HOAX: Polen of Bulgaren hebben het gemunt op fransebulletjes, mopshondjes of chiwawa's

De Hoax-Wijzer | 18/10/2013 | Update: 17/07/2014

let op!!! op het moment worden vrouwen overvallen door drie of meer mannen waarschijnlijk pools of Bulgaarse nationaltijd die het gemunt hebben op fransebulletjes mopshondjes chiwawa mijn vriendin heeft een bulletje en in in elkaar geslagen om haar hondje te pikken heeft contact gehad met politie en er wordt gewaarschuwd dat er in Ypenburg en Pijnaker en Zoetermeer van deze benden,s rond lopen graag zoveel mogelijk delen gewaarschuwd mens telt voor twee.

Een gelijkaardige versie van het bericht gaat als volgt:

Dit berichtje kreeg ik op mijn fb...

Let op!!! op het moment worden vrouwen overvallen door drie of meer mannen waarschijnlijk Pools of Bulgaarse nationalitijd,die het gemunt hebben op fransebulletjes mopshondjes chiwawa s

Mijn vriendin heeft een bulletje en in in elkaar geslagen om haar hondje te pakken.

Ze heeft contact gehad met politie en er wordt gewaarschuwd dat er in Ypenburg en Pijnacker en Zoetermeer van deze bendes lopen.. Graag delen! Een gewaarschuwd mens telt voor twee!!

Dit is toch niet normaal ?? Dood eng!!

Momenteel circuleert er een waarschuwing voor Poolse of Bulgaarse overvallers die in Nederland actief zouden zijn om honden te ontvoeren. Het gaat hier echter om een haat- en paniekzaaiend verhaal dat zo goed als volledig uit de context gerukt is.

Het bericht luidt als volgt:

Dit bericht is vermoedelijk ontstaan in navolging van een incident dat plaats vond op 10 oktober 2013 in Ypenburg (Nederland). Tijdens het uitlaten van haar hond, had een 54-jarige vrouw een woordenwisseling met drie mannen, die haar vervolgens mishandeld hebben. Ze vermoedde dat de mannen het op haar hond gemunt hadden, maar de situatie is echter onduidelijk en de politie heeft bijgevolg een oproep gedaan aan eventuele getuigen om zich te melden.

Het circulerende bericht schijnt te verwijzen naar dit incident, maar bevat heel wat informatie die nooit bevestigd werd en wellicht verzonnen werd om onnodige angst en haat te verspreiden. We zetten het even op een rijtje:

- Het bericht beweert dat "vrouwen worden overvallen". Momenteel is er slechts één incident bekend, en dus kunnen we moeilijk spreken van het werk van "bendes". Ook weten we ook niet of de mannen specifiek vrouwen viseren.

- Het bericht beweert dat het gaat om "drie of meer mannen". In de berichtgeving van de politie gaat het specifiek om drie mannen, dus niet meer dan drie.

- Nergens staat in het bericht van de politie vermeld dat deze mannen van Poolse, Bulgaarse of eender welke andere afkomst zijn. Deze ongefundeerde veronderstelling werd wellicht toegevoegd om haat en racisme aan te wakkeren.

- Er bestaat momenteel geen duidelijkheid of de mannen het al dan niet effectief gemunt hadden op de vrouw haar hond. Er wordt bovendien niet vermeld door de politie om welk hondenras het precies gaat, dus de vermelding dat de mannen het gemunt hebben op Franse bulldogs, mopshonden en chihuahua's is volledig uit de lucht gegrepen. Zelfs al zou het hen om de hond te doen geweest zijn, en is de hond van deze vrouw één van deze drie rassen, is er nog steeds geen aanwijzing dat ook de twee andere hondenrassen geviseerd worden.

Kortom, het circulerende bericht puilt uit van de onwaarheden en verzinsels, die wellicht werden toegevoegd om het sensatie-gehalte te verhogen, alsook angst, haat en racisme aan te wakkeren. De toevoeging van "Dit is toch niet normaal ?? Dood eng!!" aan het einde van het bericht toont dit verder aan. Het is dan ook niet aangeraden om het onjuiste bericht verder te verspreiden.

Bronnen:

- http://www.politie.nl/nieuws/2013/oktober/11/06-den-haag-mishandeling-zwaluwsingel-politie-zoekt-getuigen.html

- http://www.regio15.nl/politie/persberichten/17785-den-haag-ypenburg-leidschenveen-mishandeling-zwaluwsingel-politie-zoekt-getuigen

- http://www.zoetermeernieuws.nl/2013/10/mishandeling-in-ypenburgleidschenveen.html

- http://www.omroepwest.nl/nieuws/11-10-2013/haagse-krijgt-klappen-op-zwaluwsingel-ypenburg