HOAX: Heineken sponsort hondengevecht

De Hoax-Wijzer | 17/05/2013 | Update: 17/07/2014

Het effectieve gebeuren vond plaats in 2010 en in een nachtclub te Mongolië. Heineken was hier de sponsor van een evenement, maar na afloop ervan waren de banners nog niet verwijderd. De volgende dag vond dan een ander en ongerelateerd evenement plaats, waarbij hondengevechten werden georganiseerd zoals zichtbaar in de foto. Helaas hingen de reclamebanners van Heineken er op dat moment nog steeds zonder hun medeweten.

Twee laar jater, omstreeks april 2012, begon deze foto zich viraal te verspreiden op het internet, waardoor veel commotie is ontstaan. Heineken liet het niet na om dit zo snel mogelijk te onderzoeken, en uit dit onderzoek bleek dat het hondengevecht in die zaal één dag na het door Heineken gesponsorde evenement plaats vond. Op 18 april 2012 liet Heineken het volgende weten in een officiële mededeling:

- Heineken heeft nooit activiteiten van deze aard gesponsord, en zal dit ook nooit doen

- Dit soort activiteiten druist in tegen de bedrijfsregels en de waarden van het bedrijf Heineken

- Heineken was niet op de hoogte dat ook dit soort evenementen plaats vinden in de desbetreffende zaal

- De uitbater van de zaal heeft bevestigd dat Heineken niets te maken had met het hondengevechten-evenement

- Heineken heeft alle vormen van samenwerking verbroken met de uitbater van de zaal

CONCLUSIE

De beschuldigingen dat Heineken illegale evenementen zoals hondengevechten sponsort zijn onterecht, misleidend en veroorzaken laster. Het spreekt voor zich dat een groot bedrijf zoals Heineken zich niet zou inlaten met zulke aangelegenheden, wetende welke storm van protest dit zou veroorzaken en hoezeer dit schadelijk zou zijn voor hun naam.

Helaas blijft de foto ook na een officiële mededeling van Heineken nog steeds circuleren op het internet, en duikt hij met de regelmaat van de klok weer op. In dit geval is dus het delen van foute en lasterende foto's de "BIG mistake".

Bronnen:

- http://www.hoax-slayer.com/heineken-dog-fight-protest.shtml

- http://www.facebook.com/heineken/app_280969485324020

- http://secure.cdn.vellance.com/heineken/press/statement-from-bar-owner.jpg

- http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120418_195

- http://www.telegraaf.nl/binnenland/20042099/__Ophef_om_foto_Heineken__.html

- http://www.dailymail.co.uk/news/article-2131506/Heineken-launches-probe-new-photo-shows-beer-giant-sponsored-brutal-dog-fighting-Asia.html

NACHTCLUB IN MONGOLIË

Hoewel de foto echt is, zijn de conclusies die hieruit getrokken worden geheel onjuist. De reclamebanners van Heineken waren nog niet verwijderd na afloop van een gesponsord evenement, wanneer het hondengevecht afgebeeld in de foto plaats vond. Heineken was op dat moment niet de hoogte hiervan en heeft het hondengevecht ook niet gesponsord.

Ongekend!!! HEINEKEN SPONSORT HONDENGEVECHT!!!!

In het Nederlands wordt de foto vaak gedeeld met een bijschrift zoals deze:

Please 'SHARE' THE HELL out of this image.

Big mistake Heineken, BIG Mistake.

Een foto doet de ronde waarop een hondengevecht te zien is in een zaal met reclamebanners van het merk Heineken. Hierdoor wordt verondersteld dat Heineken hondengevechten sponsort, maar dit is geenszins het geval.

Op de foto staat vaak volgende tekst vermeld: