FRAUDE: Gratis cadeaubon van € 500 voor het Ikea

De Hoax-Wijzer | 28/11/2014 | Update: --

Momenteel verspreidt er op het internet een zogenaamde actie met "cadeaubonnen" van 500 € voor Ikea. Gelijkaardige aankondigingen verspreidden zich in het het verleden ook in naam van o.a. Albert Heijn, Kruidvat, Aldi, Delhaize en Colruyt. Het gaat in elk van deze gevallen echter geenszins om een officiële actie van Ikea (of een andere winkelketen) zelf, maar wel om een poging tot fraude.

Het bericht dat zich verspreidt luidt meestal als volgt:

winnen nu een gratis cadeaubon ter waarde van € 500 voor het IKEA (slechts tijdelijk beschikbaar)

In nu jouw GRATIS cadeaubon ter waarde van € 500. Er zijn er nog maar een paar beschikbaar..

De link circuleert momenteel op Facebook, en belooft een waardebon van maar liefst 500 €, te besteden in een Ikea-winkel. Om in aanmerking te komen, wordt er vervolgens gevraagd om een link te delen (dezelfde als die waar je dan al op geklikt hebt) en te reageren met het woord "BEDANKT". Ook staat erbij dat er nog 360 cadeaubonnen beschikbaar zijn, waarna het getal begint af te tellen. Telkens wanneer je de link opnieuw opent, begint de teller echter opnieuw bij 360.

Het is de bedoeling om dit bericht om zoveel mogelijk mensen op de link te laten klikken, met de valse belofte dat ze dan een gratis cadeaubon van 500 € zullen ontvangen voor Ikea. Door de voorwaarde te stellen dat je de link eerst moet delen op Facebook, is het bericht in staat om zich op korte tijd grootschalig verspreiden. In het verleden werden zulke linken ook reeds verspreid, met dan zogenaamde cadeaubonnen van 1000 € van Albert Heijn, alsook van Kruidvat, Aldi, Delhaize en Colruyt. Deze vorm van fraude heeft ook al gecirculeerd in naam van buitenlandse winkelketens zoals Costco, H&M, Bunnings, Kmart, Starbucks, enz...

De actie gaat echter helemaal niet uit van Ikea (of andere winkelketens) zelf, en Ikea Belgium heeft op hun Facebook-pagina reeds opgeroepen om niet op de links te klikken. Deze zijn immers het werk van een oplichter die tracht geld te verdienen door de slachtoffers door te sturen naar websites waar ze hun persoonlijke informatie moeten opgeven. Zo word je doorverwezen naar m.waardebon-belgie2014.com waar je dan plots weer kan kiezen tussen een waardebon van 25 € voor Delhaize, Colruyt of Aldi (waar er toevallig van elk nog net drie beschikbaar zijn). Over de cadeaubon van € 500 voor Ikea wordt niets meer vermeld. Op dit moment ben je beland op een website van de firma "Mons Management IT Ltd." in Bulgarije, waar je wordt gevraagd om in te schrijven om in aanmerking te komen voor één van de waardebonnen. Telkens iemand zich effectief inschrijft, zal de oplichter een bepaald geldbedrag verdienen via één of ander affiliate-programma (het bedrijf Mons Management is hoogstwaarschijnlijk dus niet zélf de dader van de neplinks).

Bij het inschrijven moet je je persoonlijke gegevens invullen zoals naam, geboortedatum, volledige adres en telefoonnummer. Vervolgens word je gevraagd om je in te schrijven bij Scratchmania, ENI Relax, Editie Enigma, UNICEF, een mailinglijst over verzekeringen, en een proefpakket met voedingssupplementen.Ook moet je akkoord gaan dat "de sponsors" je mogen contacteren per e-mail, telefoon en post over zogenaamde "leuke aanbiedingen". Deze sponsors zijn, volgens hun lijst, websites zoals o.a. kortingsbonweb.be, goedkoop.be, hotelaanbiedingen.nl en hotelspecials.nl, alsook Test Aankoop, Bofrost, enz... Volgens de "Spelvoorwaarden" wordt er nadien een winnaar getrokken uit de deelnemers, wat er dus duidelijk op wijst dat je de waardebon (van welk bedrag en voor welke winkel dan ook) niet vanzelfsprekend zal krijgen. De kans dat je die waardebon wint (als hij al effectief wordt uitgereikt) is minimaal, terwijl de kans dat je wordt overstelpt door reclame per e-mail en per post, en door lastige telefoontjes van televerkopers, daarentegen heel groot is.

Gelijkaardige praktijken om privégegevens van mensen te bemachtigen worden ook gedaan door sommige Facebook-pagina's zoals "Onlinewinnen", waar je elke dag opnieuw een (superkleine) kans maakt om allerhande prijzen te winnen op voorwaarde dat je je contactgegevens doorstuurt en akkoord gaat te worden overstelpt door reclame en televerkopers. Ook daar vinden we vaak gelijkaardige "sponsors" terug zoals hotelaanbiedingen.nl en hotelspecials.nl, alsook Travelbird, Amazing Kids en Kekkekids. We adviseren ook om sceptisch te blijven tegenover (bekende) bedrijven die bereid zijn om met zulke opdringerige praktijken als die van Mons Management IT en Onlinewinnen in zee te gaan (zoals Test Aankoop, Bofrost, Travelbird, enz...).

Het spreekt voor zich dat niemand deze cadeaubonnen van € 500 zal ontvangen. De winkelketens wiens namen worden gebruikt voor deze oplichtingspraktijken, hebben in het verleden reeds uitdrukkelijk gewaarschuwd voor dit soort acties, en bevestigen dat deze actie absoluut niet van hen uitgaat. Indien dit wel het geval zou zijn, zouden er tenslotte ook aankondigingen hierover te vinden zijn op hun website, wat dus niet het geval is. Het is aldus een hoax met een frauduleus karakter, waarbij de oplichter geld tracht te verdienen d.m.v. betaalsites, enquêtes, phishing e.d.m.

Indien je op de link geklikt hebt en deze gedeeld op Facebook, haal deze dan onmiddellijk weer weg van je prikbord om verdere verspreiding te voorkomen. Scan in dat geval ook je computer op eventuele virussen, en controleer of er met een ander IP adres werd ingelogd op je Facebook account. Je kan nagaan of anderen op je Facebook account hebben ingelogd via deze link:

http://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view

Indien er verdachte sessies tussen staan, beëindig deze dan en verander je Facebook paswoord.

Bronnen:

- http://www.opgelicht.nl/nieuws/detail/5265/

- https://nl.aldi.be/aldi_klanteninformatie_50.html

- https://www.facebook.com/Delhaize/posts/10151532748268043

- http://www.standaard.be/cnt/dmf20121015_052

- http://www.snopes.com/inboxer/nothing/costco.asp

- http://facecrooks.com/Scam-Watch/free-500-hm-gift-card-limited-time-only-facebook-scam.html

- http://www.hoax-slayer.com/bunnings-survey-scam.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/kmart-1000-dollar-gift-cards-survey-scam.shtml

- http://scam-detector.com/social-networking-scams/free-gift-card

- https://www.facebook.com/IKEAbelgium/posts/410946619053898

- http://plazilla.com/page/4295084223/hoax-scam-gratis-aldi-cadeaubon-ter-waarde-van-100-300-500