HOAX: NASA bevestigt 6 dagen van duisternis in december 2014

De Hoax-Wijzer | 27/10/2014 | Update: --

Op internet circuleren er berichten over een zogenaamde aankondiging van NASA. Volgens die aankondiging zouden er 6 dagen van totale duisternis plaatsvinden in december 2014. Het gaat hier om een hoax: het bericht werd gepubliceerd door een satirische nieuwssite, en werd vervolgens overgenomen door complottheorieënwebsites die het opnieuw publiceerden als vermeende waarheid.

De Nederlandstalige versie van de hoax werd gepubliceerd door complottheorieënwebsite World Unity op 27 oktober 2014, en luidt als volgt:

NASA bevestigt Aarde zal 3 tot 6 dagen van totale duisternis ervaren in december 2014!

NASA heeft bevestigd dat de Aarde 6 dagen van bijna volledige duisternis zal ervaren en dat zal gebeuren vanaf dinsdag 16 december tot maandag 22 december. De wereld zal gedurende deze drie dagen verstoken blijven van zonlicht als gevolg van een zonnestorm, die zal leiden tot stof en ruimteschroot dat te talrijk is geworden en daardoor 90% van het zonlicht blokkeren.

Het hoofd van de NASA Charles Bolden, die deze aankondiging maakte en hij vroeg iedereen om kalm te blijven. Dit zal het product zijn van een zonnestorm, de grootste in de afgelopen 250 jaar gedurende een totaal van 216 uur.

Ondanks de zes dagen van de duisternis die gaan komen, zeggen ambtenaren dat de aarde geen grote problemen zal ondervinden, want zes dagen van duisternis is bij lange na niet genoeg om grote schade aan iets veroorzaken. “We zullen alleen moeten vertrouwen op kunstlicht voor de zes dagen, dat is geen enkel probleem”, zegt NASA-wetenschapper Earl Godoy.

Volgens het circulerende bericht (en gelijkaardige Youtube-video's) zou een grote zonnestorm de oorzaak zijn van stof en ruimteschroot dat 90% van het zonlicht zou blokkeren tussen 16 december en 22 december. Vervolgens wordt beweerd dat dit werd bevestigd door Charles Bolden, de huidige directeur van NASA. Het verhaal is echter onwaar: NASA heeft zulke aankondiging nooit gedaan, en er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat er een totale blackout zal plaatsvinden in december 2014. De hoax is afkomstig van Huzlers, een website die satirische nieuwsartikels publiceert. Hun artikels kunnen dus niet ernstig genomen worden, zoals ze zelf ook aangeven in volgende disclaimer onderaan hun website:

Huzlers.com is a combination of real shocking news and satirical entertainment to keep its visitors in a state of disbelief.

Het verhaal van de "totale blackout" is niet nieuw en origineel, maar werd gerecycleerd vanuit eerdere hoaxes met gelijkaardige beweringen. Volgens deze oudere versies zou een "planetary alignment" (planetaire uitlijning) de oorzaak zijn van drie dagen duisternis, en anderen beweren dan weer dat de aarde zich begeeft in een "andere dimensie". Zulke hoaxes circuleerden vooral in 2012 en werden geassocieerd met de beweringen dat de wereld zou vergaan op 21 december 2012 ten gevolge van het zogenaamde einde van de Maya-kalender. Vanzelfsprekend vond er toen geen dagenlange blackout plaats en is de wereld niet vergaan, en ook in december 2014 zal dit niet gebeuren.

In een aantal gevallen wordt de circulerende hoax vergezeld van een link naar een Youtube-video uit 2011, wat telkens opnieuw moet dienen als bewijs dat NASA het verhaal bevestigt. In deze video is te zien hoe NASA directeur Charles Bolden praat over het belang van maatregelen die gezinnen zelf kunnen nemen tegen eventuele rampen. Hij adviseert inderdaad om reeds vooraf stappen te ondernemen tegen onverwachte gebeurtenissen zoals overstromingen, aardbevingen of terroristische aanslagen. Hij zegt echter totaal niets over blackouts, planetaire uitlijningen of dimensieverschuivingen. Beweringen dat Bolden deze adviezen uit omdat de vermeende rampen weldra zullen plaatsvinden, zijn loutere aannames zonder enig bewijs, en geheel onterecht zoals de 2012-hoax reeds heeft aangetoond. Op haar website heeft NASA zelf reeds aangegeven dat zulke planetaire uitlijning niet zou plaatsvinden op de winterzonnewende van 2012.

De Nederlandstalige versie van deze hoax wordt vooral verspreid door World Unity, een complottheorieënwebsite die de maanlanding en de opwarming van de aarde ontkent, maar tegelijk wel gelooft dat de aarde wordt geregeerd door buitenaardse wezens, dat de aarde hol is en ook door aliens wordt bewoond, en dat ons menselijk lichaam slechts een "hologram" is. Deze website heeft in het verleden ook al andere hoaxes verspreid, zoals de vermeende speech van Poetin over de Moslims, de ter dood veroordeelde pedofiel die een kind wou opeten en allerhande (soms gevaarlijke) complottheorieën omtrent ebola. World Unity neemt blindelings informatie over van satirische websites en andere onbetrouwbare bronnen, zonder enige kritische journalistiek aan boord te leggen, en het is aldus vanzelfsprekend dat geen enkele publicatie van deze website ernstig genomen kan worden.

Bronnen:

- http://worldunity.me/nasa-bevestigt-aarde-zal-3-tot-6-dagen-van-totale-duisternis-ervaren-in-december-2014/ [bron van de hoax]

- https://www.youtube.com/watch?v=PpCdzbTGmyg [bron van de hoax]

- http://www.hoax-slayer.com/fake-news-nasa-6-days-darkness.shtml

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/lijst-van-satire-websites

- http://huzlers.com/nasa-confirms-earth-will-experience-6-days-total-darkness-december-2014/ [bron van de hoax]

- http://www.hoax-slayer.com/nasa-total-blackout-hoax.shtml

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxdewereldvergaatop21december2012

- https://www.youtube.com/watch?v=ECzjhSDD_kM

- http://www.snopes.com/science/astronomy/blackout.asp

- http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012-guest.html