FRAUDE: Ontvang Gratis €300 Aldi Cadeaubon nu (Beperkte tijd)

De Hoax-Wijzer | 18/11/2013 | Update: 16/07/2014

Ontvang Gratis €300 Aldi Cadeaubon nu (Beperkte tijd)

freegiftpromo.com

Nu gratis € 300 Aldi Cadeaubon, Slechts een paar links

Momenteel verspreidt er op het internet een zogenaamde actie met "cadeaubons" tot 300 € van Aldi of Delhaize. Een gelijkaardige aankondiging verspreidde zich in het het verleden ook in naam van Colruyt. Het gaat in elk van deze gevallen echter geenszins om een officiële actie van Aldi, Delhaize of Colruyt zelf, maar wel om een poging tot fraude.

Het bericht dat zich verspreidt luidt meestal als volgt:

Het is de bedoeling van dit bericht om mensen op de link te laten klikken, met de valse belofte dat ze dan een gratis cadeaubon van 300 € zullen ontvangen voor Aldi of Delhaize. Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen is dat je het bericht eerst ook zelf moet delen op je Facebook prikbord. Hierdoor kon het bericht zich op korte tijd grootschalig verspreiden.

De actie gaat echter helemaal niet uit van deze grootwarenhuizen zelf, maar zijn het werk van een oplichter die op deze manier tracht persoonlijke gegevens te ontfrutselen. Deze gegevens kunnen dan worden gebruikt voor frauduleuze doeleinden, zoals het verkrijgen van toegang tot bankgegevens om geld over te schrijven, of Facebook accounts te hacken. Het spreekt voor zich dat niemand deze cadeaubons zal ontvangen.

De supermarktketens wiens namen worden gebruikt voor deze oplichtingspraktijken, hebben reeds uitdrukkelijk gewaarschuwd voor dit soort acties, en bevestigen dat deze actie absoluut niet van hen uitgaat. Indien dit wel het geval zou zijn, zouden er tenslotte ook aankondigingen hierover te vinden zijn op hun website, wat dus niet het geval is.

Indien je op de link geklikt hebt en deze gedeeld op Facebook, haal deze dan onmiddellijk weer weg van je prikbord om verdere verspreiding te voorkomen. Scan in dat geval ook je computer op eventuele virussen, en controleer of er met een ander IP adres werd ingelogd op je Facebook account. Controleer ook of er geen vreemde transacties gebeurd zijn op je bankrekening(en).

Je kan nagaan of anderen op je Facebook account hebben ingelogd via deze link:

http://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view

Indien er verdachte sessies tussen staan, beëindig deze dan en verander je Facebook paswoord.

Bronnen:

- Waarschuwing Aldi: https://nl.aldi.be/aldi_klanteninformatie_50.html?PHPSESSID=730778bcdbe0180902f73c25403e0b7d

- Waarschuwing Delhaize: http://www.facebook.com/Delhaize/posts/10151532748268043

- Gelijkaardige fraude in naam van Colruyt in 2012: http://www.standaard.be/cnt/DMF20121015_052