HOAX: "gasten" stelen honden in Europa voor hondengevechten

Post date: Nov 18, 2013 4:51:51 PM

De Hoax-Wijzer | 04/04/2013 | Update: 19/02/2015

Reeds geruime tijd circuleert de waarschuwing dat een witte bestelwagen rond rijdt op zoek naar honden om te stelen, en deze vervolgens in te zetten voor hondengevechten. De waarschuwing is echter een hoax die enkel onnodige angst zaait. De witte bestelwagen op de foto heeft niets te maken met hondenvangers, en hoewel hondengevechten wel degelijk worden geörganiseerd, is er geen bewijs dat honden op zulk grote schaal worden ontvoerd voor deze doeleinden. Het verspreiden van onjuiste waarschuwingen zal dan ook enkel onnodige angst en paniek zaaien, en in een aantal gevallen zelfs onschuldige mensen in een negatief daglicht stellen. In dit geval behoort de witte bestelwagen wel degelijk tot criminelen, maar zij beperkten zich in 2012 tot het stelen van ijzer en schroot, er is geen aanwijzing dat ze ooit ook honden hebben gestolen, laat staan dat ze dit enkele jaren later nog steeds zouden doen en met dezelfde bestelwagen (en hetzelfde kenteken) nog steeds ongehinderd heel Europa doorkruisen. De huidige versie van deze hoax verspreidt zich als een foto van een witte bestelwagen, met volgend bijschrijft:

OPGELET !!! Deze `gasten` stelen in Europa honden voor hondengevechten.

svp zoveel mogelijk delen.

BEWARE !!! These `people` are steeling dogs all over Europe for dogfights.

This has to stop.

Share as much as possible !!!

Ook circuleert dezelfde tekst soms met een extra toegevoegd Franstalig bijschrift:

Alerte..Et vigilence ..

Attention ces gens volent des chiens en Europe pour combats de chiens...partagez au maximum ....SVP..

Een andere, nog recentere versie wordt veelal zonder foto verspreid en luidt als volgt:

EIGENAARS VAN MIDDELGROTE EN GROTE HONDEN

er is een bende actief in Essen,Kalmthout en Wuustwezel ze rijden rond in een witte camionette en breken in om uw hond te stelen..om deze te gebriuken als levend aas om gevechtshonden op los te laten,gelieve uw ogen goed open te houden en als u de kans krijgt de nummerplaat te noteren GELIEVE DIT ZOVEEL MOGELIJK TE DELEN zodat we meer mensen op de hoogte kunnen brengen van deze harteloze klootzakken...deze mensen moeten zo snel mogelijk gepakt worden...alvast bedankt mensen.

DELEN SVP MET ZOVEEL MOGELIJK MENSEN!!!!!!!!!!

De hoax dateert van midden 2012, en doet inmiddels ook in het Engels de ronde, vaak dan weer met het kenteken van een andere witte bestelwagen. Hoe dan ook is de waarschuwing geheel zinloos en is er geen reden tot paniek. De foto afgebeeld bij de hoax heeft bovendien niets te maken met de ontvoering van honden.

OORSPRONG

Reeds sinds het ontstaan van deze hoax wordt er bijna altijd de foto van een witte bestelwagen bijgevoegd, met het Spaanse kenteken 7465 CGF. Deze foto werd aanvankelijk gepubliceerd door de Noorse nieuwssite RB.NO op 20 juli 2012, maar heeft absoluut niets te maken met de ontvoering van honden. De twee inzittenden waren dan wel dieven, maar ze maakten zich schuldig aan de diefstal van ijzer en andere schroot. Een artikel over hetzelfde voertuig (maar met andere foto's ervan) werd reeds op 11 juli 2012 gepubliceerd op de Noorse nieuwswebsite Indre.no.

Op 12 augustus 2012 vond deze foto zijn weg naar Facebook, waar dan plots het totaal irrelevante verhaal van de hondengevechten aan werd verbonden. De bogus waarschuwing werd tienduizenden keren gedeeld, en de Nederlandstalige versie maakte haar intrede op 14 augustus 2012. Ook in andere talen werd het hoaxbericht verspreid, zoals in het Duits. Zelfs het Zweedse mediakanaal Helahalsingland berichtte er tweemaal over op 13 september 2012. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat dezelfde bestelwagen, met hetzelfde kenteken, niet alleen ijzer en scrhoot zou stelen maar ook al jaren heel Europa zou doorreizen om honden te stelen zonder dat hier ook maar één politiebericht over te vinden is.

Een recentere versie, die verwijst naar een bende in Essen-Kalmthout-Wuustwezel (België), is hier duidelijk een afkooksel van. Een artikel in de Gazet van Antwerpen zou dit aangekaart hebben op 13 februari 2013. Het artikel staat helaas niet online op de website van Gazet Van Antwerpen, maar werd werd vermeld op de Facebookpagina van het Uitgebreid Platform Honden (overlegorgaan) en ook op BSPCA (Belgian Society for Prevention of Cruelty to Animals):

Bronvermelding: uit de dagbladen, o.a. Gazet van Antwerpen dd. 13.02.2013 - ►POLITIE ONTKENT HONDENDIEFSTALLEN

“De politie van zone Grens [= Essen, Kalmthout, Wuustwezel in de provincie Antwerpen] spreekt een bericht tegen dat de ronde doet op sociale media. Het is gericht aan eigenaars van middelgrote en grote honden: ‘Er is een bende actief in Essen, Kalmthout en Wuustwezel. De daders rijden rond in een witte camionette en breken in om uw hond te stelen, om deze te gebruiken als levend aas om gevechtshonden op los te laten. Gelieve uw ogen goed open te houden en noteer de nummerplaat.’

‘Wij hebben die berichten ook opgevangen’, zegt Patrick De Smedt, woordvoerder van zone Grens. ‘Maar we vinden hierover geen enkele melding. Moest er toch zoiets zijn gebeurd, vragen we om dat te melden.”

WITTE BESTELWAGENS

Inmiddels begonnen er in 2014 ook Engelstalige versies te circuleren. Tevens circuleren er andere Engelstalige versies waarbij de witte bestelwagen plots een heel ander kenteken krijgt: RH57 WSU. Verder blijft het verhaal min of meer identiek: de inzittenden van deze bestelwagen zouden honden stelen, in dit geval in Engeland (Sussex & Salisbury), om ze dan in te schakelen voor illegale hondengevechten. Ook hier is het gebaseerd op ongefundeerde geruchten, en de politie heeft laten weten dat er geen zulke gevallen bekend zijn. Het kenteken van de Engelse bestelwagen zou zelfs niet bestaan.

Vaak gebeurt het dat huisdieren per ongeluk ontsnappen, en met een beetje geluk na enkele dagen weer worden teruggevonden. De meeste alarmerende berichten over "ontvoerde honden" zijn dan ook vaak gebaseerd op overhaaste conclusies waar geen bewijs voor bestaat, en veelal gaat het om een huisdier dat zelf ontsnapt is. De kans dat een rashond wordt gestolen om verder verkocht te worden lijkt dan ook groter dan dat hij zou worden ingezet in hondengevechten. Tevens is het erg onwaarschijnlijk dat de eigenaar met zekerheid zou kunnen zeggen dat zijn huisdier zal worden ingezet in hondengevechten. Veelal vindt een diefstal plaats zonder dat de eigenaar aanwezig is of dit kan zien, waardoor het dus niet zeker is dat 1) het om en diefstal zou gaan en niet om een ontsnapping van het dier zelf, 2) dat de diefstal werd gepleegd met een witte bestelwagen en 3) waar de bestelwagen nadien naartoe rijdt en wat er dan met de hond gebeurt.

Zelfs al zou de eigenaar, of een andere getuige, hebben gezien dat een hond werd gestolen en in een witte bestelwagen werd opgesloten, blijft het giswerk wat er dan precies met de hond gebeurt. Er zijn dan ook geen meldingen bij de politie binnen gekomen, waaruit dit met zekerheid blijkt. Dit wil niet zeggen dat de illegale praktijken van hondengevechten onbestaande zouden zijn: ze vinden helaas wel degelijk plaats, en er zullen ongetwijfeld soms ook wel diefstallen van honden plaatsvinden voor deze doeleinden. Niettemin hebben de circulerende waarschuwingen hier weinig tot niets mee te maken, en creëren ze enkel onnodige angst en paniek. Het verspreiden van zulke waarschuwingen helpt ook niet om mensen bewust te maken van de problematiek van hondengevechten, omdat onjuiste informatie enkel meer verwarring veroorzaakt, en politiediensten vaak onnodig belast worden met oproepen van bezorgde mensen over wat slechts een hoax blijkt te zijn.

De legende van de witte bestelwagen is op zich niet nieuw. Reeds veel langer gaan er waarschuwingen de ronde dat kinderlokkers actief zouden zijn via witte bestelwagens (in een meer recente hoax gaat het dan weer om een blauw busje), vooral aan de toegangspoorten van scholen. Wanneer er dan toevallig een witte bestelwagen nabij een school geparkeerd staat, ontstaat er al snel paniek en begint vaak het kenteken van het voertuig op internet te circuleren nog voor dat er ook maar enige effectieve aanwijzing is dat het om kinderlokkers gaat. Uiteraard is voorzichtigheid altijd geboden, zowel met kinderen als met dieren, maar het verspreiden van ongefundeerde waarschuwingen zal hierbij niet helpen, en bovendien vaak onschuldige mensen heel wat problemen bezorgen.

GEKLEURDE STICKERS

In een andere waarschuwing, daterende van begin 2013, wordt gemeld dat de hondendieven gekleurde stickers plakken op huizen waarvan ze merken dat de bewoners een hond bezitten. Op die manier zouden ze dan achteraf snel weten waar ze moeten inbreken om de honden te stelen. De hoax beweert meestal dat deze praktijk plaats vindt in Yorkshire (V.K.) of Perth (Australië). Er wordt zelfs specifiek vermeld dat de kleur van de sticker afhankelijk is van de grootte van de hond (rood voor grote honden, geel voor middelgrote honden en roze voor kleine honden). Er is echter geen enkele aanwijzing dat zulke praktijken ook maar enigszins plaats vinden. Nergens is zulk een officiële melding bij de politie bekend, en de politie van zowel Australië als Engeland heeft gemeld dat dit slechts een hoax is.

Bovendien is de methode allesbehalve praktisch: de crimineel in kwestie zou veel meer opvallen als hij op verschillende huizen een sticker gaat plakken, dan dat hij discreet een aantal huisnummers en andere gegevens op een blaadje papier noteert. De sticker zou bovendien veel te makkelijk te vinden zijn door de bewoners van het huis, die deze dan zouden kunnen verwijderen. De sticker kan mogelijk enkel aan de aandacht ontsnappen als hij klein genoeg is, waardoor de hondendieven zelf ook moeten rondrijden op zoek naar moeilijk zichtbare stickers op huizen, terwijl een genoteerd lijstje met huisnummers daarentegen veel effectiever zou zijn.

Ook deze hoax zaait enkel onnodige paniek. Indien een huisdier zou ontsnappen, zal de eigenaar wellicht al te snel veronderstellen dat dit het werk is van de zogenaamde bende voor hondengevechten. Anderzijds kan er paniek ontstaan als een gekleurde sticker op de muur van een gebouw wordt aangetroffen, ook al plakte die er misschien al jaren tegen maar werd hij omwille van de hoax nu pas opgemerkt.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=147945548699551

- http://www.rb.no/article6145988.ece

- http://www.hoax-slayer.com/dog-stealing-white-van-bogus-warning.shtml

- http://www.indre.no/lokale_nyheter/article6144527.ece

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3609606130761 [bron van de hoax]

- https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=257274771042878&id=120858317979232 [bron van de hoax]

- http://www.mimikama.at/allgemein/facebook-die-hundefnger-im-weien-mercedes-sind-keine-hundefnger/

- http://helahalsingland.se/halsingland/1.5091853-valkand-myt-bakom-hundstolder-

- http://helahalsingland.se/halsingland/1.5091882-rykte-om-hundtjuvar-sprids-pa-facebook

- http://www.hondenpage.com/hondenforum/142943/opgepast-mensen-met-middelgrote-en-grote-honden-uit-omgeving-essen,kalmthout-en-wuustwezel--.php [bron van de hoax, oorspronkelijke link op FB nu verwijderd: http://www.facebook.com/StichtingFosterADog/posts/499602713415331]

- https://www.facebook.com/UitgebreidPlatformHonden/posts/207118732763654 [link werkt niet meer]

- https://www.facebook.com/BSPCA/posts/533075903382092

- http://www.thatsnonsense.com/view.php?id=1840

- http://www.hoax-slayer.com/white-van-dog-stealing.shtml

- www.peterboroughtoday.co.uk/news/latest-news/string-of-dog-napping-attempts-prompts-warning-1-4239601

- http://www.snopes.com/crime/warnings/dogstickers.asp

- http://www.hoax-slayer.com/goole-yorkshire-dog-fighting-stickers-hoax.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/perth-dog-fighting-ring-hoax.shtml