VIRUS: Video van dronken 14 jarig meisje

De Hoax-Wijzer | 28/07/2013 | Update: 16/07/2014

Hoe werkt het?

De video tracht je nieuwsgierigheid op te wekken door te beweren dat je iets sensationeel te zien zal krijgen. Wanneer je dan op de link klikt, zal je worden doorverwezen naar een website die veelal lijkt op een exacte kopie van Facebook of Youtube.com. Je bevindt je echter niet op de echte website van Facebook of Youtube!

Op deze website krijg je dan ogenschijnlijk de video te zien, maar wanneer je klikt om die te starten - of eender waar op de pagina - zal je gevraagd worden om in te loggen op Facebook als dat niet het geval moest zijn, en vaak ook een FB-applicatie of een browser extensie te installeren. Deze applicatie vereist echter dat je toestemming geeft om automatisch dingen op jouw prikbord te posten. Indien het gaat om een browser extensie, vereist ook deze vaak toegang tot alles wat je met je browser doet, zoals bv. al je browsergegevens van alle websites (dus ook je paswoorden e.d.). Dit wil zeggen dat ook browser activiteiten buiten Facebook kunnen worden gevolgd, zoals bv. online bankverrichtingen. Een browser extensie voor het afspelen van videos heeft immers al die gegevens niet nodig om te kunnen functioneren, en in principe dient een video altijd te kunnen worden afgespeeld zonder zulke extensies; vereiste is echter Adobe Flash Player (dewelke geen browser extensie is!). In gelijkaardige gevallen van zulke applicaties valt het ook voor dat je terecht komt op een website waar je surveys e.d. dient in te vullen, of wordt doorverwezen naar een veelal dubieuze reclameboodschap (wat dus geld oplevert voor de oplichter).

Inmiddels besef je echter nog niet dat je diezelfde "sensationele video" post ook op je eigen prikbord geplaatst hebt, zonder dat je hiervoor ook maar enige toestemming hebt gegeven. Want het is op die manier dat zulke dubieuze posts zich razendsnel verspreiden op Facebook - als het ware zoals een virus. Die post begint in bepaalde gevallen dan automatisch een aantal vrienden van je te taggen, zodat ook zij op de link zouden klikken en het ganse verhaal zich opnieuw herhaalt.

Hoe herken je een bogus video post?

In principe kan je een bogus video post snel herkennen, als je let op volgende details:

- Het gaat steeds op een sensationele video, bv. een meisje dat zelfmoord pleegt, zwangere kinderen, het lijk van Osama Bin Laden, ...

- Je wordt veelal uitgedaagd om "langer dan 10 seconden te blijven kijken"

- Onder de titel van de zogenaamde video staat steeds een URL (webadres). Normaalgezien is dit het adres van een gekende video website zoals bv. Youtube.com, Vimeo.com of Dailymotion.com. Wanneer het webadres echter vreemd lijkt (zoals bv. oka2.discoverbourbon. com, rodney.rhodan.com .br, ...), is het hoogstwaarschijnlijk een dubieuze website en dus een bogus video post

- Een website die eruit ziet zoals bv. Youtube maar helemaal niet op youtube.com staat, is steeds bogus en heeft enkel de intentie om mensen te misleiden; hetzelfde geldt voor websites die lijken op Facebook.com

Wat kan je doen?

Als je merkt dat iemand van je Facebook vrienden zulke post heeft geplaatst, weet dat ze er zich wellicht nog niet zelf van bewust zijn. Je kan hen hier best zo snel mogelijk attent op maken door te reageren of een apart bericht te sturen. Waarschuw hen ook om niets te downloaden dat hen wordt aangeboden via die website, omdat het hoogstwaarschijnlijk virussen zal bevatten. Tenslotte kan je de post ook rapporteren aan Facebook, zodat zij hopelijk de verspreiding ervan zo snel mogelijk kunnen stopzetten.

Indien je per ongeluk toch zelf op de link geklikt moest hebben, ga dan meteen naar je prikbord om die post weer te verwijderen. Verwijder ook onmiddellijk de browser extensie, en scan vervolgens je computer grondig op virussen, het is altijd mogelijk dat er zich alsnog iets op je computer genesteld heeft.

Bronnen:

- http://www.techworm.in/2013/07/new-facebook-spam-just-14-years-old.html

- http://www.onlinethreatalerts.com/article/2013/5/29/malicious-post-wtf-just-14-years-old-drunk-girl-did-this-infront-of-all-public/

- http://facecrooks.com/Scam-Watch/Just-14-years-Old-drunk-girl-did-this-infront-of-all-Public-Facebook-Scam.html

Het gaat hier aldus niet om een echte video, enkel de illusie wordt hier opgewekt dat je een sensationele video te zien zal krijgen als je op de link klikt. Het gevolg hiervan is dat je automatisch dezelfde link ook op jouw Facebook profiel post zonder dat je hier iets van merkt totdat je naar je profiel gaat kijken.

Just 14 years Old drunk girl did this infront of all Public

Momenteel verspreidt zich op Facebook een applicatie die belooft een sensationele video te tonen van een 14 jarig dronken meisje die "dit deed in het openbaar". In realiteit gaat het hier niet om een bestaande video, maar om een virus die zich verspreidt van zodra men op de link klikt.

Het bijschrijft is vaak het volgende: