres op vermeld staat of een andere manier om contact op te nemen.

   4. Stuur een vriendschapsverzoek naar die persoon, en als hij/zij dit aanvaardt, stuur daarna pas een bericht.

Op die manier is het misschien wel meer werk, maar spaart het je wel geld uit om contact op te nemen met iemand. Enkel in heel belangrijke, uitzonderlijke of dringende gevallen kan je dan toch overwegen om te betalen voor een Facebook-bericht.

Al bij al zullen de meeste Facebook-berichten worden verstuurd tussen bestaande Facebook-vrienden, en zal voor de meeste mensen dit probleem zelden of nooit voorvallen.

Ook is dit eigenlijk geen echt "nieuws". Facebook heeft in 2012 al aangekondigd dit systeem in te voeren, aanvankelijk enkel voor de Verenigde Staten als een "proefperiode". Nu zal dit worden uitgerold naar de rest van de wereld toe.

DE TOEKOMST VAN FACEBOOK EN BETALENDE DIENSTEN

We weten niet of Facebook van plan is om in de toekomst nog andere diensten betalend te maken. Wel is het zo dat niet altijd alle posts (van zowel Facebook-vrienden als van Facebook-pagina's) op het prikbord van de startpagina verschijnen. Wil jij, als Facebook-gebruiker of pagina-beheerder, dat meer vrienden/leden jouw posts te zien krijgen, heb je ook de optie om hiervoor te betalen. Op dat moment ben je in zekere zin eigenlijk aan het "adverteren".

Over het algemeen zijn adverteerders niet tevreden van hun opbrengsten uit reclame op Facebook. Combineer dit met een beursgang die sinds de lancering ervan niet loopt zoals gehoopt, en Facebook.com zit met de handen in de haren over hun winstmarges. Hier komt nog eens bij dat Facebook haar plafond min of meer bereikt heeft: hoewel het aantal nieuwe leden nog steeds toeneemt, zijn er inmiddels een aantal landen waar het aantal leden net begint af te nemen. Vroeg of laat zal Facebook niet langer "trendy" zijn en wordt het iets "retro" zoals ICQ, MSN en IRC. En hierdoor zou Facebook wel eens in de negatieve papieren kunnen geraken.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg is niet van gisteren, uiteraard, en daarom zijn ze nu al op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten om hun winstmarge op pijl te houden. Adverteren is daar één van, privé-berichten naar niet-Facebook-vrienden is de volgende stap. Maar zou Facebook ooit echt zover gaan als het heffen van lidgeld voor een account? Als ze dat zouden doen, wat erg onwaarschijnlijk lijkt, verliezen ze meteen alle geloofwaardigheid: ze hebben immers jarenlang beloofd aan al hun leden dat Facebook gratis is en dat ook altijd zal blijven. Als ze hierop terugkomen, kunnen ze zich verwachten aan een massale leegloop van leden.

Een groot gedeelte van de Facebook-leden is wellicht niet bereid om te betalen voor het gebruik van Facebook in het algemeen, hoe klein het bedrag ook. Er zijn immers genoeg gratis alternatieven, zoals Hyves en Google+. Hierdoor zou Facebook onverwijld ook haar inkomsten uit advertenties zienderogen zien dalen: want hoe minder leden een netwerk heeft, hoe minder adverteerders geneigd zullen zijn om te betalen voor reclame, en hoe lager de advertentieprijzen moeten zakken. Kortom, door Facebook betalend te maken snijdt Mark Zuckerberg enkel in zijn eigen vel, en aangezien hij dat ongetwijfeld heel goed weet, zal hij deze optie wellicht nooit overwegen.

Niet overtuigd? Kijk eens naar de voorganger van Facebook: de oude, vertrouwde Myspace.com. Ooit was Myspace hét sociale netwerk bij uitstek, bijzonder populair en het was toen ondenkbaar dat iemand géén Myspace-profiel had! Maar de opkomst van Facebook veroorzaakte een ware leegloop bij Myspace, waardoor de winsten van dit bedrijf daadwerkelijk kelderden. Toch bestaat Myspace nog altijd - hetzij in een nieuw jasje met een aangepast concept - en is tot op heden een account nog steeds gratis. En pas als ook dat onhoudbaar wordt, zal het bedrijf misschien overwegen om de website helemaal stop te zetten. Wellicht komt er ook een dag dat Facebook dit lot beschoren is, maar geen paniek, op dit moment lijkt die dag nog vrij ver in de toekomst...

Zie voor meer info:

- http://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxbetalenvoorfacebook

- http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130407_00532436

- http://www.telegraph.co.uk/technology/mark-zuckerberg/9795874/Facebook-charges-100-to-message-Mark-Zuckerberg.html

- http://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/9759849/Facebook-looks-at-charging-1-to-send-messages-to-strangers.html

- http://facebookinfo.eu/blog/wordt-facebook-betalend-of-niet/

- http://www.websonic.nl/nieuws/facebook-betalen-om-berichten-te-promoten-nu-ook-in-nederland-43640

- http://www.standaard.be/mobilia/cnt/DMF20121004_00321820