HOAX: Telefoon van Eneco is phishing

De Hoax-Wijzer | 17/02/2014 | Update: 19/03/2014

Momenteel circuleert er op Facebook een waarschuwing dat mensen zogenaamd gebeld worden door "Eneco", maar dat het hier zou gaan om phishing van een bende oplichters. Dit is echter een hoax: Eneco maakt gebruik van een belcomputer om mensen met achterstallige betalingen automatisch te contacteren, de telefoons zijn dus legitiem en niet het werk van oplichters.

De circulerende tekst luidt als volgt:

BELANGRIJK!!!

Mensen met de energieleverancier ENECO opgelet!!

Als je gebeld wordt door "Eneco" en je krijgt een bandje te horen met daarin het volgende: Dit is Eneco, bent u (bijv.) Mnr Jansen? en je krijgt vervolgens een keuze menu te horen moet je direct ophangen en Eneco bellen om hiervan melding te maken. Dit is namelijk weer een bende die je probeerd op te lichten! Het bekende "FISHING" gebeuren.

Bij mij hebben ze het al geprobeerd en ik heb direct opgehangen en melding gemaakt bij Eneco. Ik was de eerste die hier melding van maakte werd mij verteld, dus mensen kijk uit!

DELEN!!

Deze waarschuwing is echter onterecht en aldus een hoax. Eneco heeft ons laten weten dat zij sinds 3 februari 2014 gebruik maken van een "belcomputer". Deze wordt ingezet om mensen te contacteren die nog een openstaand saldo hebben bij de Nederlandse energieleverancier.

De belcomputer van Eneco heeft een mannelijke stem en geeft het bedrag aan van het lopende incassotraject. De ontvanger van de oproep heeft vervolgens de mogelijkheid om via een kiesnummer doorverbonden te worden met een medewerker van Credit management. De kans is aldus zeer groot dat de auteur van het circulerende bericht een openstaand factuur heeft, en daarom een automatische telefonische oproep heeft ontvangen van Eneco, die hij fout interpreteerde als een poging tot phishing.

In de meeste gevallen gaat phishing zich richten op andere zaken: je bankgegevens, de inloggegevens van je e-mail, Facebook account, enz... Een oplichter kan immers niets doen met je klantgegevens bij Eneco. Bovendien zijn er verder geen gevallen bekend waarbij dit soort van fraude werd vastgesteld of gemeld, wat nochtans wel het geval zou moeten zijn als er inderdaad een bende actief was met deze vorm van oplichting toe te passen.

Kortom, het circulerende bericht is onjuist en leidt tot onnodige bezorgdheid en verwarring. Eneco benadrukt wel dat, als je werd opgebeld door de belcomputer maar toch twijfelt aan de legitimiteit, je steeds contact kan opnemen met het bedrijf, ook via de Facebook pagina waar je een privé-bericht kan sturen. Zij zullen dit dan graag voor je nakijken aan de hand van je klantengegevens.

Bronnen:

- http://www.facebook.com/EnecoNederland/posts/708399955848423