HOAX: Gangsters maken vuurtje in je tuin om je te overvallen

De Hoax-Wijzer | 19/08/2015 | Update: --

Reeds geruime tijd circuleert een waarschuwing voor gangsters die een vuurtje zouden stichten in je voortuin, opdat je naar buiten zou gaan kijken en makkelijk zou kunnen worden overvallen. Het gaat hier om een hoax: deze methode om mensen te overvallen wordt niet toegepast.

De circulerende tekst luidt als volgt:

E R N S T I G ! Nieuwe inbraakmethode!

Beste allemaal,

Dit is geen grap. Stuur het door naar al jullie vrienden.

De gangsters gaan als volgt te werk:

Ze maken in je tuin, of voortuintje een vuurtje bij valavond. Jij gaat nietsvermoedend naar buiten om te kijken wat er gebeurt, en wordt dan overvallen.

Dus zonder inbraaksporen word je in je eigen huis overvallen.

Indien je een vuurtje ziet, verwittig onmiddellijk de politie.

Deze zaken gebeurden recent in Ruddervoorde langs de Zandstraat.

Doorsturen aub……................

Deze waarschuwing circuleert reeds sinds 2012 of 2011, maar de Belgische lokale politie van Ruddervoorde meldde op 4 januari 2012 in een persbericht dat het hier een hoax betreft.

In november 2011 hadden in de voorgenoemde omgeving wel degelijk enkele pogingen tot brandstichting plaatsgevonden. Er werden enkele proppen papier in brand gestoken in een voortuin. De getroffen bewoners werden echter niet overvallen, en er is geen reden om te veronderstellen dat een overval of inbraak de achterliggende intentie van de brandstichting was. De daders werden inmiddels ook geïdentificeerd en aangehouden voor verhoor. Er zijn sindsdien geen nieuwe incidenten bekend van deze specifieke praktijken.

Het persbericht van de lokale politie luidt als volgt:

Aan de journalisten - gelieve onderstaand bericht te willen opnemen in de kranten

Onderstaand mailbericht doet de ronde in de gemeente Ruddervoorde en bevat onjuiste informatie die veel inwoners ongerust maakt.

Tekst van het mailbericht:

“ Beste allemaal – Dit is geen grap. Stuur het door naar al jullie vrienden – De gangsters gaan als volgt te werk:

Ze maken in je tuin, of voortuintje een vuurtje bij valavond. Jij gaat nietsvermoedend naar buiten om te kijken wat er gebeurt, en wordt dan overvallen.

Dus zonder inbraaksporen wordt je in je eigen huis overvallen. Indien je een vuurtje ziet, verwittig onmiddellijk de politie.

Deze zaken gebeurden recent in Ruddervoorde langs de Zandstraat. Doorsturen aub……”

Hierna juiste toedracht van de feiten:

In Ruddervoorde deden zich begin november inderdaad enkele feiten van brandstichting voor, echter met dien verstande dat het telkens ging over het in brand steken van een prop papier in voortuin. Wat zeker niet strookt met de waarheid is dat de bewoners zouden overvallen zijn. Er is op geen enkel ogenblik rechtstreeks contact geweest tussen de daders en bewoners. De daders werden ondertussen geïdentificeerd en verhoord door de politie.

Het betreft hier aldus een nepwaarschuwing, er is geen enkele reden om te veronderstellen dat deze methode wordt gebruikt door inbrekers of overvallers. De hoax kan dan ook best niet verder worden verspreid.

Bronnen:

- http://www.policelocale.be/5447/nieuwsberichten/440-dinsdag-03-januari-2012--1430-uur-tot-woensdag-04-januari-2012--1430-uur.html