FRAUDE: Gratis cadeaubon van € 500 voor Albert Heijn

De Hoax-Wijzer | 24/11/2014 | Update: 25/11/2014

Momenteel verspreidt er op het internet een zogenaamde actie met "cadeaubons" van 500 € voor Albert Heijn. Gelijkaardige aankondigingen verspreidden zich in het het verleden ook in naam van o.a. Aldi, Delhaize en Colruyt. Het gaat in elk van deze gevallen echter geenszins om een officiële actie van Albert Heijn (of een andere winkelketen) zelf, maar wel om een poging tot fraude.

Het bericht dat zich verspreidt luidt meestal als volgt:

Krijg nu een GRATIS cadeaubon ter waarde van € 500 voor het Albert Heijn

In nu jouw GRATIS cadeaubon ter waarde van € 500. Er zijn er nog maar een paar beschikbaar..

De link circuleert momenteel op Facebook, en belooft een waardebon van maar liefst 500 €, te besteden in een Albert Heijn-supermarkt. Om in aanmerking te komen, wordt er vervolgens gevraagd om een link te delen (dezelfde als die waar je dan al op geklikt hebt) en te reageren met het woord "BEDANKT". Ook staat erbij dat er nog 360 cadeaubonnen beschikbaar zijn, waarna het getal begint af te tellen. Telkens wanneer je de link opnieuw opent, begint de teller echter opnieuw bij 360.

Het is de bedoeling om dit bericht om zoveel mogelijk mensen op de link te laten klikken, met de valse belofte dat ze dan een gratis cadeaubon van 500 € zullen ontvangen voor Albert Heijn. Door de voorwaarde te stellen dat je de link eerst moet delen op Facebook, is het bericht in staat om zich op korte tijd grootschalig verspreiden. In het verleden werden zulke linken ook reeds verspreid, met dan zogenaamde cadeaubonnen van 1000 € van Albert Heijn, alsook van Aldi, Delhaize en Colruyt. Deze vorm van fraude heeft ook al gecirculeerd in naam van buitenlandse winkelketens zoals Costco, H&M, Bunnings, Kmart, Starbucks, enz...

De actie gaat echter helemaal niet uit van Albert Heijn (of andere grootwarenhuizen) zelf, maar is het werk van een oplichter die op deze manier tracht geld te verdienen door de slachtoffers door te sturen naar websites met betaaldiensten. Zo word je doorverwezen naar http://betones.cell720.me/ waar je je mobiele telefoonnummer moet ingeven, om je in te schrijven op een abonnementsdienst die 14 € per week kost (op jaarbasis is dat dan zo'n 728 €). In het verleden zijn er ook gevallen geweest waarbij het de bedoeling was om persoonlijke gegevens te ontfutselen voor andere frauduleuze doeleinden.

Het spreekt voor zich dat niemand deze cadeaubons zal ontvangen. De supermarktketens wiens namen worden gebruikt voor deze oplichtingspraktijken, hebben in het verleden reeds uitdrukkelijk gewaarschuwd voor dit soort acties, en bevestigen dat deze actie absoluut niet van hen uitgaat. Indien dit wel het geval zou zijn, zouden er tenslotte ook aankondigingen hierover te vinden zijn op hun website, wat dus niet het geval is. Het is aldus een hoax met een frauduleus karakter, waarbij de oplichter geld tracht te verdienen d.m.v. betaalsites, enquêtes, phishing e.d.m.

Indien je op de link geklikt hebt en deze gedeeld op Facebook, haal deze dan onmiddellijk weer weg van je prikbord om verdere verspreiding te voorkomen. Scan in dat geval ook je computer op eventuele virussen, en controleer of er met een ander IP adres werd ingelogd op je Facebook account. Je kan nagaan of anderen op je Facebook account hebben ingelogd via deze link:

http://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view

Indien er verdachte sessies tussen staan, beëindig deze dan en verander je Facebook paswoord.

Bronnen:

- http://www.opgelicht.nl/nieuws/detail/5265/

- https://nl.aldi.be/aldi_klanteninformatie_50.html

- https://www.facebook.com/Delhaize/posts/10151532748268043

- http://www.standaard.be/cnt/dmf20121015_052

- http://www.snopes.com/inboxer/nothing/costco.asp

- http://facecrooks.com/Scam-Watch/free-500-hm-gift-card-limited-time-only-facebook-scam.html

- http://www.hoax-slayer.com/bunnings-survey-scam.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/kmart-1000-dollar-gift-cards-survey-scam.shtml

- http://scam-detector.com/social-networking-scams/free-gift-card

- http://plazilla.com/page/4295084223/hoax-scam-gratis-aldi-cadeaubon-ter-waarde-van-100-300-500