HOAX: Deze mensen willen kinderen invoeren in de regio Driehoeven

De Hoax-Wijzer | 25/06/2014 | Update: 26/06/2014

Momenteel circuleert er op Facebook een waarschuwing voor vier mannen, afgebeeld met robotfoto, die actief zouden zijn in de wijk Driehoeven te Genk (België) en kinderen zouden trachten te ontvoeren. De robotfoto's zijn echt, maar niet allemaal actueel en ook niet gerelateerd aan de voorgenoemde wijk. De waarschuwing is dus onterecht en kan onnodige onrust en paniek veroorzaken bij de bewoners van deze wijk.

Het bijschrift luidt als volgt:

DELEN DELEN !!!!

Opgepast !!!!

Deze mensen willen kinderen invoeren en zijn nu ook in de regio driehoeven gesignaleerd e hebben proberen kinderen te ontvoeren

DELEN DELEN !!!

Op de afbeelding worden robotfoto's van vier mannen getoond, die volgens de waarschuwing alle vier kinderen zouden ontvoeren in de wijk Driehoeven te Genk (provincie Limburg, België). Deze post wordt sinds 10 juni 2014 op Facebook verspreid. Het gaat hier echter om vier ongerelateerde opsporingen, waarvan er slechts twee in de provincie Limburg gelokaliseerd zijn, en één dader reeds werd opgespoord. In geen van de gevallen waren deze mannen actief in de wijk Driehoeven. We zetten ze hieronder even op een rij:

Robotfoto 1 (links boven)

Deze man heeft op 1 september 2013 getracht een meisje van 16 mee te nemen in Tongeren. Op de parking van de GB supermarkt langs de Hoefnagelstraat werd ze plots bij de rechterarm gegrepen. De dader trachtte haar in zijn auto te trekken, maar ze kon zich losrukken en wegrennen. Tot op heden werd de dader nog niet geïdentificeerd.

Het gaat hier om een incident dat meer dan 9 maanden eerder heeft plaatsgevonden dan de Driehoeven-waarschuwing, en bovendien niet in Genk maar wel in Tongeren, meer dan 30 km daar vandaan.

Robotfoto 2 (dubbele foto rechts boven)

Deze twee mannen hebben op 27 juni 2011 een jongen van 13 ontvoerd aan het park "Hof Van Leysen" in Antwerpen. Hij werd in een wagen gesleurd, maar kon vooralsnog ontsnappen. Tot op heden werden de daders nog niet geïdentificeerd.

Het gaat hier om een incident dat drie jaar eerder heeft plaatsgevonden dan de Driehoeven-waarschuwing, en bovendien niet in Genk maar wel in Antwerpen, zo'n 90 km daar vandaan.

Robotfoto 3 (links beneden)

Deze man heeft, samen met een tweede man (waar geen robotfoto van beschikbaar is), op 20 april 2009 getracht om een jongen van 11 te ontvoeren in Dilsen-Stokkem, in de Belgische provincie Limburg. De jongen kon zich losrukken en wegfietsen richting school, maar werd nog een tijdje achtervolgd tot aan de Sporthal. Vermoed wordt dat dezelfde twee mannen ook actief waren in Oost-Vlaanderen, in april 2009 en augustus 2008. Tot op heden werden de daders nog niet geïdentificeerd.

Het gaat hier om een incident dat meer dan vijf jaar eerder heeft plaatsgevonden dan de Driehoeven-waarschuwing, en bovendien niet in Genk maar wel in Dilsen-Stokkem, zo'n 20 km daar vandaan. De twee andere incidenten vonden plaats in de provincie Oost-Vlaanderen, dus meer dan 100 km van Genk verwijderd.

Robotfoto 4 (rechts beneden)

Deze man heeft op 5 juli 2010 getracht om twee 8-jarige meisjes te ontvoeren in Blankenberge aan de Belgische kust. Hij had getracht ze in een lift te duwen, maar ze konden vooralsnog ontsnappen. In tegenstelling tot de voorgaande daders, werd deze man snel opgespoord en geïdentificeerd. op 9 juli 2010 werd bekendgemaakt dat de man werd ingerekend op de trein tussen Antwerpen en Oostende. Hij ontkende alle betrokkenheid, maar was wel eerder al tweemaal veroordeeld voor kinderverkrachting.

Het gaat hier niet enkel om een incident van bijna vier jaar eerder dan de Driehoeven-waarschuwing, maar ook werd de dader toen reeds opgespoord en aangehouden. Bovendien vond het incident niet plaats in Genk maar wel in Blankenberge, bijna 200 km daar vandaan.

Conclusie

Er is geen enkele waarschuwing van de politie omtrent kinderlokkers in de wijk Driehoeven te Genk. Ook is er geen enkele reden om aan te nemen dat de mannen op de robotfoto's daar zouden zijn gesignaleerd of actief kinderen hebben proberen te ontvoeren. Alle robotfoto's betreffen incidenten die elders plaats vonden, waarvan twee in de provincie Limburg, één in Antwerpen en één in Blankenberge. Ook gaat het in geen van de gevallen om een recent opsporingsbericht: het meest recente dateert van 2013, het oudste reeds van 2009. In één van de gevallen werd de dader zelfs in 2010 reeds geïdentificeerd en aangehouden.

Het is afgeraden om zelf opsporingsberichten te schrijven en te verspreiden via Facebook of andere sociale media. Het is immers geheel zinloos om robotfoto's te verspreiden indien deze uit de context werden gehaald, of in de context van een onwaar verhaal in een totaal andere omgeving worden geplaatst. Zulke berichten kunnen dan ook best niet verder worden gedeeld of verspreid; het is beter om het oorspronkelijk opsporingsbericht van de politie zelf te delen.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202801505651659 [bron van de hoax]

- http://www.vandaag.be/binnenland/135344_robotfoto-man-probeert-meisje-16-te-ontvoeren-op-parking-gb.html

- http://www.polfed-fedpol.be/ops/ops_teidentificerendetail_nl.php?RecordID=960 (indien de dader inmiddels werd geïndentificeerd, zal deze link niet meer werken)

- http://www.freezepage.com/1403727553EFDJRTVLCT (archiefkopie van link hierboven)

- http://www.gva.be/antwerpen/politie-zoekt-getuigen-inzake-ontvoering-minderjarige.aspx

- http://www.polfed-fedpol.be/ops/ops_teidentificerendetail_nl.php?RecordID=683 (indien de daders inmiddels werden geïdentificeerd, zal deze link niet meer werken)

- http://www.freezepage.com/1403728163SJEUPEGKCY (archiefkopie van link hierboven)

- http://www.hbvl.be/limburg/dilsen-stokkem/herkent-u-deze-man-die-een-11-jarige-jongen-probeerde-te-ontvoeren-in-dilsen-stokkem.aspx

- http://www.polfed-fedpol.be/ops/ops_teidentificerendetail_nl.php?RecordID=184 (indien de daders inmiddels werden geïdentificeerd, zal deze link niet meer werken)

- http://www.freezepage.com/1403728772KSUWRBJSKO (archiefkopie van link hierboven)

- http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1130582/2010/07/08/Al-dertigtal-tips-over-poging-tot-ontvoering-meisjes-in-Blankenberge.dhtml

- http://www.vandaag.be/40590_kinderlokker-blankenberge-eerder-al-veroordeeld-voor-verkrachting.html