OBSOLEET: 2 jongens op foto beroven opa en oma

De Hoax-Wijzer | 24/03/2013 | Update: 17/05/2015

Momenteel gaat een foto de ronde van twee jongens die worden opgespoord, nadat ze een bejaard koppel beroofd hebben. Hoewel de feiten wel kloppen, is dit echter niet meer actueel en aldus zinloos om te blijven verspreiden.

Op de foto zijn twee jongemannen te zien, en het bijschrift van de foto die momenteel circuleert, luidst als volgt:

DELEN MAAR!!!

Geplaatst door: [naam verwijderd]

Deze 2 Klootzakken vonden het leuk om gister avond mijn opa en oma te beroven!! Willen jullie deze foto delen dan worden ze misschien nog wel gepakt.

Het gaat hier echter om oud nieuws. Het incident vond plaats in augustus 2012 in Rotterdam, Nederland, en is toen ook in een krant verschenen. Kort nadien zou één van de twee daders reeds aangehouden zijn, en is de kans aldus groot dat inmiddels ook de tweede dader geruime tijd geleden al opgespoord werd. Niettemin begint de foto zich nu plots opnieuw te verspreiden, hoewel dit dus niet langer actueel is. Het heeft dan ook geen zin om de foto nu nog te blijven delen op Facebook en andere sociale netwerken.

HET VERHAAL VAN DE BEROOFDE OPA EN OMA

Het verhaal achter de opsporingsfoto is wel degelijk waargebeurd. In augustus 2012 werd Josine De Jong en haar man uit Rotterdam het slachtoffer van diefstal. Twee jongens hadden gevraagd om te komen praten over het Christelijk geloof, zoals het bejaarde koppel wel vaker mensen thuis ontving voor religieuze ontmoetingen. De jongens wekten absoluut geen argwaan, maar van zodra ze de deur uit waren merkte Josine De Jong dat ze bestolen was: haar portemonnee, iPad en mobiele telefoon waren ontvreemd.

De slachtoffers hadden echter wel een foto van de twee dieven, die op 9 augustus 2012 online werd geplaatst op Facebook met de vraag om dit te delen. Enkele dagen later verscheen een artikel in de krant waarin Josine De Jong haar verhaal deed. Het krantenartikel kopte met "Gelovig echtpaar bestolen na babbeltruc", een artikel van Jurjen Koolen.

Volgens de reacties op de oorspronkelijke Facebook-post met de foto, werd op 22 augustus 2012 gemeld dat één van de twee daders werd opgepakt. Inmiddels had Josine De Wit ook haar mobiele telefoon terug via de politie. Verder nieuws omtrent dit voorval werd nadien schijnbaar niet meer verspreid, maar het is hoogstwaarschijnlijk dat de snelle aanhouding van de eerste dader zal geleid hebben tot de opsporing van de tweede dader.

EEN OPSPORING PLAATSEN OF DELEN OP INTERNET: ENKELE PUNTEN OM BIJ NA TE DENKEN

Het is nooit leuk om het slachtoffer te worden van diefstal, oplichting, geweld, of andere vormen van criminaliteit. Het spreekt voor zich dat je wil dat de daders zo snel mogelijk opgespoord en aangehouden worden, en wanneer een foto massaal wordt gedeeld verhoogt dit mogelijk de kans dat iemand hen zal herkennen en dit zal doorgeven aan de politie. Maar dit kan vaak ook ontpoppen tot een ware virtuele heksenjacht, waarbij vaak onschuldige mensen het slachtoffer worden: heb je toevallig een gelijkaardig uiterlijk, of valt jouw voertuig toevallig binnen een bepaalde omschrijving (zie ons artikel: blauw busje van kinderlokker met kenteken), kan dit je een heleboel ellende veroorzaken terwijl je niets met het voorval te maken hebt. Let dus op voordat je zomaar iets op het internet plaatst of verspreidt!

Voordat je een oproep deelt, bedenk het volgende:

- Is de oproep nog actueel? Van wanneer dateert de oproep?

- Is er bewijs dat het om een waargebeurd verhaal gaat, en dat het geen poging is om een onschuldig persoon in een negatief daglicht te stellen?

- Zijn de personen die opgespoord worden, inmiddels reeds teruggevonden of aangehouden?

- Wanneer er twijfel bestaat of geen bewijs kan gevonden worden: NIET DELEN

- Neem het heft nooit in eigen handen: indien je vermoedt een verdachte te hebben gelokaliseerd, contacteer dan de politie en laat hen de zaak verder afhandelen. Plaats geen oproepen met bv. kentekens van voertuigen op het internet!

Voordat je een oproep op Facebook of elders op het internet plaatst, bedenk het volgende:

- Contacteer de politie en vraag hen om advies: wat kan je best wel of nét niet in de oproep plaatsen?

- Plaats een duidelijke en specifieke omschrijving: WAAR vond het incident plaats en WANNEER? Vermijd termen zoals "bij ons in de buurt" of "gisteravond", dit kan op eender welke buurt en eender welke gisteravond duiden. Plaats een specifieke datum, en de effectieve naam van de woonnplaats (al was het maar de naam van de stad of wijk, als je liever geen straatnaam vermeldt)

- Geef een neutrale omschrijving van de gebeurtenissen, of laat dit schrijven door iemand anders die minder nauw betrokken is bij het voorval. Een zin zoals "Deze 2 Klootzakken vonden het leuk om gister avond mijn opa en oma te beroven!!" roept enkel op tot haat, wraak en zelfs geweld, en is dus allesbehalve een neutrale beschrijving. Beter was geweest: "Bejaard koppel in Rotterdam werd beroofd door twee jongens op datum ...".

- Indien de oproep niet meer actueel is (de daders zijn intussen opgespoord), verwijder dan je oproep meteen weer van het internet, of zet je Facebook post desnoods op instelling "enkel vrienden"!

Bronnen:

- Foto oorspronkelijk online geplaatst op Facebook, met vermelding dat één dader werd aangehouden: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3263167587489

- Krantenartikel (ingescand): https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3270515331178