HOAX: 3 cent donatie per keer dat foto van verbrandde meisje Alexandra wordt gedeeld

De Hoax-Wijzer | 04/02/2014 | Update: 19/03/2014

Reeds geruime tijd circuleert er een foto van een kind met ernstige brandwonden. In het bijschrift wordt dan beweerd dat er 3 cent zal worden gedoneerd per keer dat de foto wordt gedeeld, om zo de operatiekosten te kunnen betalen. Het gaat hier echter om een hoax, zoals het geval is met eender welke actie die beweert dat er geld gedoneerd wordt op basis van het aantal keer iets gedeeld of doorgestuurd werd.

De foto wordt veelal verspreid op Facebook, meestal met een Engelstalig bijschrift dat luidt als volgt:

Facebook is donating 3 cents for every time this pic is shared.....god bless!

Dit vertaalt zich als volgt:

Facebook doneert 3 cent per keer dat deze foto wordt gedeeld... god zegent je!

In realiteit heet het meisje niet Alexandra, zoals in sommige versies van de hoax wordt beweerd, maar wel Olenka Kuczma. In juni 2005 liep ze ernstige brandwonden op toen er een brand ontstond in het huis van haar ouders in Polen. Het meisje werd vervolgens opgenomen in het universitair kinderziekenhuis in Krakow, waar ze verschillende operaties is ondergaan.

Voor de ouders van het kind ontstond echter het probleem dat ze de kosten van de operaties niet konden betalen, omdat ze in de brand al hun bezittingen verloren waren. Als gevolg hiervan werden er (legitieme) acties op touw gezet om geld in te zamelen en zo ervoor te zorgen dat Olenka alle operaties kon ondergaan die ze nodig had. Zelfs in 2010, vijf jaar na de brand, moest ze nog steeds verdere operaties ondergaan in Cincinnati, Ohio (V.S.).

Helaas zagen oplichters hun kans mooi om munt te slaan uit dit verhaal. Ze begonnen de foto van het meisje (dat werd omgedoopt tot Alexandra) te verspreiden, met de bewering dat er 3 cent zou worden gedoneerd per keer dat de foto gedeeld wordt. Over de munteenheid en de naam van de gulle donor werd niets gezegd. Dit geld zou dan integraal worden besteed aan het bekostigen van haar operaties en medische zorgen. Vanzelfsprekend was dit een valse bewering, maar het zorgde er niettemin voor dat de foto zo'n 100.000 keer gedeeld werd op Facebook. Ook kregen mensen de mogelijkheid om zelf extra geld te doneren; geld dat integraal zou verdwijnen in de handen van de oplichter.

In 2011 werd de hoax opnieuw gelanceerd door oplichters, en ook tot op heden circuleert de foto nog steeds op Facebook met de bewering dat 3 cent zal worden gedoneerd per keer dat iemand de afbeelding deelt. Inmiddels is het meisje al zo'n 10 jaar oud en herstellende; ze ziet er vanzelfsprekend niet meer uit zoals op de circulerende foto.

Beweringen dat geld wordt gedoneerd op basis van het aantal keren dat een e-mail wordt doorgestuurd, of iets op Facebook wordt gedeeld, zijn altijd een hoax. Bovendien wordt er dan zelden of nooit vermeld wie de gulle donor is, terwijl een bedrijf dat doneert aan goede doelen zich altijd bekend zal willen maken om zo reclame en een goede reputatie te verwerven. Ook beweringen dat Facebook het geld zal doneren zijn vals: Facebook Inc. heeft dit nergens beweerd of bevestigd, en zal in geval van schenkingen aan goede doelen nooit via kettingbrieven te werk gaan.

Bronnen:

- http://www.snopes.com/inboxer/medical/kuczma.asp

- http://urbanlegends.about.com/library/bl_ola_kuczma.htm

- http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/1367064/2011/12/22/Internetoplichters-weken-geld-los-met-foto-verbrand-meisje.dhtml

- http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3090520/2011/12/22/Foto-gruwelijk-verbrand-meisje-weer-misbruikt.dhtml