FRAUDE: Sony Nederland zoekt nieuwe testers voor de nieuwe Playstation 4

De Hoax-Wijzer | 07/03/2013 | Update: 16/07/2014

Momenteel verspreidt zich op Facebook het bericht dat Sony Nederland op zoek is naar testers voor de nieuwe Playstation 4. Het gaat hier echter om een poging tot fraude, waarbij de oplichters trachten geld te verdienen via "donaties". Het wordt dus sterk afgeraden om dit bericht te delen en geld te doneren!

Het frauduleuze bericht werd online gezet op de Facebook pagina "Playstation Network." en luidt als volgt:

Sony Nederland zoekt nieuwe testers voor de nieuwe Playstation 4. Wanneer je geselecteerd bent heb je uiteraard de eer de Playstation te houden wanneer hij uitkomt.Als jij kans wil maken om gekozen te worden hoef je alleen maar deze pagina een like te geven en dit bericht te delen.

Mensen worden willekeurig geselecteerd!Wil je zeker weten dat je kans maakt? Doneer dan nu en maak sowieso kans! http://bit.ly/13FUlT4

Het betreft hier dus absoluut geen officiële berichtgeving van Sony Playstation, maar wel een poging tot fraude. Vooreerst wordt er gevraagd om het bericht leuk te vinden en te delen om in aanmerking te komen. Dat is natuurlijk, net zoals alle andere bogus wedstrijden op Facebook, een poging om zoveel mogelijk "likes" op de pagina "Playstation Network." te verzamelen. Bovendien zijn "deel & win" wedstrijden sowieso in strijd met het Facebook reglement, ook indien er wel degelijk een prijs wordt uitgereikt.

Op zich zou heel dit bericht slechts een zinloze hoax zijn, maar de aap komt uit de mouw wanneer er wordt gevraagd om een donatie te doen "als je zeker wil weten dat je kans maakt". Het bedrijf Sony zou uiteraard nooit zo te werk gaan, maar de oplichters proberen het aanbod zo aantrekkelijk mogelijk te maken: je hoeft slechts wat geld te doneren en je krijgt de Playstation 4 zelfs gratis... op voorwaarde dat je de pagina "Playstation Network." ook leuk vindt. In realiteit zal natuurlijk niemand worden uitgekozen om "tester" te zijn, of een gratis Playstation te ontvangen, maar mensen die toch een donatie doen zijn echter hun geld kwijt aan oplichters, en mensen die het bericht delen werken ongewild deze fraude verder in de hand.

De fraude zelf gebeurt op verschillende manieren. De Nederlandstalige versie van deze oplichting verwijst naar een link op eurobellen.nl, waarbij je moet bellen naar een duur betaalnummer om twee codes te ontvangen. De Engelstalige versie zou dan weer verwijzen naar enquêtes, maar ongeacht hoeveel je er invult zal je je Playstation 4 nooit ontvangen. Inmiddels verdient de oplichter wel geld met elke enquëte die je voor hem invult. In andere gevallen moet je dan weer je persoonlijke informatie invullen (naam, adres, GSM-nummer) en word je zelfs automatisch ingeschreven op een dure SMS-service, krijg je allerhande spam toegestuurd of word je lastig gevallen met telefonische enquêtes. Gelijkaardige oplichtingspraktijken gebeuren ook in naam van "Win een gratis X-Box 720".

CONCLUSIE

Er wordt door Sony Playstation helemaal geen actie gehouden om testers te zoeken voor de Playstation 5, en het betreft hier dus een poging tot oplichting. Laat je dus niet vangen en doneer dus geen geld, of verkwist je tijd niet met het invullen van online enquêtes of het doorsturen van je persoonlijke gegevens.

Ook wordt het sterk afgeraden om het bogus bericht leuk te vinden en/of te delen. Indien je merkt dat iemand van je Facebook-vrienden het bericht toch gedeeld heeft, waarschuw hen dan en vraag hen om de post terug te verwijderen. Verwijs indien nodig naar dit artikel, indien je dit wenst. Indien je de pagina "Playstation Network." intussen "leuk" hebt gevonden, vink dat weer uit: eenmaal de pagina voldoende "likes" heeft vergaard zal deze wellicht verkocht worden aan derden om zo op effectieve wijze zoveel mogelijk mensen te kunnen spammen met weerom dubieuze reclame.

Bronnen:

- http://www.psx-sense.nl/111753/waarschuwing-pas-op-voor-playstation-4-oplichting-via-facebook/

- http://www.hoax-slayer.com/playstation-4-survey-scam.shtml