LASTER: Pamfletten "Gezocht kinderlokker omgeving Cruquius"

De Hoax-Wijzer | 16/01/2014 | Update: 16/07/2014

Sinds enkele dagen circuleren er pamfletten met hoofding "gezocht kinderlokker" in de omgeving van Cruquius (Nederland). Een foto van zulk pamflet circuleert sinds 9 januari 2014 ook op Facebook. Het gaat hier echter om een lastercampagne tegen een onschuldige man, en de politie is inmiddels op zoek naar de persoon die verantwoordelijk is voor deze pamfletten. Het is dus in het belang van de onschuldige man dat de pamfletten niet verder verspreid of gedeeld worden.

De tekst op het pamflet luidt als volgt:

Gezocht kinderlokker Omgeving: Cruquius Laatste signalering 7 januari 2014 Kenmerken: Blanke man Midden 40 Vriendelijke uitstraling Welbespraakt Kalend hoofd Audu A4 Kleur Bruin kenteken: ??-NNP-6 Ga niet over tot actie, observeer en registreer. Maak foto's of film. Noteer plaats, straat en tijdstip Herkent u deze man of heeft u tips Noteer het V-nummer en bel Politie 0900-8844 Meld Misdaad Anoniem 0800-7000

Op het pamflet staat ook een getekende afbeelding van de desbetreffende man, met de vermelding "V-nummer: 12".

Het gaat hier niet om een echt geval van een kinderlokker, maar wel om een lastercampagne tegen een onschuldige man. Deze man is bijgevolg zelf naar de politie gestapt, en heeft klacht neergelegd wegens smaad en laster. De politie heeft vervolgens een onderzoek ingesteld naar de persoon die verantwoordelijk is voor het opstellen en/of verspreiden van deze pamfletten.

Het is in dit geval duidelijk dat iemand een persoonlijk probleem heeft met de man beschreven op het pamflet, en hem op deze manier onterecht in een negatief daglicht probeert te stellen. De politie benadrukt dan ook dat er in Cruquius geen kinderlokker actief is op dit moment, en dat de desbetreffende man onschuldig is. Niettemin wekt de verspreiding van het pamflet toch de nodige onrust, en dit kan bijgevolg het leven van de onschuldige man in gevaar brengen indien sommige mensen besluiten om het recht in eigen handen te nemen.

Het gebeurt wel vaker dat er waarschuwingen voor kinderlokkers (vaak in combinatie met een "blauw busje") circuleren, en deze zijn in bijna alle gevallen onterecht of niet meer actueel. In sommige gevallen circuleert zelfs het volledige kenteken van het voertuig van onschuldige mensen. Deel zulke waarschuwingen dus niet, tenzij ze rechtstreeks afkomstig zijn van de politie zelf en controleer of het bericht nog actueel is. Het is niet voldoende dat er bij een gedeeld bericht het logo van de politie afgebeeld staat, of dat erbij vermeld staat dat het afkomstig is van de politie, want in de meeste gevallen gaat het dan alsnog om een hoax. Deel het enkel rechtstreeks van de website van de politie zelf.

Bronnen:

- http://www.politie.nl/nieuws/2014/januari/14/04-onderzoek-naar-herkomst-pamfletten-cruquius.html

- http://www.dichtbij.nl/haarlemmermeer/112/artikel/3329228/pamfletten-die-waarschuwen-voor-kinderlokker-smaad-en-laster.aspx

- http://www.rtvnh.nl/nieuws/132607/Politie+zoekt+pamflettenmaker+kinderlokker+in+Cruquius

- http://www.nu.nl/binnenland/3675071/man-onterecht-neergezet-als-kinderlokker.html

- http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/man-doet-aangifte-van-smaad-ik-ben-geen-kinderlokker