HOAX: Video met rat in shoarma tent HAS uit de Witte de witstraat

De Hoax-Wijzer | 21/02/2014 | Update: 19/03/2014

Momenteel circuleert er een video waarin duidelijk te zien is hoe een rat van een shoarma vleesrol aan het eten is. In het bijschrift wordt verwezen naar de shoarmazaak "HAS" in de Witte de Withstraat in Rotterdam. Het gaat hier echter om een hoax waarbij een ouder filmpje in een foute context werd geplaatst om zo HAS Döner Kebab in een slecht daglicht te stellen.

Het filmpje wordt verspreid met volgend bijschrift:

Shoarma tent HAS uit de Witte de witstraat......smerig....nooit meer shoarma van HAS als aan mij ligt

Deze video wordt sinds 19 februari 2014 verspreid op Facebook met de bewering dat de opnames werden gemaakt in de shoarmazaak HAS in de Witte de Withstraat in Rotterdam, Nederland. Nochtans is het filmpje al veel ouder, en staat het al sinds 19 oktober 2008 op Youtube. Hoewel de exacte locatie van de opname erg moeilijk te achterhalen is, gaat het hier hoogstwaarschijnlijk om een Mediterraans land. Het is echter duidelijk dat de video met het tafereel van de rat en de shoarma-rol niet opgenomen is in Nederland of België. De shoarmazaak HAS Döner Kebab heeft bovendien helemaal geen vestiging in de Witte de Withstraat in Rotterdam. Niettemin heeft eigenaar Murat Karaoglu wel klacht neergelegd tegen de verspreider wegens imagoschade en smaad. De man die de video op Facebook heeft geplaatst, moet de video immers bewust hebben gedownload om deze dan met een verzonnen verhaal over HAS op Facebook te plaatsen. De reden voor dit kwaad opzet is niet duidelijk, maar een poging tot discriminatie is niet uitgesloten.

Nochtans is Murat Karaolgu niet de enige die het slachtoffer is geworden van een lastercampagne tegen shoarmazaken. Enkele dagen eerder, op 10 februari 2014, werd dezelfde video opnieuw op Youtube gezet maar dit keer met het bijschrift "Papa’s Mo (Mr Chippy) 104 Parliament Road Middlesbrough", zo meldde de Britse krant The Daily Mail. Pappa Mo's Pizzeria in het Engelse Middlesbrough bestaat wel degelijk, en heeft maar liefst 5 sterren gekregen voor hygiëne, wat het maximum is. Een onderzoek van de milieu- en gezondheidsdienst heeft uitgewezen dat de beweringen inderdaad onterecht zijn. Het lijkt dus ook hier om een lastercampagne te gaan.

De beweringen dat deze video gemaakt werd in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk of een ander Europees Land, zijn vals en aldus een hoax. Het is afgeraden om de video met zulk bijschrift te delen, aangezien dit kan leiden tot laster en smaad wat gerechtelijk vervolgd kan worden.

Bronnen:

- Originele video: https://www.youtube.com/watch?v=ZHadav8KH3s

- Hoax op Facebook: http://www.facebook.com/photo.php?v=10201670625712794

- http://www.dumpert.nl/mediabase/6586057/6bcb9b95/robert_scheenloop_probeert_ondernemer_has_zwart_te_maken.html

- http://www.rijnmond.nl/nieuws/21-02-2014/aanklacht-wegens-filmpje-met-shoarma-rat

- http://www.dailymail.co.uk/news/article-2558629/I-smell-rat-Video-posted-YouTube-showing-rodent-kebab-spit-Middlesbrough-takeaway-malicious-fake.html