HOAX: Betalen voor Facebook

De Hoax-Wijzer | 15/01/2013 | Update: 21/01/2015

Reeds geruime tijd gaan er op Facebook verschillende versies van een afbeelding of een "te kopiëren status" de ronde, die aankondigt dat je weldra moet betalen voor je Facebook-account, tenzij je de status in kwestie deelt. Dit is echter geheel onjuist, Facebook zal nooit lidgeld vragen, zoals ook duidelijk staat vermeld op de inlogpagina: "Het is gratis en dat zal het ook altijd blijven."

De hoax-aankondiging die in 2013 werd verspreid, luidt als volgt:

Het is officieel, he is zelfs al op televisie geweest. Vanaf deze zomer start Facebook met het heffen van lidmaatschapsgeld. Alleen voor diegene die dit bericht op hun prikbord kopiëren, blijft Facebook gratis. Als je dit bericht kopieert zal het Facebook icoon blauw kleuren, wanneer je dit niet doet zal je account worden opgeheven. Dit is een serieus bericht, deel het alsjeblieft aan iedereen!!..

Een andere versie begon in januari 2015 in het Nederlands te circuleren, en reeds in 2013 ook in het Engels:

Beste vrienden,

Het is nu officieel! Is verschenen in de media. Facebook komt van zijn ingangsprijs te melden: 5,99€ om de gouden gold abonnement voor jullie privé status '' privé''' te houden. Als je deze bericht plakt op jullie profiel, zal ze u gratis aangeboden zijn ( plakken niet delen) anders morgen, al je publicaties zullen publiek verschijnen Zelfs de berichte die verwijderd zijn of foto's niet toegestaan zullen publiek verschijnen. Bij dit alles, het kost geen geld alleen maar een simpel kopiëren plakken.

Rond dezelfde tijd begon zelfs een tweetalige versie in het Nederlands en Frans de ronde te doen, waarvan de Franse versie op zich ook al sinds 2013 circuleert:

Beste vrienden,

Het is nu officieel! Is verschenen in de media. Facebook komt van zijn ingangsprijs te melden: 5,99€ om de gouden gold abonnement voor jullie privé status " privé" te houden. Als je deze bericht plakt op jullie profiel, zal ze u gratis aangeboden zijn ( plakken niet delen) anders morgen, al je publicaties zullen publiek verschrijnen. Zelfs de berichte die verwijderd zijn of foto's niet toegestaan zullen publiek verschijnen. Bij dit alles, het kost geen geld alleen maar een simpel kopiëren plakken.

Fijne avond , veel liefs heart-emoticon

C'est maintenant officiel ! C'est paru dans les médias. Facebook vient de sortir son prix d'entree : 5,99 € por garder l'abonnement gold votre statut de vie "privée". Si vous collez ce message sur votre page, il sera offert gratuitement (j'ai dis coller pas partager ) sinon demain, toutes vos publications peuvent devenir publiques. Même les messages qui ont été supprimés ou les photos non autorisées. Arpès tout, cela ne coûte rien pour un simple copier coller.

Bonne soirée heart-emoticon

Dit bericht is geheel bogus, er staat niets in dat ook maar enigszins waar is. Varianten van dit bericht doen al veel langer de ronde op Facebook, zoals er in 2011 al Engelstalige versies circuleerden, en dit blijkt dus slechts de zoveelste mutatie te zijn. De zogenaamde prijzen, in euro's of in dollars al naargelang de taal van de hoax, zijn dan ook geheel uit de lucht gegrepen. Tevens is het volslagen onzin dat alle informatie op je profiel en tijdlijn openbaar gemaakt zou worden als je de status niet deelt. Gelijkaardige versies van deze hoax beweren ook dat WhatsApp-gebruikers weldra zouden moeten betalen voor elk bericht dat ze versturen, wat eveneens totaal onjuist is.

FACEBOOK IS EN BLIJFT GRATIS

Als je surft naar www.facebook.com zonder dat je ingelogd bent, zal je duidelijk de volgende tekst zien staan: Het is gratis en dat zal het ook altijd blijven. Onder die voorwaarden heeft elk van ons ooit een Facebook-account aangemaakt, en Facebook.com dient zich dan ook aan die voorwaarden te houden.

Uiteraard is het bedrijf van Mark Zuckerberg geen liefdadigheidsinstelling, en heeft het wel de bedoeling om winst na te streven. Aangezien accounts gratis zijn en altijd zullen blijven, moet men bijgevolg op zoek naar andere bronnen van inkomsten. De voornaamste bron is de reclame die je op Facebook ziet verschijnen, en hoe meer gebruikers actief zijn op de website, hoe meer advertenties worden getoond en dus hoe meer Facebook verdient. Het bedrijf heeft er dus alle baat bij haar gebruikers aan de website gekluisterd te houden in plaats van ze weg te jagen door lidgelden te heffen. Aangezien je gratis gebruik maakt van Facebook, ben je immers niet de klant maar wel het product. De échte klant is de adverteerder die zijn reclame zo gericht mogelijk aan jou wil tonen. En liefst gericht op basis van de informatie dat je op je profiel hebt staan. Geef je bijvoorbeeld "klassieke muziek" op als interesse, of post je er regelmatig over, zal je hoogstwaarschijnlijk meer reclame over klassieke muziek zien verschijnen.

Wanneer een nieuw Europees wetsvoorstel dit sterk aan banden wou leggen, kon Facebook wel eens heel wat inkomsten uit advertenties beginnen mislopen. Ook vielen de gehoopte resultaten van de beursgang van Facebook aanvankelijk sterk tegen. Dus moesten ze op zoek naar andere bronnen van inkomsten, en flirtten ze met nieuwe ideeën zoals het betalen om je Facebook-posts meer te laten opvallen (vooral bij Facebook pagina's dan), of om er zeker van te zijn dat iemand je privébericht gezien heeft. Ongeacht of deze nieuwe tactieken ook daadwerkelijk winstgevend blijken, kan vooralsnog met zekerheid gesteld worden dat er geen "lidgeld" zal worden gevraagd voor je account en diens basisdiensten.

JE VERANDERT GEEN FACEBOOK-INSTELLINGEN DOOR EEN STATUS TE POSTEN

Deze hoax beweert dat je jezelf kan verzekeren dat je account gratis blijft, als je die specifieke status op je prikbord plakt. Dit soort beweringen komen ook vaak voor bij andere hoaxes, die bv. beweren dat je je privacy kan beschermen door een disclaimer te posten. Dit is uiteraard geheel bogus, het posten van een status zal absoluut geen invloed hebben op je Facebook-privacy of instellingen. Dit zijn enkel pogingen om de hoax door zoveel mogelijk mensen te laten verspreiden.

Deze hoax beweert ook dat, nadat je de status op je prikbord hebt geplakt, je Facebook-icoon blauw zal kleuren. Op die manier zou je dan weten dat je account gratis blijft. Je facebook-icoon is echter sowieso blauw - het is immers de basiskleur van de website - en dat blijft het ook, ongeacht wat je wel of niet post op je prikbord. Sommige versies van de hoax beweren dan weer dat je een goudkleurig Facebook-icoon te zien zou krijgen, als bevestiging dat je gratis je "gold" lidmaatschap hebt ontvangen na het posten van de hoax-status, maar vanzelfsprekend is eveneens dat totale onzin.

CONCLUSIE

Zoals het duidelijk vermeld staat op de inlogpagina van Facebook.com, is het aanmaken en gebruiken van een account gratis, en zal dat ook altijd zo blijven. Facebook zal geen lidgeld vragen, en het kopiëren van de hoaxstatus is dus geheel zinloos. De hoax beweert ook verkeerdelijk dat de lidgelden werden aangekondigd op het nieuws, zonder hier enige bron voor te vermelden. Elke aankondiging van grootschalige wijzigingen zou door Facebook zelf duidelijk worden gecommuniceerd, en dan ook terug te vinden zijn in alle grote kranten, zowel Engelstalige als Nederlandstalige. Zelfs al zou Facebook wél lidgeld invoeren, zou het delen van een status hier niets aan veranderen. Tevens kan het posten van een status op je prikbord nooit invloed hebben op je Facebook-privacy of instellingen.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/392690444225059/

- http://plazilla.com/page/4295161276/hoax-betalen-voor-het-facebook-gouden-gold-abonnement

- http://www.websonic.nl/nieuws/hoax-betalen-voor-gebruik-facebook-43251

- https://www.facebook.com/hoaxbuster/posts/10151676322928648

- http://nakedsecurity.sophos.com/2012/10/05/facebook-price-grid/

- https://nakedsecurity.sophos.com/2011/09/25/facebook-price-grid-charging-hoax/

- http://www.hoax-slayer.com/member-gold-facebook-hoax.shtml

- http://www.zdnet.be/social/131641/waarom-blijft-facebook-gratis-/

- http://facebookinfo.eu/blog/wordt-facebook-betalend-of-niet/

- http://www.demorgen.be/nieuws/-facebook-een-jaar-op-de-beurs-28-miljard-dollar-armer-a1636177/

- http://www.standaard.be/mobilia/cnt/DMF20121004_00321820

- http://www.websonic.nl/nieuws/facebook-betalen-om-berichten-te-promoten-nu-ook-in-nederland-43640