HOAX: Hello Kitty frisdrank blijkt energie drank te zijn

De Hoax-Wijzer | 03/03/2014 | Update: --

Momenteel circuleert er op Facebook een waarschuwing voor de Hello Kitty drankenblikjes voor kinderen, die in feite energiedrank zouden zijn. Dit is slechts een hoax, het gaat hier helemaal niet om een energy drink aangezien deze kinderdrank geen van de typische ingrediënten voor energiedranken bevat. Zelfs het suikergehalte is erg laag.

De circulerende tekst luidt als volgt:

DEEL DIT AUB DEEL DIT AUB

Dit drankje ziet er heel onschuldig uit voor de kinderen en voor ouder maar dit blijkt energie drank te zijn dit is te koop bij action dus geef het niet u kind

Dit is in meerde populair figuren te verkrijgen zoals spidder man en sponsbob

"Hello Kitty" is in dit geval een frisdrank voor kinderen, maar valt helemaal niet onder de categorie "energy drinks". Energiedranken zijn bedoeld om, zoals de naam doet vermoeden, de consument een "energy boost" te geven. Dit gebeurt aan de hand van ingrediënten zoals cafeïne en het aminozuur taurine, alsook een hoge dosis suiker. Als Hello Kitty ook een energiedrank zou zijn, mogen we verwachten dat dezelfde ingrediënten ook hier terug te vinden zijn, wat echter niet het geval blijkt te zijn. Een foto genomen van het blikje geeft ons meer details van de precieze ingrediënten (Duitstalig):

DE Hello Kitty Molkenmischerzeugnis mit Fruchtgeschmack ist kaloriearm (nur 3 % Zucker) …

Molkenmischerzeugnis mit einer Zuckerart und … Gummilbärchengeschmak, koffeinfrei, …

Zuzaten: Molkenzeugnis (51 %) Wasser, Zucker, Citronensäure, Kohlensäure, Aroma, Karamelzuckersirup, Natriumcyclamat, Acesulfam-K, Aspartam, ... und Saccharin-Natrium.

Dit vertaalt zich als volgt:

DE Hello Kitty melkweiproduct met fruitsmaak is laag in calorieën (slechts 3% suiker) ...

Melkweiproduct met suiker en ... gummyberensmaak, cafeïnevrij, ...

Ingrediënten: Melkwei (51%) water, suiker, citroenzuur, koolzuur, aroma, karamelsuikerstroop, natriumcyclamaat, acesulfaam-K, aspartaam, ... en natriumsaccharine.

Hieruit kunnen we het volgende vaststellen:

    • De Hello Kitty frisdrank bevat geen taurine en cafeïne. Er wordt zelfs specifiek vermeld dat de frisdrank cafeïnevrij is. Hierdoor komt de kinderdrank sowieso niet in aanmerking als "energy drink".

    • Het suikergehalte van een blikje Hello Kitty van 250 ml bevat slechts 3%. Een blikje Red Bull van 250 ml bevat 27 gram suiker, oftewel gemiddeld 9% van de inhoud van het blikje, wat drie keer zoveel is als bij een blikje Hello Kitty. Ter vergelijk: één glas Coca-Cola van 250 ml bevat zo'n 26,5 gram suiker, wat dus bijna evenveel is als een blikje Red Bull.

    • Het hoofdbestanddeel (51%) van de frisdrank is melkwei, een zuivelproduct dat als grondstof voor een aantal frisdranken gebruikt wordt.

    • Verder bevat de drank een aantal zuren en zoetstoffen die we standaard ook in andere frisdranken terugvinden.

Kortom, we kunnen concluderen dat er geen gevaar bestaat voor kinderen bij het consumeren van de Hello Kitty frisdrank, die op gebied van suikerconsumptie zelfs gezonder blijkt te zijn dan een glas Coca-Cola. De circulerende waarschuwing is dan ook geheel onterecht en slechts een hoax die onnodige onrust verspreidt. Hoewel er inderdaad ook Spongebob- en Spiderman-frisdranken bestaan, hebben we geen blikjes kunnen aantreffen met de specifieke namen "spidder man" en "sponsbob".