HOAX: Video van overlijden Amira Willighangen

De Hoax-Wijzer | 14/04/2014 | Update: 28/09/2014

Momenteel circuleert er een bericht waarin wordt beweerd dat de jonge operazangeres Amira Willighangen zou overleden zijn. Hierbij worden foto's getoond die doen vermoeden dat het gaat om een verschrikkelijk ongeval. De foto's hebben echter niets met het meisje te maken, en ze heeft helemaal geen ongeval gehad maar is nog steeds bij leven en welzijn.

De hoax wordt verspreid vanuit een artikel op videoschingadera.com, en bevat volgende tekst:

last minute nieuws: net overleden de AMIRA WILLIGHANGEN operazangeres, terwijl het was op reis met zijn ouders naar een radio-interview. bewakingscamera’s veroverde het ongeval. zie video

Er is geen enkele officiële melding dat de jonge operazangeres Amira Willighangen betrokken zou zijn geweest bij een ongeval op (of voor) 11 april 2014. Integendeel, ze heeft nadien op 14 april 2014 nog een Gouden Plaat in ontvangst genomen. Indien ze was overleden in een ongeval, zou dit ongetwijfeld gemeld worden in de meeste reguliere media, en niet enkel op een obscure videowebsite.

De vele taalfouten in de tekst van het desbetreffende artikel doen al vermoeden dat het gaat om een nepbericht: "terwijl het was op reis met zijn ouders" en "bewakingscamera's veroverde het ongeval". Ook de afbeeldingen die gebruikt werden, hebben niets met de operazangeres te maken. De foto rechts bovenaan is minstens van 2002, en mogelijk nog veel ouder, en zou afkomstig zijn uit Israel. Toen deze foto werd genomen, was Amira Willighangen hoe dan ook nog niet geboren.

Vervolgens toont het artikel een zogenaamde video van het ongeval. Om de video te kunnen zien, moet je die eerst echter delen op Facebook. Wat je op dat moment deelt is in principe gewoon een link naar het videoschingadera.com artikel, en op die manier verspreidt de link zich viraal op Facebook. Uiteindelijk krijgen de nieuwsgierigen wel degelijk een Youtube video te zien, die reeds dateert van 2012 en natuurlijk niets te maken heeft met Amira Willighangen.

We konden geen virus of andere kwaadaardige software aantreffen op de desbetreffende website. Het gaat hier wellicht gewoon om een poging om zoveel mogelijk bezoekers naar een welbepaalde video te lokken, in de hoop dat het tellertje van het aantal "views" naar omhoog gaat. Hoe dan ook betreft het hier een hoax, en is het aangeraden de link naar dat artikel niet verder te verspreiden.

Bronnen:

- http://videoschingadera.com/?p=201 (bron van de hoax)

- http://www.nieuws.nl/entertainment/20140414/Gouden-plaat-voor-10-jarige-Amira-Willighagen

- http://www.indymedia.ie/article/8797

- De uiteindelijke video: http://www.youtube.com/watch?v=3WdMz8a_izU#t=11