HOAX: Een groep uit Hong Kong bedwelmt mensen met zelfgemaakte zeep

De Hoax-Wijzer | 20/11/2013 | Update: 17/07/2014

Hoi , willen jullie dit aan je famile en vrienden mededelen, dit speelt nu in A'dam, maar komt wel snel naar R'dam

Dit kreeg ik van iemand:

Een groep mannen en vrouwen uit hongkong nemen zelfgemaakte handzeep mee en proberen deze te verkopen. Ze vragen het aan of je deze willen ruiken, daarna word je na 1 minuut duizelig en je bent knock out. Stuur deze bericht door naar je vrienden en familie. De groep heet kam kong tong (金光黨) dit is een nieuwe manier van beroven. Geen vreemden aanspreken, wees alert!

Gekregen van een vriendin

Momenteel circuleert er op Facebook een waarschuwing voor een groep Chinezen uit Hong Kong, die zelfgemaakte zeep zouden verkopen en mensen zouden bedwelmen door ze eraan te laten ruiken. Er is echter geen enkel bewijs dat dit soort praktijken wordt toegepast, en het gaat hier dan ook om een variant op de parfum hoax.

Het circulerende bericht luidt als volgt:

De politie heeft geen enkele officiële melding gedaan dat dit soort praktijken worden toegepast in Amsterdam, en ook niet op andere plaatsen in Nederland - of eender welk ander land. Het gaat hier om een variant op een oudere hoax, waarin wordt beweerd dat men parfum zou verkopen op de parkings van grootwarenhuizen. Volgens die hoax zou het niet gaan om echte parfum, maar wel om ether waarmee men mensen zou bedwelmen van zodra ze eraan ruiken. Deze hoax was ontstaan nadat Bertha Johnson uit de Amerikaanse staat Alabama in 1999 poogde om het bedrag van $800 USD te verduisteren door te beweren dat zij hiervan het slachtoffer geworden was.

In deze versie van het verhaal worden specifiek de Chinezen geviseerd. De zoektocht naar een groep genaamd "Kam Kong Tong" heeft echter niets opgeleverd, we kunnen dus vrijwel zeker besluiten dat deze groep onbestaande is. De Chinese tekens 金光黨 vertalen dan weer naar zoiets als "goud feest" of "gouden feest", een term gebruikt in Taiwan (Republiek China) als verzamelnaam voor tal van vormen van oplichting. De Special Police First Headquarters National Police Agency waarschuwt hiervoor op hun website, door een aantal verschillende voorbeelden aan te geven. Het gaat hier dus duidelijk niet om de naam van een specifieke groep of bende, wel om een verzamelnaam van fraudevormen. Vermoedelijk verwijst de naam naar een poging tot fraude door de verkoop van vals goud, en werd deze nadien een synoniem voor fraude in het algemeen.

Tenslotte is het niet mogelijk om iemand even snel te bedwelmen met wat al bij al een slechts beperkte blootstelling is aan ether, of een ander middel. In de praktijk is het verhaal van de parfum, alsook van de zelfgemaakte zeep, dus vrijwel onmogelijk, en bestaat er geen enkel bewijs om het circulerende bericht te onderbouwen.

Zie ook: https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxverkoopvanparfumopparking

Bronnen:

- Waarschuwing voor "Gouden Feest" fraude (Chinees): http://fpppc.gov.tw/index.php?catid=18&id=4