HOAX: Behandelen van brandwonden met eiwit

De Hoax-Wijzer | 27/10/2014 | Update: --

Reeds geruime tijd circuleert het zogenaamde advies dat brandwonden dienen te worden behandeld met eiwit. Dit zou niet enkel de pijn wegnemen, maar ook de brandwonde geheel doen verdwijnen. Het gaat hier om een hoax: het bedekken van brandwonden met eiwit zal het genezingsproces niet helpen, maar kan potentieel wel bijkomende complicaties veroorzaken indien bacteriën op die manier in de wonde geraken.

De circulerende tekst luidt als volgt:

Behandelen van Brandwonden

Een jonge man besprenkelde zijn veld en struikgewas met pesticides .

Hij wilde de inhoud van zijn vat pesticide controleren om te zien hoeveel hij nog aan pesticide had.

Hij opende het deksel en stak even zijn aansteker aan ; de ontwijkende dampen onstaken en golfde over hem.

Hij sprong van zijn truck terwijl hij schreeuwde.

Zijn buurvrouw kwam onmiddelijk toegesneld met een dozijn eieren en een kom terwijl ze riep naar haar man,

"breng me nog meer eieren.!"

Ze brak elk ei en scheidde het eiwit van de dooiers.

Een andere buurvrouw kwam eveneens toegesneld en hielp mee HET EIWIT op de brandewonden in het gelaat van de jonge man te leggen.

Wanneer de MUG en de Ambulance toekwamen en ze het gelaat van de jonge man zagen , vroegen ze onmidelik wie dit gedaan had.

Iedereen wees de buurvrouw aan.

Ze feliciteerde deze dame en zegde haar dat zij op deze manier het gelaat van de man gered hadden "

Op het einde van de zomer bracht de jonge man een boeket rozen naar haar om haar te bedanken.

Zijn gelaat was zo goed hersteld dat de huid leek op de huid van een baby.

Helend mirakel bij brandwonden:

Noteer dat deze behandeling wordt aangeleerd aan elke beginnende Brandweerman.

Eerste hulp bestaat uit ,

1/ lichaamsdeel overvloedig besprinkelen met koud water tot de warmte verminderd is en het doorbranden hierdoor gestopt wordt

2/ De getroffen lichaamsdelen bedekken met eiwit , laag na laag

Een vrouw verbrande eens groot deel van haar hand met kokend water , besprenkelde het met koud kraantjeswater en gebruikte twee eireren waarvan ze het eiwit scheidde van de dooier.

Ze dipte haar hand in het eiwit. Het eiwit droogde op en vormt een beschermlaag

Later vernam ze dat eiwit een natuurlijk Collageen bevat . Het in lagen gedurende ten minste 1 uur doet enerzijds de pijn verdrijven en na een dag is deze branwonde nog nauwelijks zichtbaar.Haar huid nam teug haar normale kleur aan .

Na 10 dagen was de wonde hoegenaamd niet meer zichtbaar.

Haar huid was volledig terug geregenereerd dank zij het Collageen in het eiwit , een placenta rijk aan vitaminen.

Gezien deze informatie nuttig kan zijn voor iedereen : Gelieve dit door te sturen aan vrienden , kennissen..

Deze tekst met zogenaamd advies begon aanvankelijk in het Engels te circuleren in 2011, en kent mogelijk haar oorsprong bij medische publicaties van meer dan 100 jaar geleden. In sommige gevallen werd vroeger aangeraden om kleine brandwonden te bedekken met eiwit (of bakboter, of olijfolie) om ze zo van de lucht af te schermen. Dit zorgt er ook voor dat de pijn vermindert. Het werd echter niet aangereikt als een methode om brandwonden te genezen. Inmiddels is deze methode hoe dan ook achterhaald en ze wordt niet langer aangeraden door medici. Alle artsen zijn gelijkgestemd over het advies: "water en de rest komt later". Het is dan ook de enige manier die mensen thuis zouden mogen toepassen om in eerste instantie brandwonden te behandelen.

Het betreft hier een hoax die potentieel gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Indien het gebruikte eiwit bacteriën of andere micro-organismen zou bevatten, kunnen deze immers in de brandwonde terecht komen. Zo bestaat er de kans dat je met deze methode de dodelijke salmonella-bacterie oploopt. Ook de bekende Mayo Clinic geeft aan om geen eiwit, boter of andere zulke smeersels te gebruiken, aangezien dit infecties kan veroorzaken. Er zijn zelfs enkele gevallen bekend waarbij er een allergische reactie optrad wanneer het eiwit op de brandwonde werd toegepast.

Hoe dan ook is het niet mogelijk om brandwonden op miraculeuze wijze te genezen met eiwit, er bestaat op dit moment geen behandeling die een perfect herstel van de huid garandeert. Het Nederlandse Oranjekruis geeft aan dat eiwit minder dan 0,05 % collageen bevat, een hoeveelheid die dus zodanig verwaarloosbaar is dat er geen sprake is van een positief effect op snellere genezing van de brandwonde. Ze melden eveneens dat andere zulke "huismiddeltjes", zoals het behandelen van brandwonden met meel of tandpasta, niet aangeraden is. Een uitgebreide studie van zulke "huismiddeltjes" (inclusief rauwe eieren) heeft uitgewezen dat er een verhoogde kans is op infecties in tegenstelling tot wanneer deze niet worden toegepast.

Lichte en kleine brandwonden kunnen best onmiddellijk worden behandeld met lauw of (niet te) koud water. Gebruik bij voorkeur zacht stromend water met een temperatuur van ongeveer 15 à 18°C om de brandwonde te koelen, en dit gedurende 15 tot 20 minuten. Het is geen goed idee om ijskoud water te gebruiken, omdat dit het lichaam te snel doet afkoelen (vooral bij kinderen en/of bij brandwonden over een grote oppervlakte). Plaats ook geen ijs op de brandwonden. Lees voor meer informatie over het behandelen van zowel lichte als ernstige brandwonden de artikels op Brandwonden.be en Gezondheid.be. Raadpleeg bij twijfel steeds een arts, en aarzel niet om de hulpdiensten te contacteren indien je vermoedt dat de wonden ernstig zijn.

Het spreekt voor zich dat het verhaal van de man die zijn veld met pesticiden besprenkelde, of dat van de vrouw die zich had verbrand met kokend water, niet waargebeurd kunnen zijn. Dat het eiwit-verhaal onderdeel zou zijn van de opleiding tot brandweerman, is eveneens onwaar; zij krijgen in hun opleiding dezelfde informatie te horen die je in onze bronvermeldingen kan terugvinden. Het betreft hier aldus een potentieel gevaarlijke hoax die best niet verder verspreid wordt. Indien je deze hoax van iemand anders ontvangt, maak hen er dan attent op dat de informatie onjuist en potentieel gevaarlijk is.

Bronnen:

- http://www.snopes.com/medical/homecure/eggwhite.asp

- http://urbanlegends.about.com/od/medical/a/Egg-Whites-For-Burns.htm

- http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-burns/basics/art-20056649

- http://www.hoaxorfact.com/Health/egg-white-can-be-used-as-a-remedy-for-burns-facts-analysis.html

- http://www.hoax-slayer.com/eggs-burn-treatment.shtml

- http://www.hetoranjekruis.nl/fileadmin/assets-hetoranjekruis/documents/Over_Het_Oranje_Kruis/Studiedag/Fabels_brandwonden.pdf

- http://www.medbc.com/meditline/articles/vol_9/num_1/008/text/vol9n1p008.asp

- http://www.brandwonden.be/index.php/ehbo/nl/

- http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=371

- http://www.truthorfiction.com/rumors/e/egg-for-burns.htm