Het bedrijf "Sinterklaasbezoekjes" beweert dat Zwarte Pieten worden bedreigd en lastig gevallen. Waar of onwaar?

De Hoax-Wijzer | 31/10/2014 | Update: --

Eind oktober 2014 berichtten verschillende media hadden bericht over Zwarte Pieten die zouden worden bedreigd en lastig gevallen, nadat dit aan hen werd gemeld door een zekere Ben van het bedrijf "Sinterklaasbezoekjes". Op 30 oktober 2014 kwam Joop.nl echter met de onthulling dat het hier een nepverhaal betreft. Vervolgens hebben we zelf ook wat informatie nagetrokken, om tot de conclusie te komen dat het inderdaad om een hoax gaat.

De eigenaar van het bedrijf, een man genaamd Ben (die opmerkelijk genoeg niet met zijn achternaam vernoemd wil worden) beweert dat hij al zo'n 40 jaar actief is. Op het internet zijn er echter geen sporen van te bekennen die ouder zijn dan 2013. De meeste advertenties voor zijn website dateren van 2014, en zijn Facebook pagina dateert van 3 oktober 2013. Hoewel hij op die pagina zelf aangeeft dat de oprichtingsdatum 15 februari 1968 is, spreekt hij zichzelf tegen door in een tweede pagina de oprichtingsdatum 1 januari 2006 te vermelden. Die Facebook-pagina werd nochtans dan weer opgestart op 26 juli 2014.

Naast dit alles zijn er bovendien vele aanwijzingen dat het bedrijf helemaal niet bestaat. Een zoekopdracht op de website van de Nederlandse Kamer van Koophandel levert helemaal niets op. Opmerkelijk is dat ook de website sinterklaasbezoekjes.nl geen KvK nummer opgeeft, en evenmin andere standaardgegevens zoals het vestigingsadres. Joop.nl geeft aan dat het adres Weena 290 in Rotterdam werd opgegeven op een nóg andere Facebook-pagina, en toont hier een screenshot van. Op dat adres is echter het bedrijf Regus gevestigd (zoals Google Street View je kan bevestigen), en zij wisten te zeggen aan Joop.nl dat hun adres wel vaker misbruikt wordt. De Facebook-pagina met dit adres is inmiddels plots verdwenen, en ook op de andere Facebook-pagina's is nergens een adres te bespeuren. Mogelijk werd het ook daar recentelijk weer weggehaald door Ben. Een ander profiel van de website, op Jobbird.com, geeft dan weer het adres Beursplein in 3011 AA Rotterdam op, maar ook hiervoor is geen enkel bewijs te vinden.

Volgens Joop.nl werd de domeinnaam Sinterklaasbezoekjes.nl pas vorig jaar geregistreerd. Wanneer we zelf informatie over de domeinnaam gingen opzoeken via https://www.sidn.nl/nc/en/about-nl/whois/ , kwamen we te weten dat die geregistreerd staat op "Speurcenter". Niet toevallig staat op de website van Sinterklaasbezoekjes ook de vermelding dat hun diensten "worden mede mogelijk gemaakt door Speurcenter". Zowel de domeinnaam Sinterklaasbezoekjes.nl als Speurcenter.nl staan geregistreerd op Speurcenter, en allebei via de Registrar Mijndomeinpartner.nl. Er bestaat dus weinig twijfel dat beide websites eigendom zijn van dezelfde persoon, en voor geen van beide is een KvK-nummer te bespeuren.

Tenslotte zijn er nog de foto's die op de Sinterklaasbezoekjes.nl website staan als zijnde "een indruk" van hun "bezoeken door de jaren heen". Al snel blijkt dat de foto's ook elders op het internet terug te vinden zijn. De meeste foto's staan ook op websites van bedrijven die een bezoek van Sinterklaas hadden georganiseerd (veelal tussen 2010 en 2013). Hier staat natuurlijk niet bij vermeld welk evenementenbureau er was ingeschakeld, maar gezien het ontbreken van elk spoor dat Sinterklaasbezoekjes.nl legitiem is, lijkt de kans groot dat een ander bureau, dat wel legitiem is, toen heeft opgetreden.

In enkele gevallen valt Sinterklaasbezoekjes echter totaal door de mand. Een foto die op Sinterklaasbezoekjes.nl staat is afkomstig van sintnicolaashoorn.nl, een website die wél een vestigingsadres opgeeft, en is ook terug te vinden bij de KvK onder "SNH Advies". Een andere foto staat eveneens op Sinterklaasbezoekjes.nl, maar is afkomstig van jovelentertainment.com. Jovel Entertainment is ook een bedrijf dat een volledig adres en KvK-nummer opgeeft.

Tenslotte is er nog een andere foto op Sinterklaasbezoekjes.nl, waarop Duitstalige namen van winkels op de achtergrond te zien zijn. Het gaat hier duidelijk om een foto genomen in Duitsland. Nochtans geeft Sinterklaasbezoekjes.nl zelf aan dat ze hun werkgebied beperken tot de regio Zuid-Holland en omstreken. Over het buitenland wordt al helemaal niet gesproken. Deze foto is ook op tal van andere websites terug te vinden.

Kortom, we kunnen concluderen dat het bedrijf "Sinterklaasbezoekjes" niet bestaat, en nooit bestaan heeft. Het lijkt erop dat Ben zijn vals persbericht enkel maar heeft uitgestuurd om zo gratis reclame te maken voor zijn website. Hoewel we geen informatie hebben over mensen of bedrijven die eventueel door Ben werden opgelicht, blijft het raadzaam om onnodige risico's te vermijden en geen gebruik te maken van de diensten van deze website. De verschillende taalfouten in de teksten op sinterklaasbezoekjes.nl zouden hier al een eerste hint van moeten zijn. Joop.nl heeft nochtans zelf contact opgenomen met Ben, maar kreeg geen duidelijke antwoorden en kon zijn vage beweringen nadien weerleggen.

De Hoax-Wijzer spreekt zich niet uit in de discussie omtrent zwarte piet op zich. Ook zeggen wij hiermee niet dat geweld en bedreigingen tegen zwarte piet wel of niet kan hebben plaatsgevonden, waar in Nederland of elders dan ook. Het gaat hier louter om het feit dat kranten hun informatie hebben gebaseerd op een zekere "Ben" van "Sinterklaasbezoekjes.nl", zonder de betrouwbaarheid van hun bron te verifiëren. Wij raden dan ook aan dat Metro Nieuws, Omroep West, Thepostonline, De Telegraaf en andere media die het bericht hebben overgenomen, hun artikel aanpassen en/of een rechtzetting publiceren.

Bronnen:

- http://www.joop.nl/media/detail/artikel/29287_nep_sinterklaas_houdt_media_voor_de_gek_met_mishandelingsverhalen/

- https://www.facebook.com/Sinterklaasbezoekjes

- https://www.facebook.com/Sinterklaasbezoekjes.nl/

- https://www.facebook.com/Sinterklaasbezoekenboeken [pagina werd verwijderd]

- https://www.jobbird.com/nl/bedrijf/3795974/sinterklaasbezoekjes

- http://www.sinterklaasbezoekjes.nl

- http://www.speurcenter.nl/

- http://www.sinterklaasbezoekjes.nl/wp-content/gallery/sinterklaas-bezoek-impressies/Sinterklaas-bij-u-thuis-www.sinterklaasbezoekjes.nl_.jpg

- http://www.sintnicolaashoorn.nl/wp-content/gallery/huisbezoeken-2012/img_0669.jpg

- http://www.sinterklaasbezoekjes.nl/wp-content/gallery/sinterklaas-bezoek-impressies/kindershow-sinterklaas-en-pieten-circuspiet-optreden-10.JPG

- http://www.jovelentertainment.com/images/fotos/kindshow%20sint%20en%20pieten/kindershow%20sinterklaas%20en%20pieten%20circuspiet%20optreden%20%2810%29.JPG

- http://www.sinterklaasbezoekjes.nl/wp-content/gallery/sinterklaas-bezoek-impressies/st-nicholas-Germany.png

- http://www.metronieuws.nl/nieuws/steeds-meer-beveiliging-nodig-voor-bedreigde-sint-en-piet/SrZnjD!kqLUTvPq3p5NM/

- http://www.omroepwest.nl/nieuws/29-10-2014/sinterklaasverhuurbedrijf-zwarte-pieten-bedreigd-en-bespuugd

- http://nieuws.thepostonline.nl/2014/10/30/zwarte-pieten-bedreigd-en-bespuugd/

- http://www.telegraaf.nl/binnenland/23272204/__Pieten_durven_straat_niet_meer_op__.html