HOAX: WIN een gratis Macbook Pro 15" Belgium

De Hoax-Wijzer | 30/12/2012 | Update: 16/07/2014

Geregeld verspreiden er zich "wedstrijden" op Facebook, waarbij men een afbeelding dient te "liken" en "delen" om deel te nemen. Hoewel er wel degelijk legitieme wedstrijden van die aard bestaan, is het merendeel wellicht slechts een hoax, of mogelijk zelfs een vorm van fraude/oplichting. Een voorbeeld hiervan is de huidige zogenaamde wedstrijd met als titel "WIN een gratis Macbook Pro 15" Belgium".

De wedstrijd "WIN een gratis Macbook Pro 15" Belgium" is een pagina op Facebook, gecreëerd op 19 december 2012, met volgende vermelding:

Wij geven één gratis MacBook Pro 15 " gratis weg als deel van onze kerstgeschenk campagne. Een willekeurige winnaar zal gekozen worden op 31 december. Iedereen die in België woont kan meedoen !

Enkel de verzendingskosten dienen betaalt te worden bij ontvangst van het geschenk.

Om de MacBook Pro 15" te winnen dient u enkel het volgende te doen:

Stap 1: Like deze foto.Stap 2: Deel deze foto.Stap 3: Like onze pagina op Facebook.

Enkel indien u deze drie stappen voltooid hebt maakt u kans om de MacBook Pro te winnen. Op 31 December wordt één willekeurig lid gekozen !

Veel succes en prettige feestdagen,

MacBrookProBelgium

We kunnen hieruit meteen een aantal zaken opmaken, waaruit valt af te leiden dat het een hoax en mogelijk fraude betreft:

- De pagina heeft dezelfde naam als de actie, en is dus schijnbaar enkel aangemaakt voor dit doel. Een legitieme actie gaat uit van een pagina van bv. een (online) winkel, vereniging of organisatie.

- Er staat nergens vermeld wie de verantwoordelijke organisator is van deze actie, wat een basisgegeven zou moeten zijn. De enige vermelding is "MacBrookProBelgium", waarin op zich al een taalfout staat (Brook i.p.v. Book), en een Google search voor zowel "MackBrookProBelgium" als "MacBookProBelgium" levert niets op, behalve enkel deze pagina als resultaat.

- De voorwaarden vereisen dat je de pagina en de foto leuk vindt, en vervolgens de foto deelt. Indien je de foto deelt met als privacy instelling "enkel vrienden", kan de administrator van de pagina sowieso niet zien dat jij die foto gedeeld hebt, en zou je theoretisch gezien sowieso niet in aanmerking komen als winnaar

- Een professionele wedstrijd bevat geen taalfouten in de tekst, zoals bv. "dienen betaalT te worden" en "MacBRook"

- Er wordt beweerd dat je een MacBook Pro 15" kunt winnen, een geschenk dat zomaar minstens 1000 € kost (en wellicht meer). Zulke wedstrijden die gigantische prijzen aanbieden zijn steeds bedenkelijk.

- De foto van de zogenaamde MacBook Pro is willekeurig van het internet geplukt. De wedstrijd bepaalt immers dat het enkel voor België van toepassing is, terwijl op de foto duidelijk een stroomstekker te zien is die niet standaard wordt gebruikt in België.

Waarom dan deze actie? De echte doelstelling van de administrator achter deze pagina is momenteel nog onduidellijk. Mogelijk gaat het gewoon om een ongevaarliljke grap en hoort verder niemand nog iets van deze wedstrijd. Het is echter ook mogelijk dat dit een poging is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk leden aan te trekken naar de desbetreffende pagina, om nadien op effectieve wijze verdere spam of hoaxes de wereld in te kunnen sturen. Ook blijft het vreemd dat er, voor zulk een duurzame prijs, alsnog verzendkosten zou moeten worden betaald. Mogelijk is het dus dat dit een poging is om mensen zogenaamd "verzendkosten" te laten betalen, waarvoor ze dan echter niets zullen ontvangen; in dat geval gaat het dus om fraude.

Het is raadzaam om niet deel te nemen aan wedstrijden die dubieus lijken, veelal zitten er negatieve bedoelingen achter. Het is dus ook best van zulke foto's niet te delen, of de post terug te verwijderen. Als je merkt dat vrienden de foto alsnog gedeeld hebben, kan je hen best verwittigen, door hen bv. te verwijzen naar deze nota voor verdere informatie.

Bronnen:

- Dubieuze pagina met actie: http://www.facebook.com/WinEenGratisMacbookPro15Belgium

- Wellichte oorsprong van de foto: http://appleinsider.com/articles/10/04/18/first_look_pairing_the_new_2010_17_inch_macbook_pro_with_ipad