Automatisch afspelen van video's op Facebook? Voorkom hoge facturen van mobiel dataverkeer

De Hoax-Wijzer | 03/05/2014 | Update: --

Gelukkig is er wel de mogelijkheid om het automatisch afspelen van video's op Facebook weer uit te schakelen, of toch althans te beperken zodat je torenhoge facturen van dataverkeer kan vermijden in de toekomst. De manier waarop je dit doet, hangt af van het toestel waarmee je Facebook gebruikt.

Desktop (reguliere computergebruikers)

Gebruik je Facebook op een gewone computer, zoals een desktop of laptop, dan hebben we goed nieuws: je kan het autoamtisch afspelen van video's helemaal uitschakelen, en dat op een eenvoudige manier. Volg onderstaande stappen:

  1. Als je ingelogd bent op Facebook, ga dan naar deze link: https://www.facebook.com/settings?tab=videos

  2. Je zal zien dat bij de instelling voor het automatisch afspelen van video's de keuze "on" (of "aan") is geselecteerd. Klik erop en kies voor "off" (of "uit").

  3. Video's op je nieuwsoverzicht zullen nu niet langer automatisch beginnen afspelen.

Je kan ook naar deze Facebook instelling gaan door rechts bovenaan op het icoontje met het pijltje te klikken, en dan op "instellingen" te klikken. Klik vervolgens op "Video's" (zie links op het scherm). Dan krijg je opnieuw de "Videoinstellingen - Video's automatisch afspelen" wat je dan op aan of uit kan zetten.

Android (smartphones of tablets)

Voor gebruikers van mobiele toestellen zoals smartphones en tablets ligt het iets moeilijker dan bij gewone desktop gebruikers. Je kan het automatisch afspelen immers niet volledig uitschakelen in dat geval, het enige wat je wel kan instellen is dat video's enkel automatisch mogen worden afgespeeld indien je geconnecteerd bent op een WiFi-netwerk (waardoor je dus geen extra kosten voor dataverkeer kan hebben). Volg onderstaande stappen:

  1. Ga naar je Facebook-app en vervolgens naar "Appinstellingen" (via het icoon in de hoek links boven).

  2. Kijk hier onder "algemene instellingen".

  3. Zet het vinkje aan naast de optie "Video's alleen automatisch afspelen met WiFi".

  4. Video's op je nieuwsoverzicht zullen nu enkel automatisch beginnen afspelen als je op internet bent via een WiFi-netwerk.

Het volledig uitschakelen van het afspelen van video's (ook bij gebruik van een WiFi-netwerk) is dus niet mogelijk.

iOS (iPhones en iPads)

Hetzelfde verhaal als voor Android-gebruikers geldt ook voor iOS (gebruikers van iPhones en iPads). Je kan het automatisch afspelen van video's niet volledig uitschakelen, je kan alleen instellen dat video's enkel automatisch mogen worden afgespeeld indien je geconnecteerd bent op een WiFi-netwerk (waardoor je dus geen extra kosten voor dataverkeer kan hebben). Volg onderstaande stappen:

  1. Ga naar de app-instellingen van je iOS, en klik daar op "Facebook".

  2. Klik vervolgens op "Instellingen" onder het Facebook icoon.

  3. Kijk hier naar de optie "Uitsluitend automatisch afsp..." (afkorting van "Uitsluitend automatisch afspelen via WiFi") en zet het op "aan".

  4. Video's op je nieuwsoverzicht zullen nu enkel automatisch beginnen afspelen als je op internet bent via een WiFi-netwerk.

Het volledig uitschakelen van het afspelen van video's (ook bij gebruik van een WiFi-netwerk) is dus niet mogelijk.

Bronnen:

- http://www.prsocial.nl/blog/voorkom-automatisch-afspelen-van-videos-in-facebook-buiten-wifi/

- http://www.computeridee.nl/nieuws/zet-automatisch-afspelende-filmpjes-uit-op-facebook/

- http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/1874409/2014/05/03/Facebook-app-kan-je-op-kosten-jagen.dhtml

- http://www.telegraaf.nl/binnenland/22582143/__Kosten_door_Facebook-app__.html

Recent is gebleken dat er nog een tweede nadeel verbonden is aan het automatisch afspelen van video's op Facebook: verschillende mensen die Facebook gebruiken op hun smartphone, zagen plots hun mobiele dataverbruik - en het daaraan gekoppelde prijsplaatje - fors stijgen. Het streamen van video verbruikt immers heel wat bandbreedte, waardoor bij vele mensen het dataverbruik dat in hun abonnement inbegrepen is, plots niet meer volstaat. Op die manier wordt het natuurlijk steeds minder interessant om Facebook te gebruiken op je mobiele telefoon of tablet.

Sinds maart 2014 heeft Facebook een (zoveelste) wijziging aangebracht: het automatisch afspelen van video's op je nieuwsoverzicht. Dit gebeurt dan wanneer je door het nieuwsoverzicht bladert en de posts bekijkt die je Facebook vrienden en favoriete pagina's gemaakt hebben. Facebook vindt het blijkbaar nodig om de functie van het automatisch afspelen van video's standaard op "aan" te zetten, maar gelukkig kunnen we dat zelf ook terug uitschakelen. Het heeft wellicht bij vele Facebook gebruikers al tot heel wat ergernis geleid: je scrollt rustig door het nieuwsoverzicht, en plots begint er een video af te spelen waar je helemaal niet om gevraagd hebt, of waar je helemaal niet naar wil kijken. Je kan die dan natuurlijk stopzetten, maar die extra handeling elke keer kan na verloop van tijd irriterend beginnen werken. Het is de zoveelste verandering die Facebook doorvoert, waar de gebruikers helemaal niet op zitten te wachten. Mogelijk is dit een voorbereidende stap naar het implementeren van reclamevideo's in het nieuwsoverzicht, wat zo mogelijk tot nog meer ergernis zal leiden.