HOAX: Nieuwe drug in scholen: de "snelle aardbei"

De Hoax-Wijzer | 18/02/2013 | Update: 27/10/2015

Een waarschuwing voor een nieuwe drug in scholen, genaamd "snelel aardbei" of "snelleaardbei" is geheel onjuist en zorgt enkel voor onnodige paniek en onrust i.p.v. bewustmaking van reële gevaren van drugs.

De waarschuwing die in het Nederlands de ronde doet, gaat als volgt:

ZEER ernstige waarschuwing:

Nieuwe drug in scholen: de "snelle aardbei".

Deze drug is als snoep vriendelijk vermomd: roze, smaak van de aardbei en andere smaken zoals chocolade, cola, kersen. Deze drug maakt de kinderen ernstig ziek.

Daarom, bij een ernstige onverklaarde algemene aandoening, onmiddellijk met het kind naar de spoedgevallen!

Gelieve het bericht te laten circuleren over deze zeer belangrijke informatie en vooral goed herhalen dat uw kinderen geen snoep van onbekende mag aannemen...

DOORSTUREN !!!!!!!, dank

Een andere, gelijkaardige versie luidt als volgt:

WAARSCHUWING ERNSTIGZEER ernstige waarschuwing:

Nieuwe drug in scholen: de "snelleaardbei".

Deze drug is als snoep vriendelijk vermomd: roze, smaak van de aardbei en andere smaken zoals chocolade, cola, kersen. Deze drug maakt de kinderen ernstig ziek. Daarom, bij een ernstige onverklaarde algemene aandoening, onmiddellijk met het kind naar de spoedgevallen!

Gelieve het bericht te laten circuleren over deze zeer belangrijke informatie en vooral goed herhalen dat uw kinderen geen snoep van onbekende mag aannemen... DOORSTUREN !!!!!!!, dank u!!

Het bericht dateert van 2007, toen het in het Engels circuleerde in de Verenigde Staten, en in 2008 ook België bereikte. De benamingen voor deze fictieve drug was toen in het Engels "Strawberry Quick" of "Strawberry Meth". Het bericht is inmiddels ook geheel vertaald naar het Nederlands, doch met de nodige taalfouten, waarin de benaming werd veranderd naar "snelleaardbei" of "snelle aardbei". Er is echter geen enkel geval bekend waarbij deze drug werd aangetroffen, zowel in Amerika als in Europa, en er is al helemaal geen aanwijzing dat de drug zou worden verspreid in scholen.

Volgens de waarschuwing zou er een methamfetamine (oftewel "meth") circuleren, waaraan een aardbeismaak werd toegevoegd. Deze drug zou bijgevolg bekend staan als "Strawberry Meth". Een andere naam is "Strawberry Quick" of "Strawberry Quik", genoemd naar Quik, een poeder dat wordt gebruikt om smaken toe te voegen aan melkdrankjes. De waarschuwing begon zich vervolgens zelfs te verspreiden in scholen, met een foto van de vermeende drug. Er bestaan wel degelijk gekleurde versies van methamfetamine, maar dit betekent niet dat de kleur of smaak specifiek werd toegevoegd om uit te delen aan kinderen. Sommige Amerikaanse senatoren speculeerden wel dat de kleur en/of smaak werd toegevoegd om de drug zo makkelijker te consumeren zou zijn, met de bedoeling om kinderen verslaafd te maken als potentiële nieuwe klanten. Dit houdt echter geen steek: drugdealers hebben er immers geen baat bij, aangezien jonge kinderen niet bepaald een goede doelgroep zijn als het gaat om de zoektocht naar nieuwe "klanten". De meeste schoolgaande kinderen hebben immers niet de financiële middelen om zulke drugs op regelmatige basis aan te kopen. Er is nooit bewijs opgedoken dat deze drug, die in werkelijkheid zelfs niet eens bekend is onder namen zoals Strawberry Meth, Strawberry Quick of Snelle Aardbei, zou worden verspreid op de manier zoals aangegeven in het bericht. De DEA (Drug Enforcement Agency in de VS) bestempelde dit verhaal als een "hoax" op 31 oktober 2008. Ook de Druglijn in België geeft aan dat het een hoax betreft, en vraagt met aandrang om de kettingbrief niet verder te verspreiden. Niettemin blijft de hoax vooralsnog circuleren, zodat de politie van Essex (Verenigd Koninkrijk) in 2012 heeft aangekondigd dat het om een hoax gaat, en in 2014 maakte ook de politie van Nieuw-Zeeland hier melding van.

Deze hoax is vergelijkbaar met die van drugs die in de vorm van snoep wordt uitgedeeld aan kinderen met Halloween. Het betreft hier de party drug ecstasy of xtc, die in de vorm van kleurrijke tabletten bestaat. Ondanks het "kindvriendelijke" uitzicht van deze tabletten, is er echter geen aanwijzing dat ecstasy wordt uitgedeeld aan kinderen tijdens hun "Trick or Treat" op Halloween. De waarschuwing berust slechts op de aanname dat drugs met een "kindvriendelijk" uiterlijk ook opzettelijk in die vorm wordt geproduceerd om aan kinderen te geven, hoewel hier geen enkel bewijs voor bestaat. De hoax van de "snelle aardbei" berust op diezelfde onbewezen aanname.

Uiteraard is het aan te raden om kinderen ervan bewust te maken dat ze niet zomaar iets mogen aannemen van vreemden, ook als het snoep is, maar deze waarschuwing verspreidt enkel desinformatie en paniek. Het is dan ook aangeraden deze hoax niet verder te verspreiden.

Bronnen:

- http://www.snopes.com/medical/drugs/candymeth.asp

- http://www.druglijn.be/over-de-druglijn/nieuws/snelle-aardbei-laat-je-niks-wijsmaken!.aspx

- http://web.archive.org/web/20091106124335/http://www.justice.gov/dea/concern/meth_factsheet.html

- http://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/methamphetamine

- http://static.flickr.com/68/153842742_9ad4bca047_o.jpg

- http://www.truthorfiction.com/strawberry-meth/

- http://www.feinstein.senate.gov/public/index.cfm/press-releases?ID=2a23db2e-dffd-dee7-3504-5bf193466681

- http://urbanlegends.about.com/library/bl_strawberry_meth.htm

- https://www.essex.police.uk/news_features/features_archive/2012/march_2012/warning_over_strawberry_meth_h.aspx

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxsnoepophalloweenbevatlevensgevaarlijkedrugs