FRAUDE: WhatsApp is verlopen

De Hoax-Wijzer | 19/12/2015 | Update: --

Geregeld circuleren er neplinks die smartphone-gebruikers waarschuwen dat hun "WhatsApp verlopen is" en dat een "update" nodig is via een meegeleverde link. Het gaat hier om een poging tot oplichting: de link verwijst niet naar de officiële website van WhatsApp zelf, maar wel naar een nepsite die lijkt op WhatsApp wat naam en layout betreft. Vaak worden gebruikers dan verwezen naar een duur sms-abonnement, of naar een website met malware.

De neplinks die waarschuwen dat "WhatsApp verlopen is" zien er vaak als volgt uit:

De pagina op downland.whatsapap.com...

Attentie: WhatsApp zou vandaag zijn verlopen!

Druk op ok om door te gaan

Melding voor WhatsApp-gebruikers

Nieuwe achtergrond-update beschikbaar voor WhatsApp!

22 seconden

Download de nieuwste versie om door te gaan met onze dienst.

Download nu!

WhatsApp Update (vereenvoudigd)

Als je niet updaten u al uw accountgegevens kunnen verliezen. Contacten, berichten, foto's en nog veel meer. u zo snel mogelijk bij te werken.

Hoe updaten:

Stap 1: Vul uw mobiele telefoonnummer voor verificatie. (Wij sturen u een tekstbericht naar uw gegevens te bevestigen)

Stap 2: Update uw WhatsApp.

UPDATE

De neplink zou zich vooral verspreiden in advertenties (vaak op websites die hier zelf geen weet van hebben). De advertentie-afbeelding schijnt je te willen waarschuwen dat je WhatsApp "bijna verlopen" is, en dat je die moet updaten om al je contactgegevens, foto's en andere informatie niet kwijt te spelen. Andere versies beweren dat je WhatsApp "verouderd" is en moet worden "bijgewerkt". Je zou aldus op deze advertentie moeten klikken om de update te starten. Vervolgens word je doorverwezen naar een website die, zowel wat naam als wat layout betreft, lijkt op de echte WhatsApp. Veelal bevat de link een nepnaam zoals "whatsapap.com" (merk de extra "a" op tussen de twee p's, die niet voorkomt in de echte naam: whatsapp.com"). Op deze website tracht men je vervolgens een duur SMS-abonnement aan te smeren, of je malware te doen downloaden.

In het geval dat er wordt gevraagd om je mobiele telefoonnummer in te voeren, gaat het meestal om een poging je lid te maken van een dure SMS-abonnementsdienst van bv. ringtones, wallpapers, e.d.m. De kosten van zo'n abonnement kunnen makkelijk oplopen tot zo'n 12 € per week oftewel 50 € per maand. Indien dit bij jou gebeurd is, kan je best het abonnement zo snel mogelijk weer annuleren. Meer informatie hierover (voor mobiele netwerkproviders in Nederland) vind je op payinfo.nl. Indien je op een andere soort website bent terechtgekomen, bestaat de kans dat je malware hebt gedownload. Je kan dan best je smartphone scannen op virussen, malware en spyware. Verwijder tevens apps die je niet kent en die niet standaard al op je smartphone waren meegeleverd.

Om te weten te komen wanneer je WhatsApp-abonnement verloopt, kan je in WhatsApp zelf gaan kijken onder "Instellingen", en vervolgens "Account" en "Betalingsinformatie". Daar staat dan de echte verloopdatum vermeld die specifiek voor jou van toepassing is.

Om een update van de WhatsApp-software uit te voeren, ga je naar "Opties", en vervolgens "Instellingen" en "Over". Daarna ga je naar "Opties" en "Check voor update" en volg je de instructies op het scherm. Je kan eveneens je WhatsApp-sofware bijwerken door naar https://www.whatsapp.com/download/ te surfen. Je hoeft je huidige installatie van de app niet eerst te verwijderen. Afhankelijk van het besturingssysteem van je smartphone, kan het zijn dat de werkwijze anders is voor Android, iOS (Apple), Nokia S60 of Blackberry. Raadpleeg bij twijfel steeds de officiële WhatsApp website, en klik niet op links waarvan je niet zeker bent dat ze betrouwbaar zijn.

Bronnen:

- http://androidworld.nl/apps/nee-je-whatsapp-niet-verlopen-het-scam/

- https://www.droidapp.nl/tips-en-tricks/whatsapp-8-manieren-oplichting-bedrog/

- http://www.payinfo.nl/

- https://www.whatsapp.com/faq/nl/s40/21074631

- https://www.whatsapp.com/faq/nl/android/30003563

- https://www.whatsapp.com/faq/nl/iphone/30086328

- https://www.whatsapp.com/faq/nl/s60/21074631

- https://www.whatsapp.com/faq/nl/bb/30019181