Twee doden als gevolg van "zout water voorkomt ebola" hoax

Het is vanzelfsprekend dat het drinken van, of baden in, zout water helemaal geen bescherming kan bieden tegen het ebola-virus, noch verspreidt ebola zich via de lucht. Dit incident is een duidelijk voorbeeld van de gevaren die het verspreiden van onjuiste informatie met zich meebrengen. Het is dan ook erg belangrijk dat internet-gebruikers eventuele informatie altijd eerst verifiëren vooraleer deze verder te verspreiden, vooral als het gaat om onderwerpen zoals gezondheid.

Vertaling van het Hoax-Slayer artikel "Salt Water Ebola Prevention Hoax Leads to Deaths"

Meer informatie: http://abcnews.go.com/Health/nigerian-ebola-hoax-results-deaths/story?id=25842191

Meer informatie over ebola-gerelateerde hoaxes

Helaas is het verhaal van het zout water niet de enige ebola-hoax die circuleert op het internet. Er zijn nog meerdere hoaxes, onzinnige complottheorieën en andere onware verhalen die hierover circuleren. We zetten de voornaamste hier op een rij:

Het spreekt voor zich dat het verspreiden van zulke hoaxes en paranoïde complottheorieën sterk wordt afgeraden. Links naar complottheorieënwebsites worden vanuit dit artikel herleid via de website donotlink.com om hun hogere ranking in Google en andere zoekmachines te voorkomen.

Meer informatie over ebola

Ebola is een zeldzame, maar besmettelijke en dodelijke ziekte die voornamelijk voorkomt als regionale uitbraken in Midden-Afrika. Hoewel er veel onrust bestaat omtrent een ebola-epidemie die zich al dan niet zou verspreiden naar andere continenten, is het gevaar voor infectie daarentegen bijzonder laag. Het virus is immers niet airborne (en de kans dat dit airborne zal worden wordt zo goed als uitgesloten), en kan enkel worden overgedragen d.m.v. direct contact met bloed, braaksel, speeksel, urine of uitwerpselen van een besmet persoon. Aangezien wij, in de westerse wereld, niet de gewoonte hebben om elkaars uitwerpselen of braaksel aan te raken, is de kans op besmetting miniem, terwijl dit in Afrika hoger ligt vanwege de slechte hygiëne. In de westerse wereld kent vooral het medische personeel een hoger risico op besmetting, omdat ze letterlijk in aanraking komen met geïnfecteerde patiënten, wat verklaart waarom er voor hen verhoogde veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden.

Tenslotte is het virus vooral besmettelijk op het moment dat de patiënt zich reeds ziek voelt, en niet tijdens de incubatieperiode. Dit heeft tot gevolg dat een besmet persoon zich wellicht tijdig tot een arts zal wenden en dus veelal heel snel in quarantaine kan worden geplaatst, nog voor verdere verspreiding van ebola kan plaatsvinden. Kortom, het ebola-virus is wel degelijk besmettelijk, maar niet op een grootschalige manier waardoor het gevaar voor een epidemie in de westerse wereld uiterst beperkt blijft.

Meer informatie over ebola en diens besmettingsgevaar:

- http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/analyse/140822-analyse-peterVerlinden-ebola-afrika-standard

- http://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Ebola

- http://www.cdc.gov/vhf/ebola/transmission/index.html

- http://www.cdc.gov/vhf/ebola/transmission/qas.html

- http://www.npr.org/blogs/health/2014/10/02/352983774/no-seriously-how-contagious-is-ebola

- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ebola-virus/basics/causes/con-20031241

- http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/

We raden aan om geen adviezen te volgen, of artikels te delen, van personen of websites die paniek proberen te zaaien, die onterecht beweren dat ebola via de lucht wordt verspreid, die nep-behandelingen aanbieden of adverteren, die complottheorieën verspreiden over bv. fictieve "New World Order depopulatie programma's" of beweringen dat ebola niet bestaat of door de overheid zelf werd verspreid. Het verspreiden van foutieve informatie over zulke gezondheidsonderwerpen kan onschuldige en goedgelovige mensen potentieel in levensgevaar brengen.

Bronnen:

- http://www.hoax-slayer.com/salt-water-ebola-remedy-hoax.shtml

- http://abcnews.go.com/Health/nigerian-ebola-hoax-results-deaths/story?id=25842191

- http://www.sciencebasedmedicine.org/ebola-conspiracy-theories-same-as-it-ever-was/

- http://www.hoax-slayer.com/bleach-cure-ebola-hoax.shtml

- http://www.quackometer.net/blog/2014/10/homeopath-finds-a-cure-for-ebola-violin-music.html

- http://factually.gizmodo.com/6-fake-ebola-cures-being-promoted-online-1642118276

- http://www.hoax-slayer.com/hoax-iPhone-6-contaminated-ebola.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/bono-has-ebola-hoax.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/fake-news-ebola-vaccine-only-works-white-people.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/ebola-zombie-hoax.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/nonsense-report-claims-ebola-not-real.shtml

- http://listverse.com/2014/10/10/10-disturbing-conspiracy-theories-about-the-ebola-crisis/

- http://www.hoax-slayer.com/ebola-hoaxes.shtml

- Afbeelding van Vox Media, via The Skeptic's Guide to the Universe: https://www.facebook.com/theskepticsguide/photos/a.10150497216386605.426482.16599501604/10152724811626605/?

Deze sociale media-hoax, die begon als een sms-bericht verstuurd door een Nigeriaanse student, wist zich snel te verspreiden. Ook werd het mondeling doorverteld. Het bericht adviseerde om zoveel mogelijk zout water te drinken om zich tegen het virus te beschermen. Ook werd beweerd dat ebola zich in de lucht verspreidde, en dus luidde het advies om elke ochtend een bad te nemen in heet zout water, wat infectie zou moeten voorkomen.Dit foute verhaal werd grootschalig verspreid en geloofd onder de gemeenschappen die het uitbreken van ebola het meeste vrezen. Helaas heeft dit geleid tot minstens twee doden als gevolg van het drinken van een teveel aan zout water. De twee overledenen zouden een hoge bloeddruk gehad hebben, en waren dus extra vatbaar voor de gevolgen van een hoge inname van zout water. Een aantal andere mensen dienden ook te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Een hoax die op sociale media circuleert beweert dat het drinken van zout water, of het nemen van een bad met zout water, bescherming zou kunnen bieden tegen een infectie van het dodelijke ebola-virus. Dit onjuiste advies heeft naar verluidt reeds minstens twee doden tot gevolg gehad.