HOAX: Gratis cadeaubon van 200 € voor McDonald's

De Hoax-Wijzer | 04/12/2014 | Update: --

Momenteel verspreidt er op het internet een zogenaamde actie met "cadeaubonnen" van 200 € voor McDonald's. Gelijkaardige aankondigingen verspreidden zich in het het verleden ook in naam van o.a. Albert Heijn, Kruidvat, Ikea, Aldi, Delhaize en Colruyt. Het gaat in elk van deze gevallen echter geenszins om een officiële actie van McDonalds zelf, maar wel om een poging tot fraude.

Het bericht dat zich verspreidt luidt meestal als volgt:

Haal uw GRATIS cadeaubon voor McDonalds t.w.v. € 200

Om onze 100e verjaardag te vieren en dankzij onze sponsoren bieden we onze bezoekers de kans om exclusieve geschenken zoals,iPhone's, geschenkbonnen, iPad's, smarthorloges en nog...

De link circuleert momenteel op Facebook, en belooft een waardebon van maar liefst 200 €, te besteden in een restaurant van de McDonald's fastfoodketen. Om in aanmerking te komen, wordt er vervolgens gevraagd om een link te delen (dezelfde als die waar je dan al op geklikt hebt) en te reageren met het woord "BEDANKT". Vervolgens dien je ook de pagina waarop je beland bent leuk te vinden. Tevens staat er telkens dat er nog "147 geschenken over" zijn.

Het is de bedoeling om dit bericht om zoveel mogelijk mensen op de link te laten klikken, met de valse belofte dat ze dan een gratis cadeaubon van 200 € zullen ontvangen voor McDonald's. Door de voorwaarde te stellen dat je de link eerst moet delen op Facebook, is het bericht in staat om zich op korte tijd grootschalig verspreiden. In het verleden werden zulke linken ook reeds verspreid, met dan zogenaamde cadeaubonnen van 1000 € van Albert Heijn, alsook van Kruidvat, Aldi, Delhaize en Colruyt. Deze vorm van fraude heeft ook al gecirculeerd in naam van buitenlandse winkelketens zoals Costco, H&M, Bunnings, Kmart, Starbucks, enz...

De actie gaat echter helemaal niet uit van McDonald's zelf, deze zijn immers het werk van een oplichter die tracht geld te verdienen door de slachtoffers door te sturen naar websites waar ze hun persoonlijke informatie moeten opgeven. Zo word je doorverwezen naar m.waardebon-belgie.com waar je dan plots weer kan kiezen tussen een waardebon van 100 € voor Delhaize, Aldi, Carrefour en Spar. Over de cadeaubon van € 200 voor McDonald's wordt niets meer vermeld. Op dit moment ben je beland op een website van de firma "Mons Management IT Ltd." in Bulgarije, waar je wordt gevraagd om in te schrijven om in aanmerking te komen voor één van de waardebonnen. Telkens iemand zich effectief inschrijft, zal de oplichter een bepaald geldbedrag verdienen via één of ander affiliate-programma (het bedrijf Mons Management is hoogstwaarschijnlijk dus niet zélf de dader van de neplinks).

Bij het inschrijven moet je je persoonlijke gegevens invullen zoals naam, geboortedatum, volledige adres en telefoonnummer. Vervolgens word je gevraagd om je in te schrijven bij Scratchmania, ENI Relax, Editie Enigma, en een proefpakket met voedingssupplementen. Ook moet je akkoord gaan dat "de sponsors" je mogen contacteren per e-mail, telefoon en post over zogenaamde "leuke aanbiedingen". Deze sponsors zijn, volgens hun lijst, websites zoals o.a. codepromotion.be, goedkoop.be, hotelaanbiedingen.nl en hotelspecials.nl, alsook Test Aankoop, Bofrost, Travelbird, enz...

Volgens de "Spelvoorwaarden" wordt er nadien een winnaar getrokken uit de deelnemers, wat er dus duidelijk op wijst dat je de waardebon (van welk bedrag en voor welke winkel dan ook) niet vanzelfsprekend zal krijgen. De kans dat je die waardebon wint (als hij al effectief wordt uitgereikt) is minimaal, terwijl de kans dat je wordt overstelpt door reclame per e-mail en per post, en door lastige telefoontjes van televerkopers, daarentegen heel groot is.

Gelijkaardige praktijken om privégegevens van mensen te bemachtigen worden ook gedaan door sommige Facebook-pagina's zoals "Onlinewinnen", waar je elke dag opnieuw een (superkleine) kans maakt om allerhande prijzen te winnen op voorwaarde dat je je contactgegevens doorstuurt en akkoord gaat te worden overstelpt door reclame en televerkopers. Ook daar vinden we vaak gelijkaardige "sponsors" terug zoals hotelaanbiedingen.nl en hotelspecials.nl, alsook Amazing Kids en Kekkekids. We adviseren ook om sceptisch te blijven tegenover (bekende) bedrijven die bereid zijn om met zulke opdringerige praktijken als die van Mons Management IT en Onlinewinnen in zee te gaan (zoals Test Aankoop, Bofrost, Travelbird, enz...).

Het spreekt voor zich dat niemand deze cadeaubonnen van € 200 zal ontvangen. De winkelketens wiens namen worden gebruikt voor deze oplichtingspraktijken, hebben in het verleden reeds uitdrukkelijk gewaarschuwd voor dit soort acties, en bevestigen dat deze actie absoluut niet van hen uitgaat. Indien dit wel het geval zou zijn, zouden er tenslotte ook aankondigingen hierover te vinden zijn op hun website, wat dus niet het geval is. Het is aldus een hoax met een frauduleus karakter, waarbij de oplichter geld tracht te verdienen d.m.v. betaalsites, enquêtes, phishing e.d.m.

Indien je op de link geklikt hebt en deze gedeeld op Facebook, haal deze dan onmiddellijk weer weg van je prikbord om verdere verspreiding te voorkomen. Scan in dat geval ook je computer op eventuele virussen, en controleer of er met een ander IP adres werd ingelogd op je Facebook account. Je kan nagaan of anderen op je Facebook account hebben ingelogd via deze link:

http://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view

Indien er verdachte sessies tussen staan, beëindig deze dan en verander je Facebook paswoord.

Bronnen:

- http://www.opgelicht.nl/nieuws/detail/5265/

- https://nl.aldi.be/aldi_klanteninformatie_50.html

- https://www.facebook.com/Delhaize/posts/10151532748268043

- http://www.standaard.be/cnt/dmf20121015_052

- http://www.snopes.com/inboxer/nothing/costco.asp

- http://facecrooks.com/Scam-Watch/free-500-hm-gift-card-limited-time-only-facebook-scam.html

- http://www.hoax-slayer.com/bunnings-survey-scam.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/kmart-1000-dollar-gift-cards-survey-scam.shtml

- http://scam-detector.com/social-networking-scams/free-gift-card

- http://plazilla.com/page/4295084223/hoax-scam-gratis-aldi-cadeaubon-ter-waarde-van-100-300-500