FRAUDE: Getagd worden in reclameplaatjes voor Oakley/Rayban/Nike/...

De Hoax-Wijzer | 28/03/2014 | Update: 22/10/2014

Reeds geruime tijd wordt er op Facebook reclame verspreid voor dure merkartikelen zoals Oakley en Rayban zonnebrillen, of Nike en Ralph Lauren kleding, die aan spotprijzen zouden verkocht worden. Het gaat hier echter om oplichting, waarbij de spam zich verspreidt door het taggen van mensen in afbeeldingen met reclame die verwijst naar één van de websites van deze oplichters.

De afbeelding toont veelal een aantal zonnebrillen met vermelding van een goedkope prijs, en een verwijzing naar websites zoals deze:

www.cheapoakleystore.com www.glasses56.com www.glasses89.com www.loveoakleyglass.com www.oakleyshop-sale.com www.oakleysunglass-store.com www.oakley-ukoutlet.com www.oklaysunglass.com www.oakleys-usonline.com www.onlineoakley.com www.onlineoakley-sale.com www.online-oakleysale.com www.polosclub.com www.ralphlaureneshops.com www.raybanonsale-eu.com www.raybanshop-be.com www.store-oakley.comwww.zonnebrillennl.nl/ onsaleglasses8.de.be rbsale20.de.be

Kortom, het is perfect mogelijk om op die webshop een bestelling te plaatsen en online te betalen, maar de bestelde zonnebrillen, schoenen of kleren zullen nooit toekomen. Het geld verdwijnt in de handen van een oplichter. Indien er vooralsnog zo'n bestelling zou toekomen (zoals bij sommige webshops wel het geval is), dan gaat het vanzelfsprekend om namaak en niet om echte merkproducten. Het bedrijf Oakley heeft reeds actie ondernomen om een aantal van die webshops offline te halen door het gebruik van domeinnamen met het woord "oakley" in juridisch aan te vechten. In 2012 waarschuwde het bedrijf ook al voor advertenties met zogenaamde gratis Oakley zonnebrillen.

- Nergens staan er exacte gegevens over de webshop, zoals de naam en het handelsregisternummer van het bedrijf, het adres van het bedrijf of contactgegevens zoals een telefoonnummer.

- De webshop verkoopt bijvoorbeeld uitsluitend Oakley zonnebrillen, en allemaal zijn ze sterk afgeprijsd (of zelfs allemaal aangeboden aan exact dezelfde prijs), zonder dat er ook andere producten (aan normale prijzen) worden aangeboden.

- De prijzen zijn abnormaal laag, in realiteit zal je nooit een echte Oakley of Rayban zonnebril aan zulke lage prijs vinden in de winkels of op de officiële Oakley en Rayban webshops.

Wie naar de opgegeven link van zo'n spambericht surft, zoals bv. onlineoakley.com, zal terecht komen op een website die eruit ziet als een webshop. In de meeste gevallen verwijzen de talloze verschillende links naar exact dezelfde website. Op die zogenaamde webshop vind je dan bijvoorbeeld allerhande modellen terug van zonnebrillen van het merk Oakley, en allemaal zijn ze te koop aan spotprijzen die vaak slechts een tiende van de werkelijke verkoopprijs zijn. Vanzelfsprekend zullen de zonnebrillen nooit echt aan die prijs verkocht worden, en gaat het hier uitsluitend om oplichting. Dit kan je opmerken aan volgende punten:

Sinds begin 2014 gebeurt het vaak dat gebruikers van Facebook plots worden getagd in een afbeelding die reclame maakt voor zonnebrillen en kleding van dure merken, en dit aan bijzonder lage prijzen. Die afbeeldingen staan vervolgens op Facebook pagina's die in de meeste gevallen slechts enkele leden hebben. Het gaat hier echter niet om een legitieme actie van de desbetreffende merken, maar wel om oplichters die op deze manier mensen proberen te lokken haar hun bogus webshops.In vele gevallen maken oplichters nepaccounts aan op Facebook, en versturen ze hiermee tal van vriendschapsverzoeken naar willekeurige mensen. Helaas worden dit soort vriendschapsverzoeken van onbekende mensen nog altijd te vaak blindelings aanvaard, waardoor de oplichter in staat is om die mensen te taggen in spamafbeeldingen. Vervolgens wordt er een Facebook pagina aangemaakt waar de afbeeldingen van de zogenaamde "Sales" op worden geplaatst, en begint de oplichter al zijn Facebook vrienden te taggen. Hierdoor krijgen niet enkel Facebook vrienden van de oplichter deze spam te zien, maar ook alle vrienden van zijn vrienden zien het verschijnen op hun nieuwsoverzicht.

Het feit dat je getagd bent, duidt er in veel gevallen op dat je een nepprofiel van de oplichter in je Facebook vriendenlijst hebt staan. Vanzelfsprekend is het in dat geval belangrijk om die persoon zo snel mogelijk weer uit je vriendenlijst te verwijderen. In principe is het zelfs aangeraden om alle mensen van je vriendenlijst te verwijderen die je eigenlijk niet kent of waar je niet van weet wie ze zijn. Het aantal gemeenschappelijke vrienden is hierbij niet noodzakelijk een bepalende factor: de oplichter kan immers ook naar jouw Facebook vrienden een verzoek sturen om zo meer legitiem te lijken. Indien je het profiel van de oplichter tegenkomt (je herkent het wellicht aan het feit dat er niet al te veel persoonlijke informatie op te vinden is en dat het waarschijnlijk pas recent werd aangemaakt), kan je dit ook aan Facebook rapporteren als nepprofiel.

Indien je merkt dat je getagd bent in zo'n spamfoto kan je naar die afbeelding gaan en jezelf onttaggen. Meestal vind je onder "opties" bij die afbeelding de mogelijkheid tot rapporteren/tag verwijderen. Naast het verwijderen van de tag zelf, is het ook aangeraden om de afbeelding aan Facebook te rapporteren als spam/zwendel. Indien je zelf niet getagd bent maar wel één van je Facebook vrienden, wijs hen er dan ook op dat het hier gaat om oplichting.

WAT KAN IK DOEN ALS IK IN EEN SPAMAFBEELDING GETAGD BEN?

Het enige wat je kan doen is zo snel mogelijk contact opnemen met het bedrijf waar je een kredietkaart van hebt (bv. Visa, Mastercard), of met de bank die je de kaart heeft uitgereikt. In voorkomend geval kunnen zij de zaak onderzoeken en de transactie tegenhouden of terugdraaien, al kan dit wel een tijdje duren. Het is vooral belangrijk om snel te handelen: hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat er nog actie kan worden ondernomen om je geld te recupereren. Leg desgevallend ook klacht neer bij de politie.

Betalingen op deze bogus webshop zijn klaarblijkelijk enkel mogelijk met kredietkaart. In een test met de website cheapoakleystore.com is gebleken dat de online betaling wordt behandeld door mallpayment.com. Volgens verschillende reviews gaat het ook hier om een onbetrouwbare website die wordt gebruikt voor de betaling van meerdere bogus webshops. Het is wellicht volledig zinloos om mallpayment.com te contacteren over de kredietkaarttransactie; als het al mogelijk is om hen een e-mail te sturen zal je er wellicht geen reactie op ontvangen. Vanzelfsprekend heeft het ook geen enkele zin om de bogus webshop zelf aan te schrijven, zij zullen alle berichten gewoon negeren.

Gelijkaardige pogingen tot oplichting vinden plaats met tal van merknamen zoals Ray-Ban, Ralph Lauren, Uggs, Nike, enz...

WAT KAN IK DOEN ALS IK AL BETAALD HEB VOOR EEN BESTELLING?

Opgelet: als je getagd wordt door iemand uit je vriendenlijst, gaat het niet noodzakelijk vanzelfsprekend over een nepprofiel. Als de desbetreffende persoon iemand is die je wel kent, is de kans groot dat hun profiel gekaapt werd of dat ze een virus hebben opgelopen. Op welke manier dit precies gebeurt is op dit moment nog onduidelijk, maar mogelijk heeft de persoon een kwaadaardige app geïnstalleerd, of zijn/haar Facebook-paswoord ingegeven op een phishing-website. In dat geval kan je je Facebook-vriend(in) best op de hoogte brengen, en hen vragen om hun computer te scannen voor virussen, hun Facebook-paswoord te wijzigen, en alle onbekende en dubieuze apps te verwijderen.

Tenslotte kan je via https://www.facebook.com/settings?tab=timeline ook instellen of iemand je automatisch mag taggen in een afbeelding of niet (zoniet moet je de tag eerst goedkeuren) en wie vervolgens de afbeelding wel of niet kan zien. Op die manier kan je desgevallend voorkomen dat je automatisch getagd wordt in spamafbeeldingen en dat je Facebook vrienden de afbeelding ook op hun nieuwsoverzicht te zien krijgen.