STADSLEGENDE: Kind tekent op beddenlaken met lippenstift en wordt geslagen door moeder

De Hoax-Wijzer | 11/04/2013 | Update: 16/07/2014

Dit verhaal circuleert reeds sinds 2011 op het internet, zowel op sociale media zoals Facebook, Hyves en Twitter, alsook op tal van blogs and forums. Meestal wordt er de oproep bij vermeld om dit te delen "indien je tegen kindermishandeling bent". Er is echter geen enkel bewijs dat dit verhaal, zoals hier beschreven, ooit effectief heeft plaats gevonden, en naar alle waarschijnlijkheid werd het gewoon door iemand verzonnen om aandacht te vragen voor de problematiek van kindermishandeling. De vraag die zich hier echter opdringt is: waarom een dramatisch verhaal verzinnen over kindermishandeling, als de internationale kranten reeds zoveel waargebeurde verhalen hebben gemeld?

OORSPRONG

Een andere versie, waarbij het woordgebruik lichtjes verschilt, gaat dan weer als volgt:Mama, ik heb je beddenlaken met lippenstift beklad. Uit woede slaat de mama haar kind tot dit bewusteloos blijft liggen. De oogjes van het kindje blijven gesloten... Met veel spijt en tranen in de ogen vraagt ze het kind de ogen te openen, maar het is te laat het kinderhartje slaat niet meer. In de slaapkamer op het beddelaken staat geschreven "Mama ik hou van jou". Post dit op je profiel als je tegen kindermishandeling bent! Wedden dat 95 % het niet doet!

Reeds geruime tijd doet een tragisch verhaal de ronde, waarin wordt verteld hoe een moeder haar kind bewusteloos geslagen heeft nadat het kind op het beddenlaken "mama ik hou van je" had geschreven. Het betreft hier echter een stadslegende die geen basis heeft in waargebeurde feiten. Het verhaal luidt meestal als volgt:Een kindje zegt tegen haar mama: 'Mama ik heb met lippenstift op je deken getekend.'

Uit woede staat de mama haar kind bewusteloos. Het kind ligt op de grond. De mama dwingt haar haar ogen te open.. maar helaas was het telaat. Het hartje slaat niet meer. Een tijdje later kwam de mama haar kamer binnen en zag op het deken staan: 'Mama ik hou van je.'

Zet dit op je profiel als je tegen kinder mishandeling bent! Wedden dat 96% het niet doet?! ik hoop dat 4% van de mensen mijn vrienden zijn.

Er is geen enkele aanwijzing dat het verhaal, zoals hier beschreven, gebaseerd is op waargebeurde feiten. De informatie is dan ook bijzonder vaag: wanneer is het gebeurd, waar is het gebeurd, wie was het kind, welke gerechterlijke gevolgen waren er voor de moeder?Het verhaal op zich verspreidde zich aanvankelijk in het Engels, en verscheen in 2010 voor het eerst op het internet, met als boodschap dit te kopiëren indien je tegen kindermishandeling bent. In 2011 circuleerde het verhaal opnieuw op Facebook, maar dit keer met een bijgevoegde foto van een schijnbaar mishandeld kind.De foto van het kind had echter absoluut niets te maken met het verhaal, of de problematiek van kindermishandeling in het algemeen. In realiteit was dit een foto van Jade Wardle, een tweejarig meisje dat werd aangevallen door een hond in 2002. Het goede nieuws is dat het kind dit overleefd heeft, maar tot op de dag van vandaag wordt haar foto nog steeds verspreid op internet als "een slachtoffer van kindermishandeling".

De Nederlandstalige versie van het verhaal begon zich eveneens in 2011 te verspreiden, meestal zonder foto. De foto van Jade Wardle werd sinds 2012 dan weer wél gebruikt (maar dan zonder bijbehorend verhaal) in het kader van "kindermishandeling" op een afbeelding die viraal op Facebook werd gedeeld.

AANDACHT VOOR KINDERMISHANDELING

De intentie van de anonieme schrijver van het verhaal was aanvankelijk ongetwijfeld goed bedoeld: meer aandacht vragen voor kindermishandeling. Het delen van zulke teksten geeft ons dan ook vaak het gevoel dat we ons actief inzetten voor maatschappelijke problemen, want "als je tegen kindermishandeling bent, dan deel je deze post!". Dit impliceert vaak dat, als mensen het verhaal niet verder delen, ze automatisch niet tegen kindermishandeling zouden zijn, wat natuurlijk geenszins het geval hoeft te zijn.

Dit is vergelijkbaar met de talloze andere teksten en foto's die zich op sociale media en via e-mail verspreiden, waarbij op je moraal wordt ingespeeld om dit verder te delen als je "tegen racisme", "tegen dierenmishandeling", "tegen homofobie" of "tegen kanker" bent. Het delen van zulke posts heeft jammer genoeg niet als gevolg dat die problematiek zomaar als sneeuw voor de zon zal verdwijnen, en er is nog nooit iemand genezen verklaard van kanker omdat je een "ik ben tegen kanker" foto hebt gedeeld op Facebook.

Hoewel de bedoeling erachter wel positief is, moeten we ons ervan bewust blijven dat we zulke maatschappelijke problemen nooit fundamenteel kunnen en zullen oplossen d.m.v. het delen van een tekst op Facebook. Het vergt veel actievere campagnes om de strijd hiertegen aan te gaan. Wie zich daadwerkelijk wil inzetten tegen kindermishandeling, of eender welk maatschappelijk probleem, kan in dat geval best op zoek gaan naar aanverwante organisaties, en contact hiermee opnemen om lid te worden of actief mee te werken.

OPGELET VOOR NEGATIEVE BIJBEDOELINGEN

Hoe goed de intenties van het oorspronkelijk bericht ook moge zijn, vaak wordt het ook gebruikt voor minder fraaie doeleinden. Zo zijn er tal van Facebook-pagina's waarop de beheerder zo snel mogelijk zoveel mogelijk leden wil ronselen. Sommigen doen dit via bogus "deel & win" wedstrijden, anderen spelen in op het gemoed met dit soort "deel als je tegen X bent" posts. Zulke dramatische verhalen worden vaak door heel wat mensen gedeeld, en zodoende hoopt de beheerder leden naar zijn pagina te lokken.

Dit soort praktijk wordt ook wel eens "like farming" ("vind ik leuks" kweken) genoemd. In bepaalde gevallen gaat het bij de beheerder van de pagina niet om aandacht voor kindermishandeling, maar wel om ledenwerving. Deze leden kunnen dan nadien worden gebombardeerd met allerhande reclame en spam, of de beheerder verkoopt de pagina voor een mooie som aan een andere spammer. Wees dus voorzichtig met welke pagina's je "leuk" vindt, en welke posts je deelt.

Bronnen:

- http://wafflesatnoon.com/2011/11/11/abused-child-lipstick-story-good-message-fake-story/

- http://www.snopes.com/horrors/parental/fingers.asp