HOAX: Lijm van omslagen bevat eieren van kakkerlakken

De Hoax-Wijzer | 09/02/2014 | Update: 24/06/2014

Momenteel circuleert er een verhaal waarin wordt verteld dat iemand een enveloppe likte en daarbij haar tong kwetste, waardoor de eieren van een kakkerlak in haar tong terecht kwamen en uitgroeiden tot de grootte van een gezwel. Het gaat hier echter om een hoax, dit scenario is immers volkomen onmogelijk, en het verhaal circuleert reeds meer dan 10 jaar.

De Nederlandstalige versie van de hoax luidt als volgt:

Dit bericht moet je absoluut lezen !!! Het is ongelooflijk, maar waar !!! Het is een gebaar dat wij allen uit gewoonte doen !!! Een vrouw werkte in een postkantoor in Californië Op een dag toen ze aan een omslag likte kwetste ze lichtjes haar tong. Een week later, merkte ze dat haar tong erg gezwollen was. Ze ging naar haar huisarts, maar deze vond geen zinnige uitleg voor dit fenomeen. Enkele dagen later echter was haar tong nog meer gezwollen en zo pijnlijk dat ze zelfs niet meer kon eten. Ze keerde terug naar de huisarts en eiste dat hij het probleem zou oplossen. De arts nam een RX van haar tong en ontdekte een gezwel. Hij besloot dan ook om een kleine ingreep te doen om te ontdekken wat er in het gezwel zat. Tot zijn grote verbazing zag hij een levende kakkerlak !!! In de lijm van de omslag bevonden zich eitjes van de kakkerlak !! Een eitje is dus kunnen rijpen in de tong dankzij het speeksel dat warm en vochtig was.

Dit is een waargebeurd verhaal en werd zelf uitgezonden op CNN !!

Andy Hume schrijft: 'Ik heb in een fabriek gewerkt waar omslagen worden gemaakt. Je kunt niet geloven wat er allemaal rondloop in de lijmmachines. Het is al jaren dat ik geen enkele omslag meer lik !'

Een andere getuigenis: Ik heb jaren in een drukkerij gewerkt et daar heeft men mij verwittigd om NOOIT omslagen te likken.

Ik vroeg me af waarop ze er zo op stonden tot ik eens naar de opslagplaats moest om er 2500 voorgedrukte omslagen op te halen.

De dozen zaten vol met kakkerlakken die er hun eitjes legden.

ZE ATEN VAN DE LIJM OP DE OMSLAGEN.

Geef dit bericht door aan je vrienden !!

Ik denk dat je na dit bericht gelezen te hebben nooit meer aan een omslag zal likken, niet !!!

Dit verhaal blijkt een variant te zijn van een oudere versie, daterende van 1998, waarbij iemand een kakkerlak had opgegeten die in de taco zat van Taco Bell. De kakkerlak was aldus zwanger en liet haar eitjes achter in de speekselklier. Zelfs al zou dit een waargebeurd verhaal zijn, kon de persoon in kwestie nooit met zekerheid weten dat de kakkerlak in het voedsel van Taco Bell zat. Het dier had evengoed in eender welk ander voedsel kunnen zitten dat die persoon de dagen ervoor of de dagen erna consumeerde. Het zou dus onmogelijk zijn om met zekerheid te bepalen dat de kakkerlak in de taco zat, aangezien de persoon dit volledig had opgegeten zonder iets op te merken.

Gelukkig is het wansmakelijke verhaal niet echt gebeurd, maar dit weerhield de hoax er niet van om te muteren naar een nieuwe versie: de eitjes van de kakkerlak werden niet meer overgebracht via een taco of andere fast food maaltijden, maar wel via de lijm van een omslag. Aanvankelijk verspreidde het verhaal zich in het Engels, maar inmiddels circuleert er ook een Nederlandstalige versie op Facebook. In vele gevallen circuleert de hoax met een foto van een tong, maar die heeft niets te maken met het verhaal. Het gaat om een foto van een tong met lichen planus, een huidziekte die ook op de tong een ontstekingsreactie kan veroorzaken.

Ook deze versie van het verhaal vertelt in feite een onmogelijk scenario. Kakkerlakken leggen hun eieren in een grotere hoeveelheid tegelijk - bij bepaalde soorten wel tot 50 eitjes - waarbij alle eitjes samen omhuld worden door een soort eierschaal. De eieren kunnen niet overleven buiten die gezamenlijke eierschaal, wat wil zeggen dat het slachtoffer in het circulerende verhaal het ganse omhulsel in haar mond zou moeten gekregen hebben bij het likken aan de lijm van een omslag. Zulk een omhulsel is echter groot genoeg om makkelijk op te merken, ook als het op een omslag terecht was gekomen. Moest de vrouw de omslag alsnog gelikt hebben, zou er uiteindelijk niet één, maar meerdere kakkerlakken moeten vrijgekomen zijn uit de talloze eieren in de schaal. En indien het enkel een eitje was dat op de omslag zat, zou het sowieso niet overleefd hebben en zou het likken aan de lijm geen zulke gevolgen gehad hebben.

Vanzelfsprekend is dit verhaal dan ook nooit op CNN geweest, zoals de hoax beweert, en ook andere nieuwsmedia hebben hier nooit over bericht. Ook het citaat van Andy Hume kan nergens worden geverifieerd. Verhalen zoals deze ontstaan wellicht vanuit de menselijke angst voor insecten zoals kakkerlakken. De plotse terugkeer van deze hoax in 2014 heeft mogelijk te maken met het nieuwsbericht van de Australische man die een 2 cm grote kakkerlak uit zijn oor moest laten halen.

We kunnen aldus concluderen dat het circulerende verhaal van de eitjes van de kakkerlak volledig verzonnen is en onnodige bezorgdheid veroorzaakt. Het is dan ook zinloos, en bovendien afgeraden, om deze hoax te verspreiden.

Bronnen:

- http://www.snopes.com/horrors/insects/cockroacheggs.asp

- http://howshealth.com/lichen-planus-pictures-symptoms-causes-treatment-types/

- http://www.hoax-slayer.com/roach-eggs.html

- http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-25690488

- http://wafflesatnoon.com/2014/01/27/cockroach-eggs-envelope/

- http://www.truthorfiction.com/rumors/e/enveloperoaches.htm

- http://urbanlegends.about.com/library/bl_licking_envelopes.htm