HOAX: WhatsApp zal vanaf zaterdag betaald moeten worden

De Hoax-Wijzer | 13/10/2013 | Update: 09/12/2016

Momenteel circuleert een bericht op WhatsApp, waarin wordt beweerd dat vanaf zaterdag de diensten van whatsapp.com betalend zullen worden, tenzij je het bericht naar 10 contacten doorstuurt. Dit is echter een hoax, en WhatsApp heeft niets veranderd aan haar huidige beleid.

Het circulerende bericht luidt als volgt:

WhatsApp zal vanaf zaterdag betaald moeten worden. Als u tenminste 10 contacten hebt, stuur dit bericht naar ze toe. Op deze manier zullen wij zien dat u een actieve gebruiker bent En u zult dit teken krijgen (blauw bolletje) Op deze manier zal WhatsApp voor u gratis blijven. Anders zal WhatsApp €0.01 per bericht kosten.

Op het Tv nieuws geweest.

http://www.rtlnieuws.nl/editienl/what-appen-gaat-geld-kosten

Dit bericht circuleert zowel in het Engels als in het Nederlands. In een oudere versie van deze hoax zou het WhatsApp logo een rode kleur krijgen in plaats van een blauwe. Wellicht is dit bericht gebaseerd op een nog oudere hoax die dateert van 2012, en luidt als volgt:

Hallo, mijn naam is Heberth, directeur van MSN WhatsApp en nu, deze boodschap is om al onze gebruikers dat we maar 530 accounts beschikbaar voor nieuwe telefoons te informeren, en dat onze servers zijn onlangs echt overvol. Dus we vragen om uw hulp om dit probleem op te lossen. Wij hebben u nodig!

Onze actieve leden moeten deze boodschap over te brengen aan elk van de mensen op uw lijst met contactpersonen om onze actieve gebruikers die WhatsApp gebruiken bevestigen.

Als u dit bericht niet verzenden naar al uw contacten te WhatsApp, zal je account inactief met de consequentie van al uw contacten verliezen blijven.

Het symbool van de vernieuwing verschijnen automatisch op uw smartphone, na de verzending van het bericht. De smartphone zal worden opgewaardeerd binnen 24. uur, en zal beschikken over een nieuw design, een nieuwe kleur voor chatten en het pictogram verandert van groen naar blauw.

Whatsapp zal niet betalen. Tenzij u een frequente gebruiker.

Als u ten minste 10 contacten verzenden deze sms, en vervolgens wordt rood

aan te geven dat u een frequente gebruiker.

Morgen begint het ontvangen van berichten op WhatsApp tot 0,37 cent.

Stuur dit bericht naar meer dan 9 mensen uit je contacten.

Bevestigt dit het nieuwe icoon WhatsApp ☑ ®

Stuur het naar al uw contacten om de app te updaten!

Niettemin zijn al deze beweringen onjuist, WhatsApp is gratis te downloaden en het gebruik van WhatsApp is ook gratis.Het is aldus niet waar dat je "vanaf zaterdag" zou moeten betalen per bericht dat je stuurt. Bovendien is het circulerende bericht erg vaag: vanaf welke zaterdag? Ook zal het verspreiden, delen of doorsturen van een bericht er nooit voor zorgen dat je een uitzondering krijgt op het bestaande beleid. WhatsApp weet bovendien sowieso wie er actief is en wie niet, en hoeft dit dan ook niet te testen door een kettingbericht te laten doorsturen. Tenslotte zal er ook geen blauw bolletje of logo tevoorschijn komen door het delen of doorsturen van een bericht, net zoals met de vergelijkbare Facebook versie van de hoax er niet plots een blauw Facebook logo zal verschijnen - dat is immers sowieso blauw.Berichten of aankondigingen van deze aard, waarbij duidelijk wordt opgeroepen dat je ze moet delen of doorsturen, zijn steeds een hoax en kunnen best niet verder verspreid worden. Dit geldt ook voor gelijkaardige berichten die beweren dat accounts worden verwijderd omdat de servers vol zouden zijn.Bronnen: - http://blog.whatsapp.com/index.php/2012/01/it-is-a-hoax-really-it-is/?lang=nl&set=yes

- http://www.whatsapp.com/faq/nl/general/23014681

- http://www.hoax-slayer.com/whatsapp-blue-logo-hoax.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/whats-app-hoax.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/whatsapp-servers-full-hoax.shtml

- http://www.ciol.com/whatsapp-servers-congested-hoax-message-strikes/

- http://www.iculture.nl/tips/betalen-voor-whatsapp-zo-werkt-het/