HOAX: Australische vrouw bevallen van baby die 18 kg weegt

De Hoax-Wijzer | 11/06/2015 | Update: --

Sinds begin 2015 circuleert een bericht met de aankondiging dat een Australische vrouw bevallen zou zijn van een baby die maar liefst 18 kg (40 pond) weegt. Het gaat hier echter om een hoaxbericht afkomstig van de satirische nieuwssite World News Daily Report. De bijbehorende foto is van het Russische kind Nadia, en dateert van 2007.

De Nederlandstalige versie van de hoax luidt als volgt:

EEN AUSTRALISCHE VROUW IS BEVALLEN VAN EEN BABY DIE 18KG WEEGT

Een vrouw uit Australië is bevallen van baby die maar liefst een 18 (!) kilogram weegt. Of het gewicht van de baby records heeft verbroken is nog niet helemaal duidelijk, maar wat we wel weten is dat de baby gezond en wel ter wereld is gebracht.

De artsen dachten eigenlijk dat de vrouw – die 273 kilo weegt en aan obesitas lijdt – zwanger was van een tweeling of drieling. Maar bij het verrichten van een keizersnede kwamen ze erachter dat het ‘maar’ om één baby ging. De vrouw werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, aangezien haar familie haar niet kon vervoeren in een auto.

Berichten over de vermeende geboorte van een baby met een gewicht van 18 kg begonnen zich op 14 januari 2015 te verspreiden via de website World Net Daily Report. Volgens het artikel zou de moeder met een gewicht van 273 kg lijden aan obesitas, en zou het kind de zwaarste baby ooit zijn. Het verhaal is echter verzonnen, en de website World Net Daily Report is een satirische nieuwssite, zoals ze ook zelf aangeven:

WNDR assumes however all responsibility for the satirical nature of its articles and for the fictional nature of their content. All characters appearing in the articles in this website – even those based on real people – are entirely fictional and any resemblance between them and any persons, living, dead, or undead is purely a miracle.

Het WNDR-artikel verwijst naar de Western Australian Herald als haar bron, maar er bestaat geen krant met die naam - of toch niet meer sinds de 19de eeuw. Ook is er geen enkele andere daadwerkelijke (Australische) krant die dit nieuws daadwerkelijk heeft gepubliceerd. Het kind afgebeeld op de foto werd geboren in Rusland en kreeg de naam Nadia mee. Bij de geboorte, die reeds dateert van 17 september 2007, had de baby een gewicht van 7,75 kg. Het betreft dus een oude foto die niet afkomstig is uit Australië, zoals het nepnieuws beweert, en ook geen baby met een gewicht van 18 kg toont.

Toch werd dit verhaal integraal overgenomen door de Nederlandstalige website Ballinnn' op 8 juni 2015, die het zo'n half jaar later plots als "nieuws" wist te verkondigen. Helemaal onderaan het artikel van Ballinnn' meldt de auteur dat "verschillende media melden dat het een hoax is op het internet die gecreëerd is in de Australische media". Het klopt inderdaad dat het gaat om een hoax, maar de bewering dat deze door de Australische media werd gecreëerd is aldus onjuist. Zoals hierboven aangegeven gaat het om een satirisch nieuwsartikel van WNDR en heeft geen enkele Australische krant dit nieuws gepubliceerd.

In werkelijkheid is er geen enkel geval bekend van de geboorte van een baby met een gewicht van zo'n 18 kg. Het wereldrecord van de zwaarste pasgeboren baby staat op naam van een zuigeling met een gewicht van 9,98 kg (22 pond). Het kind, geboren op 19 januari 1879, is enkel bekend met de naam "Babe" omdat het 11 uren na de geboorte reeds kwam te overlijden. De moeder, Anna Bates, wordt soms ook wel een "reuzin" genoemd met een lengte van maar liefst 2m41. Je hoeft als moeder echter niet noodzakelijk een reuzin te zijn om een reus van een baby ter wereld te brengen. De zwaarste pasgeboren baby van een normale en gezonde moeder werd geboren in Aversa (Italië) in september 1955, en had een gewicht van 10,2 kg. Andere berichten uit 2004 beweren dat een moeder met een gewicht van 226 kg een kind van 18 kg ter wereld had gezet, maar dit was afkomstig van Weekly World News, wat eveneens een satirische nieuwssite is.

Bronnen:

- http://worldnewsdailyreport.com/australia-600-pound-woman-gives-birth-to-40-pound-baby/ [bron van de hoax]

- http://realorsatire.com/worldnewsdailyreport-com/

- http://worldnewsdailyreport.com/disclaimer/

- http://urbanlegends.about.com/od/Fake-News/ss/600-Pound-Woman-Gives-Birth.htm

- http://www.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp/2015/01/23/what-was-fake-on-the-internet-this-week-40-pound-babies-topless-willow-smith-and-a-double-dose-of-ufos/

- http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7015841.stm

- http://ballinnn.com/een-australische-vrouw-bevallen-van-een-baby-die-18kg-weegt/ [bron van de hoax]

- http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/heaviest-birth/

- https://books.google.com/books?id=2PMDAAAAMBAJ&pg=PA14&lpg=PA14#v=onepage&q&f=false [bron van de hoax]

- http://realorsatire.com/weeklyworldnews-com/

- http://content.time.com/time/arts/article/0,8599,1657629,00.html