FRAUDE: "Profiel Kijker!" app zegt wie je Facebook profiel bezocht heeft

De Hoax-Wijzer | 24/04/2014 | Update: 23/12/2014

Momenteel circuleert er op Facebook een link naar een zogenaamde Facebook app genaamd "Profiel Kijker!", die je belooft te vertellen wie je Facebook profiel bezocht heeft. Het gaat hier echter om een geval van fraude. Het is immers onmogelijk om via een app of link te achterhalen wie je Facebook profiel bekeken heeft.

De link wordt vaak gedeeld met volgende tekst:

Verbazingwekkend - Zoek uit wie je profiel en foto's bekeken

willen zien wie je ziet

facebook

profile?

Dit is geweldig!

Nu kunt u zien wie er het bekijken van uw Facebook-profiel en hoeveel views je hebt. Klik gewoon op de start knop hieronder om uw resultaat te genereren.

Beginnen

Facebook apps of links die je beloven te vertellen wie je profiel bekeken heeft, zijn altijd nep. Het is immers niet mogelijk om dat te doen, aangezien Facebook die informatie niet vrij geeft. De intentie achter zulke apps en links zijn bijna uitsluitend kwaadaardig, bevatten virussen, pogingen tot fraude of andere manieren om op illegale wijze geld te verdienen.

De neplink "Profiel Kijker" verwijst naar een externe website op bv. leisurelaugh.com, waarna je dan uitkomt op een webpagina die er als volgt uitziet:

Dit doet de indruk wekken dat het hier gaat om een (betrouwbare) Facebook app, maar dat is het geenszins. Het slechte Nederlands dat hier gebruikt werd, doet al vermoeden dat er iets mis mee is. Wanneer je klikt op "Beginnen" (of eender waar op die afbeelding) krijg je de tekst "Deel uw resultaat te bekijken". Je dient vervolgens een link naar de pagina te delen op Facebook, voordat je verder kan, iets wat altijd een duidelijk teken is dat het nep is.

Daarna krijg je een pagina die schijnbaar zal tonen wie je profiel bezocht heeft, met daarover een blauwe kader met de volgende tekst: "Voltooi een van de enquêtes hieronder om uw account te verifiëren". Hieronder staan dan vervolgens enkele links naar enquêtes, of naar websites waar je gevraagd wordt je mobiele telefoonnummer in te voeren en je aan te sluiten bij een betalende abonnementsdienst. Op die manier tracht de oplichter achter de neplink geld te verdienen, en uiteindelijk zal je natuurlijk nooit te zien krijgen wie je profiel bezocht heeft.

Het gaat in dit geval niet om een virus, en ook niet om een vorm van oplichting waarbij je bankgegevens ontfutseld of gestolen worden. Het gaat er hier om dat mensen de enquêtes gaan invullen, of zich aansluiten aan sms-abonnementsdiensten, omdat dit geld opbrengt voor de oplichter achter deze link. Merk wel op dat gelijkaardige neplinks mogelijk wel virussen kunnen bevatten, of andere methoden om de toegang tot je Facebook-account te bemachtigen. Heb je zulk een app geïnstalleerd, verwijder hem dan weer zo snel mogelijk

CONCLUSIE

Er bestaan geen echte applicaties die je kunnen vertellen wie je Facebook profiel heeft bekeken. Eender welke applicatie die beweert van wel, is steeds bogus - een virus en/of oplichtingspraktijk. Indien je merkt dat iemand van je vrienden hier het slachtoffer van geworden is, kan je hen best een bericht sturen om ze hiervan te verwittigen.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/376061395887964/

- http://www.hoax-slayer.com/fb-profile-viewer-scam.shtml

- http://workathomemums.hubpages.com/hub/Facebook-Profile-Viewer-What-Is-It