OBSOLEET: Gemeente geeft 48 miljoen aan stadion, niet aan kankercentrum

De Hoax-Wijzer | 02/04/2013 | Update: 16/07/2014

Momenteel verspreidt op Facebook een bericht dat een situatie aanklaagt in Nederland, waarbij de overheid 48 miljoen zou spenderen aan een stadion maar geen geld wil geven aan een kankercentrum. Het bericht van het stadion is inmiddels verouderd, en de vergelijking is erg misleidend.

De tekst luidt als volgt:

Waar ik van baal is dat we van de week steentjes kopen voor het prinses Máxima kinderkanker centrum waar gelukkig meer dan 3,5 miljoen is opgehaald !!! En dan zit je in de auto hoor je even op de radio dat PSV gematst is met 48 miljoen voor de grond van t stadion, door de gemeente. De overheid wilde niet in het kankercentrum investeren, en wel in een voetbalclub. Ik kan hier heel verdrietig van worden, kopieer dit bericht aub en hoop dat dit in den Haag terecht komt. Het zal je kind maar zijn die ziek wordt!!!!!!

Het voorval betreffende de zogenaamde PSV-deal dateert inmiddels reeds van 2011. De Gemeenteraad van Eindhoven, Nederland, had toen immers besloten om hulp te bieden aan de professionele voetbalclub PSV. Het gaat hier dus om een "lening" van 48 miljoen euro, waarbij de gemeente de grond aankocht onder het PSV-stadion en het trainingscomplex De Herdgang. Dit contract loopt voor 40 jaar, en PSV betaalt jaarlijks 2,4 miljoen euro voor het gebruik van het onroerend goed. Deze deal levert de gemeente zelf echter weinig geld op, aangezien de rentelasten op zich jaarlijks al 2,1 miljoen euro kosten.

Als de PSV-deal al zo'n twee jaar oud is, waarom dan plots nu de commotie? De Europese Commissie heeft een onderzoek laten uitvoeren, dat zo'n twee jaar geduurd heeft, waarbij de voorlopige conclusie getrokken werd dat er sprake is van "ongeoorloofde staatssteun". Het bedrag van 48 miljoen werd dus reeds twee jaar geleden overgemaakt aan PSV, en enkel de bevindingen van de Europese Commissie brengen dit opnieuw aan de oppervlakte. Indien blijkt dat er inderdaad sprake is van staatssteun, zou het onroerend goed opnieuw eigendom worden van PSV, maar zou PSV in ruil het ontvangen bedrag moeten terugbetalen. De Gemeenteraad van Eindhoven stapt in elk geval naar de rechter om de conclusie aan te vechten.

Naast het feit dat de PSV-deal op zich al "oud nieuws" is, is er nog het probleem van de vergelijking met staatsgiften aan het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie (in de tekst genoemd het "prinses Máxima kinderkanker centrum"). Dit centrum is echter gelegen in Utrecht, niet in Eindhoven. Het gaat hier dus om twee verschillende gemeentes, en aldus ook twee verschillende overheidsbudgetten (of: het belastingsgeld van de inwoners van twee verschillende gemeentes). Bovendien zijn overheidssubsidies aan het Centrum voor Kinderoncologie ook niet toegestaan, waardoor het vergelijk helemaal geen steek meer houdt. De tekst vergelijkt aldus appelen met peren, waardoor er dus misleidend wordt gesuggereerd dat er geld werd gespendeerd aan PSV dat anders naar het kankercentrum zou zijn gegaan.

Tenslotte is er dan nog het onderdeel van de tekst waarin wordt gevraagd om het bericht te kopiëren (zoals het elke typische hoax beaamt) in de hoop dat "dit in den Haag terecht komt". Al kan er veel gezegd en gediscussieerd worden omtrecht de oprechtheid van bepaalde politici, politiek an sich wordt gevoerd op basis van wetten en besluiten, niet op basis van hoeveel keer een status of foto werd gedeeld op Facebook. Er wordt immers veel "gedeeld" op Facebook en andere sociale media, waarvan vele mensen niet exact weten hoe de vork precies aan de steel zit, zoals ook hier duidelijk wordt aangetoond.

We kunnen dus enkel concluderen dat de tekst die verspreid wordt totaal niet terzake doet. De PSV-deal van 48 miljoen vond twee jaar geleden al plaats en is dus niet nieuw. Het geld zou anders sowieso niet naar het Centrum voor Kinderoncologie gegaan zijn, omdat dit laatste in Utrecht ligt en niet in Eindhoven. Het delen van die tekst op Facebook is dus enkel misleidend en zinloos. Ook al ben je niet akkoord met een bepaalde gang van zaken, in de politiek of elders, is het nooit aangewezen om halve waarheden of zelfs onwaarheden te verspreiden.

Bronnen:

- http://www.nu.nl/sport/2523496/gemeente-eindhoven-leent-psv-48-miljoen.html

- http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2011/06_juni/28/binnenland/gemeenteraad-akkoord-met-psv_deal.xml

- http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/27/sport/europa_psv-kreeg-ongeoorloofde-staatssteun.xml

- http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/28/binnenland/eindhoven-naar-rechter-om-psv-deal.xml

- Bespreking vergelijk Eindhoven/Utrecht op de Facebook-pagina "Hoaxmelding": http://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/158574997636606