FRAUDE: Gratis cadeaubon van € 500 voor het Kruidvat

De Hoax-Wijzer | 25/11/2014 | Update: --

Momenteel verspreidt er op het internet een zogenaamde actie met "cadeaubons" van 500 € voor Kruidvat. Gelijkaardige aankondigingen verspreidden zich in het het verleden ook in naam van o.a. Albert Heijn, Aldi, Delhaize en Colruyt. Het gaat in elk van deze gevallen echter geenszins om een officiële actie van Kruidvat (of een andere winkelketen) zelf, maar wel om een poging tot fraude.

Het bericht dat zich verspreidt luidt meestal als volgt:

Krijg nu een GRATIS cadeaubon ter waarde van € 500 voor het Kruidvat (slechts tijdelijk beschikbaar)

In nu jouw GRATIS cadeaubon ter waarde van € 500. Er zijn er nog maar een paar beschikbaar..

De link circuleert momenteel op Facebook, en belooft een waardebon van maar liefst 500 €, te besteden in een Kruidvat-winkel. Om in aanmerking te komen, wordt er vervolgens gevraagd om een link te delen (dezelfde als die waar je dan al op geklikt hebt) en te reageren met het woord "BEDANKT". Ook staat erbij dat er nog 360 cadeaubonnen beschikbaar zijn, waarna het getal begint af te tellen. Telkens wanneer je de link opnieuw opent, begint de teller echter opnieuw bij 360.

Het is de bedoeling om dit bericht om zoveel mogelijk mensen op de link te laten klikken, met de valse belofte dat ze dan een gratis cadeaubon van 500 € zullen ontvangen voor Kruidvat. Door de voorwaarde te stellen dat je de link eerst moet delen op Facebook, is het bericht in staat om zich op korte tijd grootschalig verspreiden. In het verleden werden zulke linken ook reeds verspreid, met dan zogenaamde cadeaubonnen van 1000 € van Albert Heijn, alsook van Aldi, Delhaize en Colruyt. Deze vorm van fraude heeft ook al gecirculeerd in naam van buitenlandse winkelketens zoals Costco, H&M, Bunnings, Kmart, Starbucks, enz...

De actie gaat echter helemaal niet uit van Kruidvat (of andere winkelketens) zelf, maar is het werk van een oplichter die op deze manier tracht geld te verdienen door de slachtoffers door te sturen naar websites met betaaldiensten. Zo word je doorverwezen naar gotlinks.co/4QAD waar je vervolgens moet deelnemen aan een "aanbieding". Deze zogenaamde aanbiedingen bestaan uit het nemen van een betalend sms-abonnement bij bedrijven zoals Funtone, Kreamobi, Mobirators en andere zulke diensten. In de meeste gevallen moet je je mobiele telefoonnummer ingeven om je in te schrijven, en hang je vast aan een abonnementsdienst die 10 €, 12 € of 14 € per week kost (op jaarbasis is dat in het duurste geval dan zo'n 728 €). In het verleden zijn er ook gevallen geweest waarbij het de bedoeling was om persoonlijke gegevens te ontfutselen voor andere frauduleuze doeleinden.

Het spreekt voor zich dat niemand deze cadeaubons zal ontvangen. De winkelketens wiens namen worden gebruikt voor deze oplichtingspraktijken, hebben in het verleden reeds uitdrukkelijk gewaarschuwd voor dit soort acties, en bevestigen dat deze actie absoluut niet van hen uitgaat. Indien dit wel het geval zou zijn, zouden er tenslotte ook aankondigingen hierover te vinden zijn op hun website, wat dus niet het geval is. Het is aldus een hoax met een frauduleus karakter, waarbij de oplichter geld tracht te verdienen d.m.v. betaalsites, enquêtes, phishing e.d.m.

Indien je op de link geklikt hebt en deze gedeeld op Facebook, haal deze dan onmiddellijk weer weg van je prikbord om verdere verspreiding te voorkomen. Scan in dat geval ook je computer op eventuele virussen, en controleer of er met een ander IP adres werd ingelogd op je Facebook account. Je kan nagaan of anderen op je Facebook account hebben ingelogd via deze link:

http://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view

Indien er verdachte sessies tussen staan, beëindig deze dan en verander je Facebook paswoord.

Bronnen:

- http://www.opgelicht.nl/nieuws/detail/5265/

- https://nl.aldi.be/aldi_klanteninformatie_50.html

- https://www.facebook.com/Delhaize/posts/10151532748268043

- http://www.standaard.be/cnt/dmf20121015_052

- http://www.snopes.com/inboxer/nothing/costco.asp

- http://facecrooks.com/Scam-Watch/free-500-hm-gift-card-limited-time-only-facebook-scam.html

- http://www.hoax-slayer.com/bunnings-survey-scam.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/kmart-1000-dollar-gift-cards-survey-scam.shtml

- http://scam-detector.com/social-networking-scams/free-gift-card

- https://www.facebook.com/kruidvat/posts/725690537500253?comment_id=725962974139676

- http://plazilla.com/page/4295084223/hoax-scam-gratis-aldi-cadeaubon-ter-waarde-van-100-300-500