Een bogus wedstrijd op Facebook: wat is het?

Post date: Nov 18, 2013 1:54:47 PM

Op Facebook doen tal van bogus wedstrijden de ronde, die je de meest dure prijzen beloven, zoals de nieuwste iPhones, MacBooks, Samsung smartphones, Playstations, enz... Om kans te maken één van deze prijzen te winnen, moet je dan een specifieke foto leuk vinden en delen, alsook de pagina zelf leuk vinden.

Het spreekt voor zich dat er niemand zomaar wat dure spullen zoals smartphones en laptops gaat uitdelen, laat staan dat ze er 5000 exemplaren gratis van zouden verloten, enkel en alleen maar door een foto te delen en een pagina leuk te vinden. Niemand heeft zo'n gigantisch dure prijzen ooit al gewonnen door gewoon een foto te delen op Facebook, en ook niemand van de duizenden mensen die de foto gedeeld hebben, zullen ook maar enigszins iets winnen.

Intussen zijn er altijd wel de nodige Facebook-gebruikers die los in de val lopen van dit soort bogus wedstrijden, en netjes de gevraagde stappen uitvoeren: de pagina "leuk" vinden, de foto "leuk" vinden en delen (want hoe meer de foto wordt gedeeld, hoe meer mensen ook willen deelnemen en dus ook de pagina zelf "leuk" zullen vinden). Hierdoor kan de pagina op heel korte tijd een groot aantal leden opbouwen, aantallen die vaak tot in de tienduizenden oplopen, waardoor de pagina plots ook veel geld waard wordt. De pagina wordt bijgevolg dan te koop gezet (vaak voor honderden euro's en meer) en aldus opgekocht door spammers. Zij veranderen dan de beschrijving van de pagina (de naam kan echter niet gewijzigd worden als een pagina meer dan 200 leden heeft) en ze kunnen ogenblikkelijk een grote massa mensen bereiken om hun spam naartoe te verspreiden.

Kortom, je kan dus beter niet lid worden van Facebook pagina's die bogus wedstrijden uitschrijven, en moest je zo'n pagina toch eerder al "leuk" gevonden hebben, kan je deze best zo snel mogelijk weer ont-leuken. Deelnemen aan dit soort "deel & win" wedstrijden is sowieso geen goed idee, en je kan ook best je vrienden sensibiliseren om eventueel gedeelde foto's van bogus wedstrijden best terug weg te halen (al zal je hierbij soms wel op weerstand botsen, jammer genoeg, of reacties krijgen zoals "je weet maar nooit, het kan geen kwaad, ...").

Je kan bogus wedstrijden makkelijk herkennen aan volgende punten:

- De pagina heeft dezelfde naam van de actie (bv. "Win een iPhone") of tracht de naam van een officiële pagina na te bootsen (bv. "Playstation Network." - merk het punt op)

- Er staat nergens vermeld wie verantwoordelijk is voor de wedstrijd, en de actie staat niet aangekondigd op de officiële website van een desbetreffend merk of verkooppunt

- Er staan taalfouten in de tekst, onjuist gebruik van leestekens of hoofdletters

- Het betreft een bijzonder dure prijs, of zelfs items die nog niet officieel gelanceerd zijn, soms zelfs met de bewering dat niet minder dan 5000 exemplaren worden weggegeven

- De foto is willekeurig van het internet geplukt, en bevat bovendien vaak de onjuiste stekker, foto van een oud model, ...

- Er wordt veelal geen concrete informatie aangeboden, zoals einddatum van de actie, link naar actievoorwaarden, enz...

Meer info:

http://daylandoes.com/facebook-like-scams/