HOAX: Snoep op Halloween bevat levensgevaarlijke drugs

De Hoax-Wijzer | 26/10/2015 | Update: --

Sinds oktober 2015 circuleert een waarschuwing dat er mogelijk drugs wordt uitgedeeld aan kinderen op Halloween, omdat deze de vorm van drugs erg gelijkt op snoepjes. Het gaat hier om een hoax: hoewel de drugs wel degelijk bestaan, is er geen enkele reden om aan te nemen dat het ook wordt uitgedeeld aan kinderen op Halloween.

De Nederlandstalige versie van de hoax luidt als volgt:

Als je ziet dat je kind deze domino-vormige snoepjes eet, moet je meteen een dokter bellen!

Ja, het ziet er heel onschuldig uit. Maar in werkelijkheid….

Met Halloween en Sint Maarten voor de deur maken vele kinderen zich weer op om langs deuren te gaan en overal in de hele stad of het dorp snoepgoed op te halen bij wildvreemden. Normaalgesproken is dat allemaal best een gemoedelijke aanlegenheid, maar dit jaar kan het wel eens levensgevaarlijk zijn voor de Nederlandse kinderen.

Er is namelijk snoepgoed in omloop dat er leuk en kleurrijk uitziet, maar in werkelijkheid is geen zoet snoepgoed, maar bittere ellende:

Sinds september 2015 circuleert een Engelstalige versie van het verhaal, dat waarschuwt voor snoep dat wordt uitgedeeld aan kinderen op Halloween. Indien het snoep de vorm heeft zoals op de afbeelding wordt getoond, zou het niet gaan om echt snoep maar wel om de drug ecstasy (xtc), waaraan een kind zou kunnen sterven indien het een overdosis krijgt. Sinds oktober 2015 circuleert ook een Nederlandstalige versie, gepubliceerd door De Dagelijkse Standaard. Het betreft hier echter een clickbait-website die geregeld hoaxes en zelfs pseudowetenschap publiceert, en dus geen betrouwbare bron van informatie is.

De circulerende afbeelding toont inderdaad geen snoep, maar wel MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine), een party drug die beter bekend staat als ecstasy of xtc (soms ook X, Molly of M). Ecstasy bestaat inderdaad in de vorm van kleurrijke tabletten die zouden kunnen worden verward met onschuldige snoepjes. Ondanks het "kindvriendelijke" uitzicht van deze tabletten, is er echter geen aanwijzing dat ecstasy wordt uitgedeeld aan kinderen tijdens hun "Trick or Treat" op Halloween. De waarschuwing berust slechts op de aanname dat drugs met een "kindvriendelijk" uiterlijk ook opzettelijk in die vorm wordt geproduceerd om aan kinderen te geven, hoewel hier geen enkel bewijs voor bestaat.

Ecstasytabletten werden over de jaren heen geproduceerd in verschillende vormen en kleuren, en zijn als "party drug" vooral bedoeld voor jongeren en volwassenen in het uitgaansleven, niet voor kinderen. Ze zijn eveneens vrij duur: de hoeveelheid pillen afgebeeld op de foto heeft een straatwaarde van honderden dollars of euro's. Het lijkt dus bijzonder onwaarschijnlijk dat volwassenen zulke dure tabletten zomaar zouden uitdelen aan kinderen, zonder logische reden hiervoor. Integendeel: druggebruikers zullen hun voorraad vaak goed beschermen en zelfs niet makkelijk delen met hun vrienden, laat staan met wildvreemde kinderen die aan de deur bellen met Halloween. Ook drugdealers hebben er geen baat bij, omdat jonge kinderen niet bepaald een goede doelgroep zijn als het gaat om de zoektocht naar nieuwe klanten. LSD en ecstasy zijn bovendien ook geen drugs met een groot verslavingsgehalte.

Ondanks het feit dat deze waarschuwing alle logica tart, hebben sommige Facebook- en twitterpagina's van de politie het bericht toch overgenomen. Hoewel de tabletten in theorie wel degelijk kunnen worden verward met kindersnoep, is de waarschuwing geheel ongegrond en aldus een hoax. Er is geen enkele aanwijzing dat ecstasy zal worden uitgedeeld aan kinderen op Halloween, noch dat dat in het verleden is gebeurd. Wel zijn er uitzonderlijke incidenten bekend waarbij drugs in de handen van kinderen kwam tijdens hun "trick or treat", maar dan ging het eerder om cocaïne en niet om ecstasypillen. In zowat alle gevallen bleek tevens dat dit per ongeluk was gebeurd (en vaak kon de dader worden opgespoord en opgepakt wegens illegaal drugsbezit). Zelfs indien het opzettelijk was gebeurd, is er geen enkele aanwijzing dat dit geregeld of systematisch gebeurt. Ook dat zou immers onlogisch zijn, aangezien de kans groot is dat de dader vooralsnog wordt opgespoord.

Een vergelijkbare hoax is die van de "snelle aardbei" (in het Engels "strawberry meth" of "strawberry quick"), een vermeende drug die zou worden uitgedeeld aan kinderen in scholen. Andere vergelijkbare nepwaarschuwingen gaan over scheermesjes, naalden of vergif dat opzettelijk in echt snoep zou worden verstopt om vervolgens uit te delen aan kinderen tijdens Halloween. De gevallen waarbij dit daadwerkelijk is gebeurd zijn zeldzaam (en in geval van vergif in snoep zelfs helemaal onbestaande), en vaak blijkt achteraf dat kinderen dit hadden verzonnen (of de objecten er zelf hadden ingestoken) om hun ouders, broers, zussen of vrienden een poets te bakken. Meestal gaat het aldus om valse meldingen van kinderen (of volwassenen) die op deze manier aandacht zoeken, of soms ook van voorwerpen die eerder per ongeluk en onbedoeld tussen het snoep zijn geraakt.

Wanneer een kind ziek wordt nadat het heeft gegeten van het ontvangen snoep, wordt vaak verondersteld dat het snoep hiervoor verantwoordelijk was, hoewel een causaal verband niet altijd vanzelfsprekend is. Zelfs al is dat wel het geval, betekent dit niet dat er opzet in het spel was. Slechts één geval is bekend waarbij opzettelijk naalden in snoep werden verstopt om een kind te verwonden. Dit vond plaats in 2000, in de Amerikaanse stad Minneapolis, waar de 49-jarige James Joseph Smith werd veroordeeld voor de poging tot verwonding of moord van een 14-jarige jongen. De jongen behoefde gelukkig geen verdere medische zorg. De waarschuwingen voor gevaarlijke voorwerpen in snoep circuleren echter al sinds tenminste de jaren 1960, en zijn zo goed als allemaal een hoax gebleken. Het incident met de naalden is dus pas veel later gebeurd, en het betreft hier mogelijk een geval van ostension, waarbij de hoax heeft gediend als inspiratie om iets gelijkaardig in werkelijkheid te creëren.

Het is steeds aangewezen om voorzichtig om te springen met snoep dat je kind heeft ontvangen van vreemden. Ook al is er slechts uiterst zelden kwaad opzet in het spel, is het mogelijk dat per ongeluk andere objecten mee in de snoepzak terecht komen. Wie echt zeker wil spelen, kan opteren om enkel snoep aan te nemen of te consumeren dat nog niet uit de oorspronkelijke verpakking werd gehaald. De kans dat ook daar nog iets mis mee zou zijn, is quasi even klein als het snoep dat je zelf in de winkel aankoopt. Niettemin is de waarschuwing voor de gevaren van Halloween-snoep erg overroepen, niet gebaseerd op ware feiten, en aldus een hoax.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1041543009235683&set=a.182254338497892.46618.100001399822877 [bron van de hoax]

- http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/10/als-je-ziet-dat-je-kind-deze-domino-vormige-snoepjes-eet-moet-je-meteen-een-dokter-bellen/ [bron van de hoax]

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/De_Dagelijkse_Standaard

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Clickbait

- http://www.mdma.net/

- http://www.unity.nl/drug/xtc/#0

- http://www.snopes.com/ecstasy-halloween-candy/

- http://www.laweekly.com/music/moon-rocks-the-best-high-on-earth-2611897

- https://twitter.com/ajc/status/656912968584708096/photo/1 [bron van de hoax]

- http://www.metronieuws.nl/nieuws/2012/11/geen-snoep-maar-coke-voor-kinderen-tijdens-halloween

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxnieuwedruginscholendesnelleaardbei

- http://www.snopes.com/holidays/halloween/taintedcandy.asp

- http://www.snopes.com/horrors/poison/halloween.asp

- http://www.snopes.com/horrors/mayhem/needles.asp

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Ostension