HOAX: Foto te delen als je zwaar tegen kindermisbruik en geestelijk geweld bent

De Hoax-Wijzer | 13/11/2015 | Update: --

Reeds geruime tijd circuleren er afbeeldingen van kinderen met verwondingen aan het gezicht. Een begeleidende tekst roept op om de afbeelding te delen als je tegenstander bent van kindermisbruik, -mishandeling en geestelijk geweld. Hoewel de foto's echt zijn, waren de kinderen die worden afgebeeld geen slachtoffer van kindermisbruik of -mishandeling. Het delen van hun foto zal tevens niet helpen in de strijd tegen kindermishandeling.

De circulerende afbeeldingen zien er als volgt uit (onbewerkte versie onderaan dit artikel):

Iedereen die dit deelt is zwaar tegen kinder misbruik/mishandeling en geestelijk geweld

Deze afbeeldingen circuleren al ruim een aantal jaren op het internet, meestal met deze twee verschillende foto's van kinderen met verwondingen aan het gezicht. Ze zijn te vinden op sociale media zoals Twitter, Facebook, alsook op andere websites. Een andere versie circuleert tevens met een meer uitgebreide tekst, bezaaid met een groot aantal taalfouten:

Iedereen die dit deelt is zwaar tegen kinder misbruik/mishandeling en geestelijk geweld

Text joke wilemsen

foto henk meenink

Een kind,

Een kind hoef je niet te slaan om haar of hem te mishandelen.

Een kind hoef je niet te misbruiken om haar of hem te mishandelen.

Vaak gebeurd dat als de vader of moeder dat als kind heeft mee gemaakt maar als dat niet de rede is wat voor excuus hebben ze dan.

Maar niemand praat over het kapot maken van een vrolijk,spontaan,liefdevol,zieltje die zo gemanipuleerd word door woord en daden dat het veranderd in een terug getrokken en behoedzaam mensje dat het je verdriet doet en die mishandeling word nooit genoemd en dat is PHYCHISE mishandeling.

Dat komt meer voor dan dat iedereen weet en wat geeft de vader of moeder dan een excuus,ik denk de macht factor omdat ze zelf niet in staat zijn om van iemand te houden.

Die denken maar een ding IK.

De bijgevoegde tekst roept op om de afbeelding te delen als je tegen kindermisbruik, kindermishandeling en geestelijk geweld bent, waarmee wordt geïmpliceerd dat mensen die dit niet delen er voorstander van zouden zijn. De afbeeldingen zijn dan ook gericht op een emotionele reactie, en worden vaak verspreid met like farming- en andere misleidende doeleinden die niets meer te maken hebben met de strijd tegen kindermishandeling. Tevens worden de foto's van deze kinderen zonder toestemming gebruikt voor deze vermeende "campagnes", en zijn de verwondingen niet het gevolg van kindermisbruik, kindermishandeling of geestelijk geweld. De foto's worden hier dus geheel in een verkeerde context gebruikt, zoals we hieronder in detail uitleggen voor elk kind.

JADE WARDLE

Jade Wardle is de naam van het meisje dat wordt afgebeeld met fopspeen (linkse afbeelding in het voorbeeld hierboven). In september 2002 werd ze plots aangevallen door de nieuwe hond van het gezin, een labrador die ze nog maar net drie dagen hadden. Het incident vond plaats in County Durham in Engeland. Het meisje was toen twee jaar oud, en diende te worden overgebracht naar het ziekenhuis waar ze tevens plastische chirurgie kreeg. Sommige kranten plaatsten ook andere foto's van Jade na de aanval van de hond.

Het meisje heeft de verwondingen aldus niet opgelopen als gevolg van een vermeend geval van kindermisbruik of kindermishandeling. De foto werd echter gestolen, om vervolgens te laten circuleren in een geheel onjuiste context. In 2012 werd de foto gebruikt als illustratie bij een Engelstalig gedicht dat het meisje "Chris" noemt en vertelt hoe ze door haar vader wordt vermoord. In een andere versie begeleidt de foto het verhaal van een kind dat door haar vader wordt doodgeslagen omdat het op de auto de woorden "LOVE YOU DAD" geschreven had. De Nederlandstalige versie hiervan vertelt dat het kind werd doodgeslagen door de moeder omdat het "MAMA IK HOU VAN JE" met lippenstift op beddenlakens had geschreven. Het betreft hier eerder een stadslegende dan een waargebeurd verhaal.

Het goede nieuws is dat Jade niet vermoord werd door haar ouders, noch door hun hond, en dat ze de verwondingen heeft overleefd. Het slechte nieuws is dat, nu ze inmiddels een tiener is, haar foto nog steeds op sociale media en elders op het internet blijft ronddwalen zonder haar toestemming. Dit is voor haarzelf wellicht geen leuke ervaring, maar ook niet voor haar ouders die bij deze in feite onterecht worden beschuldigd van kindermishandeling.

SOPHIE WILLIS

De naam van het meisje op de tweede foto is Sophie WIllis uit Cardiff (Wales). In april 2008 liep zij op vierjarige leeftijd eveneens verwondingen op als gevolg van de aanval van een hond. De rottweiler die hier verantwoordelijk voor was, werd kort voordien opgehaald uit een asiel, hoewel hij zich daar voordien steeds goed gedragen had. Het kind moest genaaid worden aan de verwondingen vlakbij het rechteroog, maar overleefde de aanval.

Hoewel de verwondingen van het kind niet het gevolg waren van kindermishandeling, begon de foto wel in die foute context te circuleren. Ook in dit geval zal Sophie tijdens haar tienerjaren blijven worden achtervolgd door deze foto, en ook hier worden haar ouders bij deze onterecht beschuldigd van kindermishandeling. Sinds 2012 wordt de foto ook gebruikt voor like-farming doeleinden, waarbij wordt gevraagd om de foto "leuk te vinden binnen 3 seconden" als je tegen kindermishandeling bent. Zo werd deze foto in 2013 gebruikt door de Facebook-pagina "Eminem World" (die niet van de artiest Eminem zelf is), met als gevolg dat Facebook-gebruikers de ouders van het kind onterecht begonnen te beschuldigen van kindermishandeling.

De foto werd eveneens gebruikt door de website "Jews News", een radicale haatblog die hoaxes en complottheorieën van extreemrechtse aard publiceert met de bedoeling om de politieke opinie te beïnvloeden. Op 22 januari 2015 werd de foto gebruikt in de context van een vermeend verhaal van een Zweeds kind dat door Moslimimmigranten werd mishandeld omdat het blauwe ogen had. Er werd zelfs beweerd dat het een foto van een jongen is. Op 25 juli 2015 werd de foto opnieuw gebruikt als illustratie van een artikel dat vertelt dat een Arabische migrant een twaalfjarig kind had aangevallen omwille van diens blauwe ogen, en de auteur riep vervolgens op om alle migranten te deporteren. De website Jews News publiceert dan ook hoofdzakelijk nonsens en dient niet serieus genomen te worden.

LIKE FARMING

Kindermisbruik en kindermishandeling, op welke manier dan ook, is een ernstige problematiek die de nodige aandacht en vooral een professionele aanpak vereist. Het delen van een foto van een gewond kind daarentegen draagt helemaal niets bij aan een oplossing voor deze problematiek. Het is tevens oneerbiedig tegenover echte slachtoffers van kindermishandeling, om de problematiek te herleiden tot een afbeelding die impliceert dat je voorstander bent van kindermisbruik als je het niet deelt. Zulke afbeeldingen trachten enkel een schuldgevoel op te wekken, en het misleidende gevoel dat je daadwerkelijk bijdraagt aan een oplossing door die afbeelding te delen. De makers van zulke afbeeldingen hebben vaak niet de belangen van het kind voor ogen, maar maken misbruik van gestolen foto's voor hun eigen doeleinden.

Zo zijn er tal van Facebook-pagina's waarop de beheerder zo snel mogelijk zoveel mogelijk leden wil ronselen. Sommigen doen dit via bogus "deel & win" wedstrijden, anderen spelen in op je gemoed met dit soort "deel als je tegen X bent"-posts. Zulke dramatische verhalen worden vaak door heel wat mensen gedeeld, en zodoende hoopt de beheerder leden naar zijn pagina te lokken. Dit soort praktijk wordt ook wel eens "like farming" ("vind ik leuks" kweken) genoemd. Het gaat hier dus niet om aandacht voor kindermishandeling, maar wel om ledenwerving. Soms heeft dit als doel het bevredigen van het eigen ego van de beheerder, die gewoon graag het cijfertje van het aantal leden op zijn pagina wil zien stijgen, maar in andere gevallen zitten er nog minder fraaie intenties achter. Zo kunnen leden van like farming-pagina's na verloop van tijd worden gebombardeerd met allerhande reclame en spam, of de beheerder verkoopt de pagina voor een mooie som aan een andere spammer. Wees dus voorzichtig met welke pagina's je "leuk" vindt, en welke posts je deelt.

Bronnen:

- https://twitter.com/Jaaaaarii/status/314851031852933120 [bron van de hoax]

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=343699299064663 [bron van de hoax]

- http://www.upcoming.nl/carmoede/3193/deze-facebookpagina-tilt-het-ouderschap-naar-een-heel-nieuw-level [bron van de hoax]

- https://twitter.com/OBinksma/status/249207766982467584 [bron van de hoax]

- https://www.facebook.com/275613742084/photos/pb.275613742084.-2207520000.1447409740./10151542547252085/ [bron van de hoax]

- http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/2288394.stm

- http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/article145234.ece

- http://www.snopes.com/inboxer/medical/daddyithurts.asp

- http://www.hoax-slayer.com/daddy-it-hurts.shtml

- http://www.snopes.com/horrors/parental/fingers.asp

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/urban-legends/stadslegendekindtekentopbeddenlakenmetlippenstiftenwordtgeslagendoormoeder

- http://wafflesatnoon.com/abused-child-lipstick-story-good-message-fake-story/

- http://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/girl-4-savaged-rescued-rottweiler-2181673

- http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/south_east/7337494.stm

- http://wafflesatnoon.com/portrait-of-child-abuse-or-sensationalism/

- http://www.news.com.au/national/the-image-of-a-dog-victim-is-being-used-to-get-facebook-shares/story-fncynjr2-1226560745506

- http://www.jewsnews.co.il/2015/01/22/swedish-child-beaten-by-muslim-immigrant-for-having-blue-eyes/ [bron van de hoax]

- http://www.jewsnews.co.il/2015/07/25/sweden-arab-muslim-immigrant-beat-12-year-old-boy-for-having-blue-eyes/ [bron van de hoax]

- https://themuslimissue.wordpress.com/2015/07/23/sweden-muslim-beat-12-year-old-boy-for-having-blue-eyes/ [bron van de hoax]

- http://www.loonwatch.com/2014/05/jews-news-spreads-false-story-about-lynched-mutilated-corpse/

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Like_Farming

De circulerende afbeeldingen worden hieronder onbewerkt weergegeven: