HOAX: Asielzoekers mogen gratis met de trein reizen

De Hoax-Wijzer | 12/02/2016 | Update: --

Sinds 10 februari 2016 circuleren er berichten dat asielzoekers vanaf dan gratis met de trein zouden mogen rijden in Nederland. Het betreft hier een hoax die afkomstig is van de valse nieuwssites Dagelijks.nu en kijkhet.nl.

Het circulerende verhaal luidt als volgt:

NS: ASIELZOEKERS MOGEN VANAF NU GRATIS MET DE TREIN REIZEN

De meeste vluchtelingen die pas uit Syrie naar Nederland gekomen zijn, mogen van de NS gratis reizen met de treinen en bussen. Dat zegt NS-woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Hoe dit precies in zijn gang zal gaan, wordt later bekend gemaakt aan het NOS Journaal. LATER MEER.

Op 10 februari 2016 meldden de websites Dagelijks.nu en Kijkhet.nl dat asielzoekers vanaf dan gratis met de trein zouden mogen reizen in Nederland. Dit zou aangekondigd zijn door NS-woordvoerder Edwin Van Scherrenburg, en het NOS-Journaal zou hier later meer informatie over geven. Dit nieuws werd echter door geen enkele bekende krant gemeld, en ook het NOS-Journaal maakte hier geen enkele melding van. Het betreft hier aldus een hoax, en inmiddels bevestigde NS-woordvoerder van Scherrenburg op 11 februari 2016 dat dit foutief nieuws is afkomstig van dubieuze websites. Ook op de Facebookpagina van de Nederlandse Spoorwegen wordt bevestigd dat het bericht onwaar is.

De websites Dagelijks.nu en Kijkhet.nl zijngeen echte krantensites, maar slechts valse nieuwssites die geregeld hoaxes publiceren en gebruik maakt van clickbait-methoden om bezoekers te lokken en zo geld te verdienen aan getoonde advertenties. De nepsites nemen geregeld satirische artikels over van Nieuwspaal.nl, en publiceren eveneens pseudowetenschappelijke artikels over o.a. autisme en borstkanker. Hieruit blijkt dan ook duidelijk dat Dagelijks.nu, Kijkhet.nl en gelijkaardige clickbait-websites geen betrouwbare bron van informatie zijn en dat hun publicaties best niet serieus genomen kunnen worden. In dit geval is het artikel wellicht verzonnen in een poging om haat te zaaien t.o.v. asielzoekers.

Indien je de websites dagelijks.nu of kijkhet.nl bezoekt, wordt er ook een reclame-popup geopend. Deze verwijzen dan naar dubieuze websites met misleidende reclame die beweert dat je computer geïnfecteerd is met een virus, of dat je een waardebon van Aldi kan winnen. Hieronder een voorbeeld van zulke popup:

Dit zijn eveneens nepsites, aangezien ze een namaakpagina tonen die op Facebook lijkt maar het helemaal niet is, en je er uiteindelijk helemaal geen waardebonnen zal winnen. Dit is een vorm van fraude waarbij men je probeert door te sturen naar websites die vragen om je privégegevens of je proberen lid te maken van een duur SMS-abonnement. Bij inschrijving moet je dan vaak akkoord gaan om te worden gecontacteerd door hun "sponsors", wat erop neer komt dat je talloze e-mails met reclame mag verwachten, alsook telefonische oproepen van telemarketers en reclame via de post. In dit geval behoren bedrijven en websites zoals Hellocoupon.be, Outspot, Toluna, Goedkoop.be, Travelbird en SpaarActief BV tot de "sponsors", en wordt de website van de Aldi-waardebonnen beheerd door Adaptive Limited, een bedrijf uit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Hoewel het hier gaat om legitieme bedrijven die legitieme werkwijzen gebruiken, betekent dat niet dat het een goed idee is ze te vertrouwen. Dit soort praktijken kwamen in het verleden ook voor d.m.v. neplinks die beweren dat de Nederlandse overheid je 2500 € verschuldigd is, of dat je zonder bankkaart tot 500 € per dag kan pinnen.

Het is aangeraden om zulke dubieuze websites, Dagelijks.nu en Kijkhet.nl inclusief, te vermijden. Dit geldt eveneens voor de meeste andere clickbait-websites, die louter bezoekers willen lokken om zo geld te verdienen via (soms zelfs frauduleuze) advertenties. De betrouwbaarheid van clickbait-websites en hun artikels is in het beste geval dubieus, en in de meeste gevallen is hun informatie gedeeltelijk of volledig fout - of gewoonweg een hoax. Om die reden is het eveneens aangeraden om dit hoaxbericht, evenals andere artikels van Dagelijks.nu, Kijkhet.nl en andere clickbait-websites niet te delen of te verspreiden.

Bronnen:

- http://www.dagelijks.nu/bizar/s-asielzoekers-mogen-vanaf-nu-gratis-met-de-trein-reizen/ [bron van de hoax]

- http://kijkhet.nl/ns-asielzoekers-mogen-vanaf-nu-gratis-met-de-trein-reizen/ [bron van de hoax]

- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/538289376331831/

- http://nieuws.ns.nl/te-mooi-om-waar-te-zijn/

- https://www.facebook.com/nederlandsespoorwegen/posts/1706087142940606?comment_id=1706089432940377

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/valse-nieuwssites

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Dagelijks.nu

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Clickbait

- http://www.dagelijks.nu/bizar/meisje-7-geneest-van-autisme-door-e621-te-vermijden/ [bron van de hoax]

- http://www.dagelijks.nu/bizar/er-werd-borstkanker-bij-haar-geconstateerd-wat-de-dokters-zeiden-ik-ben-volledig-in-shock/ [bron van de hoax]

- https://www.facebook.com/dehoaxwijzer/photos/pb.199019156901413.-2207520000.1453292485./665183460284978/